• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.7°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.8°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  40%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΡΑΕ περιμένει «ικανό πλήθος καταγγελιών»

 • A-
 • A+
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε με καθυστέρηση μηνών να αντιδράσει στις καταγγελίες για απροειδοποίητες και δυσμενείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος από τους παρόχους, αναγνωρίζει ότι είναι παράνομες, αλλά ζητά πλήθος παραπόνων για να επιβάλει κυρώσεις, αν και δηλώνει «δραματικά υποστελεχωμένη» για να τα εξετάσει

Στα όρια της κοροϊδίας κινείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απέναντι στους καταναλωτές που είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος ξαφνικά να φουσκώνουν επειδή οι εταιρείες ηλεκτρισμού άλλαξαν μονομερώς και χωρίς σαφή προειδοποίηση τα σταθερά τιμολόγια και πρόσθεσαν τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση αναγνωρίζει ότι οι εταιρείες που δεν έστειλαν ατομική ειδοποίηση παραβιάζουν τον Κώδικα Προμήθειας, αλλά υπόσχεται κυρώσεις «εφόσον υπάρξει ικανό πλήθος καταγγελιών». Λίγο πιο κάτω όμως τονίζει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα «δραματικής υποστελέχωσης», χωρίς να απαντά ποιος τελικά θα εξετάσει το «ικανό πλήθος» των παραπόνων...

Το πρόβλημα της μονομερούς μετατροπής συμβολαίων από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος χωρίς σαφή ενημέρωση των πελατών έχει πολλαπλώς απασχολήσει τις σελίδες της «Εφ.Συν.». Εχουμε φιλοξενήσει συγκεκριμένες καταγγελίες καταναλωτών χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση είτε από τη ΡΑΕ, είτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το προ διμήνου δημοσίευμα στις 24/1/2022 («Καταργούν προγράμματα σταθερής τιμολόγησης ρεύματος ερήμην των πελατών τους») και το πιο πρόσφατο στις 12/3/2022 («Σταθερά τιμολόγια αστάθειας») αλλά και πολλά άλλα, στα οποία επισημαίνουμε ότι η ΡΑΕ λειτουργεί ως «τροχονόμος παραπόνων» χωρίς τελικά οι καταναλωτές να μπορούν κάπου να βρουν το δίκιο τους.

Η ΡΑΕ επέλεξε χθες να αντιδράσει και ίσως σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι αποφάσισε την ίδια μέρα να ασχοληθεί με το θέμα συμπολιτευόμενη εφημερίδα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει αργά το βράδυ μακροσκελής ανακοίνωση γεμάτη με πολύπλοκες νομικές και τεχνικές ορολογίες, όπως εκείνες που βρίσκουν μπροστά τους όσοι καταναλωτές προσπαθούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με βάση όσα αναφέρει η ΡΑΕ προκύπτει σε απλούστερα ελληνικά ότι:

● Για να είναι σύννομη η τροποποίηση ενός τιμολογίου (από σταθερό χωρίς ρήτρα σε κυμαινόμενο) πρέπει, πρώτον, ο πελάτης να ενημερωθεί ατομικά και, δεύτερον, αυτό να συμβεί 60 μέρες πριν από την αλλαγή.

● Η ατομική ενημέρωση δεν μπορεί να γίνει γενικά, για παράδειγμα μέσω ιστοσελίδας, αλλά με επιστολή. Αλλοι τρόποι ειδοποίησης επιτρέπονται μόνο εφόσον ο πελάτης έχει συναινέσει ρητά εκ των προτέρων.

● Οσοι προμηθευτές χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους (π.χ. μέσω λογαριασμού και με γράμματα «ψείρες» κάπου στον πάτο του δισέλιδου, όπως αναφέραμε στα ρεπορτάζ μας) φέρουν εκείνοι το βάρος απόδειξης της συναίνεσης του πελάτη.

● Συνεπώς, αν η ατομική ενημέρωση δεν γίνεται με διακριτή επιστολή ή με εμφανές πεδίο στον λογαριασμό κατανάλωσης, θεωρείται ότι ο προμηθευτής παραβιάζει τον Κώδικα Προμήθειας.

Οποιος διαβάσει μέχρι το σημείο που αναφέρονται τα παραπάνω στην ανακοίνωση της ΡΑΕ και εφόσον δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβει τα... σημαινόμενα, θα περίμενε από την Αρχή να ανακοινώσει τα πρόστιμα για τις παραβιάσεις του Κώδικα Προμήθειας. Φευ, όμως. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται έτσι απλά από τους θαυμαστές της επιχειρηματικότητας – ειδικά εκείνης που αγαπά τα προστατευμένα κέρδη.

Η ΡΑΕ ζητά να συγκεντρωθεί «ικανό πλήθος αναφορών-παραπόνων-καταγγελιών από καταναλωτές», λέγοντας ότι τότε μόνο είναι «αυτονόητη και αποτελεσματική η άσκηση των κυρωτικών της αρμοδιοτήτων».

Πώς θα συμβεί όμως αυτό και ποιος θα υποδεχτεί το ικανό πλήθος όταν αναγνωρίζει ότι είναι «δραματικά υποστελεχωμένη»; Οπως αναφέρει, η ΡΑΕ «έχει εγκύψει στο πρόβλημα της ριζικής τροποποίησης συμβατικών όρων» από τα μέσα του 2021.

Ομως, συνεχίζει, «οι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων και δρομολόγησης κυρωτικών διαδικασιών είναι σύνθετες και επίπονες και διενεργούνται, διακριτά ανά Προμηθευτή, με ιεράρχηση της έκτασης της επίπτωσης (κύκλος πληττόμενων καταναλωτών), λαμβάνοντας υπόψη και την εν γένει προτεραιοποίηση των εργασιών της δραματικά υποστελεχωμένης ΡΑΕ».

Καταλήγει πάντως πανηγυρικά: «Ας μην καταλείπεται πάντως καμία αμφιβολία ότι παραβιάσεις του Κώδικα Προμήθειας και καταχρηστικές πρακτικές θα τύχουν των αναλόγων κυρώσεων. Η Αρχή θα διασφαλίσει ότι το δικαίωμα του καταναλωτή σε ατομική, έγκαιρη και διαφανή ενημέρωση δεν θα μείνει “κενό γράμμα”».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για τις εστίες σύγκρουσης που ξεσπούν καθημερινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις...
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους καταναλωτές το... «μάρμαρο» αν η ΡΑΕ δεν αυξήσει τα κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ
Αναπροσαρμογή του συντελεστή απόδοσης των κεφαλαίων του προς τα πάνω ζητά ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ, προειδοποιώντας την Αρχή ότι η μη αναθεώρηση της απόφασής της που ορίζει τις συγκεκριμένες τιμές θα επιβαρύνει...
Στους καταναλωτές το... «μάρμαρο» αν η ΡΑΕ δεν αυξήσει τα κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά υποφέρουν από τις υπέρογκες χρεώσεις, η ΡΑΕ ανακοίνωσε τους νέους λογαριασμούς στους οποίους η μόνη εμφανής διαφορά είναι τα «κουτάκια» που αποτυπώνουν την επιδότηση που δίνει το κράτος.
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σκονάκι» στη ΡΑΕ και «κούφιες» υποσχέσεις στους καταναλωτές
Πετώντας το μπαλάκι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον τελικό υπολογισμό των υπερκερδών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δίνοντας τον μαθηματικό τύπο που εμφανώς οδηγεί στη συρρίκνωσή τους,...
«Σκονάκι» στη ΡΑΕ και «κούφιες» υποσχέσεις στους καταναλωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου.
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας