• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις

 • A-
 • A+
Σιγή ιχθύος από κυβέρνηση και συναρμόδια υπουργεία για την πρώτη δικαστική νίκη των εργαζομένων ● Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας παγώνει μέχρι τις 6 Μαΐου τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, ενώ σε οχτώ μέρες εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους μνηστήρες της μεταλλουργίας

«Παγωμάρα» έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα συναρμόδια υπουργεία η είδηση για το δικαστικό «φρένο» στη διαδικασία απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ, που αναπόφευκτα επηρεάζει και το χρονοδιάγραμμα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μέσω των δύο παράλληλων διαγωνισμών της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι εξαιρετικά ασαφές πλέον αν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Μυτιληναίος και κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings AG - Commodity & Mining Insight Ireland) προτίθενται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις οκτώ μέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας (31/3). Το σίγουρο είναι ότι για τον επόμενο ενάμιση μήνα, ο Ειδικός Διαχειριστής της μεταλλουργίας δεν μπορεί να προχωρήσει στην απόλυση των 1.060 εργαζομένων, που ήταν βασικός όρος τον οποίο είχαν θέσει οι ενδιαφερόμενοι για να μείνουν στην εικόνα.

Οι εργαζόμενοι πέτυχαν μια σημαντική νίκη και κερδίζουν ακόμη λίγο χρόνο, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει τα πέντε σωματεία τους κατά της διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις. Το δικαστήριο διατάσσει την αναστολή της διαδικασίας ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο -υπό τη γενική γραμματέα Άννα Στρατινάκη- έσπευσε να την επικυρώσει, παρά τις αντιρρήσεις των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 6 Μαΐου, οπότε το δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καμιά απόλυση δεν μπορεί να γίνει.

Tα τρία αιτήματα

Τα πέντε σωματεία, που εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ -στη Λάρυμνα, στην Εύβοια, στην Καστοριά και στην Αθήνα-, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν (διά του εργατολόγου Δημήτρη Περπατάρη) καταλογίζουν στην Ειδική Διαχείριση της εταιρείας κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και των υποχρεώσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους υπό απόλυση εργαζόμενους και ζητούν τρία πράγματα: να υποχρεωθεί η εταιρεία να συνεχίσει τη διαδικασία της διαβούλευσης, να ανασταλεί η διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (που έγινε ήδη δεκτό) και να κατατεθούν δεκάδες στοιχεία που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν ζητήσει για την πραγματική οικονομική κατάσταση και παραγωγική ικανότητα της εταιρείας.

Μόλις μία μέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, διαβεβαίωνε ότι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας και αυθαίρετα κτίσματα θα έχουν τακτοποιηθεί εντός της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ για το θέμα των απολύσεων παρέπεμπε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο με τη δικαστική απόφαση είναι στη «σέντρα».

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο επιχείρημα που προβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η αντιπολίτευση για τα τεράστια έσοδα τα οποία θα μπορούσε να έχει η ΛΑΡΚΟ, με δεδομένη την εκτίναξη της τιμής του νικελίου. «Αν είναι έτσι, τότε τις επόμενες μέρες, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλό τίμημα. Αν υπάρχουν μοναδικά μεταλλεύματα, κερδοφόρα επιχείρηση, τότε θα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ υψηλό τίμημα.

Αυτό λέει η κοινή λογική. Για να δούμε όμως αν θα υπάρχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλό τίμημα», ανέφερε με σαφέστατη ειρωνεία ο κ. Σταϊκούρας. Αυτή η διατύπωση μπορεί να διαβαστεί και ως υπονοούμενο προαναγγελίας ενός άγονου διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ. Μέχρι χθες το βράδυ, από καμιά κυβερνητική πηγή, ούτε από το ΤΑΙΠΕΔ ή την Ειδική Διαχείριση, δεν υπήρξε αντίδραση ή σχόλιο για τη δικαστική εξέλιξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα της Ειδικής Διαχείρισης για αναστολή της προσωρινής διαταγής που παγώνει τις απολύσεις ● Στις 6 Μαΐου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την παράτυπη διαδικασία.
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΛΑΡΚΟ: Και εκβιασμός των εργαζόμενων και εξαπάτηση της Δικαιοσύνης
Τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης.
ΛΑΡΚΟ: Και εκβιασμός των εργαζόμενων και εξαπάτηση της Δικαιοσύνης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
Νέες προθεσμίες αναζητά η κυβέρνηση, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις προσφορές στους διαγωνισμούς και για την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά των απολύσεων.
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
Χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού προς τους 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ παίρνει η αίτηση ανακοπής που έχει καταθέσει η Ειδική Διαχείριση της εταιρείας κατά της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι...
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Λάρυμνα σήμερα «βουλιάζει» από εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ
Σήμερα αναμένεται και η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά της προσχηματικής διαβούλευσης με την εταιρεία.
Η Λάρυμνα σήμερα «βουλιάζει» από εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας