• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανατιμήσεις και άτυπο «πλαφόν» σε ηλιέλαιο και άλευρα

 • A-
 • A+
Προληπτικό «φρένο» στη χονδρική «αποθεματοποίηση», από τα φυσικά καταστήματα οι αγορές συνεχίζονται κανονικά, χωρίς όριο ● Για τα σιτηρά, οι ελληνικές αλευροβιομηχανίες ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα υπάρξουν ελλείψεις», καθώς προμηθεύονται και από διαφορετικές αγορές, αλλά το φλέγον ζήτημα είναι η άνοδος των τιμών.

Τα ηλιοτρόπια, το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας, πρωταγωνιστούν και αυτά με τον τρόπο τους στον πόλεμο που μαίνεται, τόσο στο πεδίο του συμβολισμού όσο και στο πεδίο της μάχης. «Φύτεψε ένα ηλιοτρόπιο στον κήπο σου για να δείξεις την αλληλεγγύη σου στην Ουκρανία» προτρέπουν τα δυτικά ΜΜΕ, ενώ οι σελίδες κηπουρικής δίνουν οδηγίες καλλιέργειας του ηλίανθου ως καλλωπιστικού φυτού. Μόνο που στη βομβαρδισμένη γη της Ουκρανίας, που πέρυσι είχε πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκτάρια (65 εκατομμύρια στρέμματα) σπαρμένα με τους πολύτιμους σπόρους του ηλίανθου που δίνουν το ηλιέλαιο, δεν ξέρουμε αν και σε τι έκταση θα υπάρξει φέτος σπορά, που τυπικά ξεκινά τον Απρίλιο, όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες. Οσο για τα υπάρχοντα αποθέματα, σε σπόρους ή σε ακατέργαστο προϊόν, δύσκολα μπορούν να φύγουν από τα πολιορκημένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η χώρα ήδη επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές - μαζί με τα σιτηρά.

Στην Ελλάδα μπορεί να μη φυτεύουμε ηλιοτρόπια για αλληλεγγύη, αλλά οι καταναλωτές και κυρίως οι επαγγελματίες φαίνεται πως σπεύδουν να «στοκάρουν» ηλιέλαιο από τον φόβο των ελλείψεων και των συνεχόμενων ανατιμήσεων. «Οταν πριν από τον πόλεμο μια συσκευασία του 10λιτρου είχε περίπου 15 ευρώ, τώρα πωλείται τουλάχιστον 30 ευρώ το λίτρο. Στη χονδρική δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημα πλαφόν, αλλά υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους συναδέλφους και οι χονδρέμποροι βάζουν άτυπα όριο στο πόσο θα πουλήσουν. Του ζητάς π.χ. μια παλέτα 700 λίτρα και σου λέει μπορώ να σου δώσω μέχρι δέκα δεκάλιτρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών (ΠΟΕΣΕ), Γ. Καββαθάς.

Στη λιανική αντίστοιχα, αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης έχουν ήδη επιβάλει πλαφόν στις ηλεκτρονικές αγορές, με ανώτερη ποσότητα τα 4 τεμάχια ανά λίτρο ή δίλιτρο για τους αποκαλούμενους «ταχυκίνητους κωδικούς» σε σπορέλαια, ενώ αντίστοιχο όριο έχει μπει και σε κάποιες συσκευασίες αλεύρων. Πηγές κοντά στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ» καθησυχάζουν ότι δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα επάρκειας αποθεμάτων, αλλά το πλαφόν έχει μπει «προληπτικά και μόνο, επειδή είχε παρατηρηθεί ότι πολλοί αγόραζαν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες, για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στις παραδόσεις και στις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Από τα φυσικά καταστήματα οι αγορές συνεχίζονται κανονικά, χωρίς όριο».

Περιορισμός στις ποσότητες παρατηρείται και σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα (π.χ. στο e-fresh.gr), ενώ από το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ενημερώνουν ότι το πλαφόν αφορά κυρίως τα καταστήματα cash and carry που εξυπηρετούν επαγγελματίες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ενωση Βιομηχανιών Φυτικών Ελαίων Fediol προειδοποιούσε από τις 4 Μαρτίου ότι τα διαθέσιμα αποθέματα της E.E. σε ηλιέλαιο θα κρατήσουν από 4 ώς 6 εβδομάδες, ενώ οι περίπου 200.000 τόνοι ακατέργαστου ηλιελαίου που εισάγονται κάθε μήνα έχουν σταματήσει να έρχονται στα ευρωπαϊκά λιμάνια και κάθε επιχείρηση επεξεργασίας θα πρέπει «να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Η Fediol θεωρεί πιθανό ότι από τις αρχές ώς τα μέσα Απριλίου οι ελλείψεις στο ακατέργαστο προϊόν θα οδηγήσουν σε έλλειψη διαθεσιμότητας και στο εξευγενισμένο-εμφιαλωμένο ηλιέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα γίνει αισθητή και στον καταναλωτή. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι εισάγει το 90% των αναγκών της σε ηλιέλαιο, ενώ οι εισαγωγές, ακόμα και αν γίνονται από τη Βουλγαρία, μπορεί να έχουν ως αρχική πηγή την Ουκρανία.

+60% το σιτάρι

Μετ’ εμποδίων γίνονται οι παραγγελίες σιταριού για άλεση, σύμφωνα με εκπροσώπους αλευρόμυλων, ενώ στις διεθνείς αγορές πολλές συναλλαγές «πάγωσαν» προσωρινά σε αναμονή της ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς να αναγκάζονται να αγοράσουν σε τρέχουσες τιμές που είναι ακριβότερες από τα συμβόλαια με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης.

Οι ελληνικές αλευροβιομηχανίες ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα υπάρξουν ελλείψεις», καθώς προμηθεύονται και από διαφορετικές αγορές, αλλά το φλέγον ζήτημα είναι η άνοδος των τιμών. Το ίδιο επιμένει και ο εκπρόσωπος των Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, σημειώνοντας ότι από την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των μαλακών αλεύρων αυξήθηκαν 60%.

Σε αυτό το ασταθές κλίμα, η τηλεοπτική εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη ότι έχει «παραγγείλει» να γίνουν πλατφόρμες καταγραφής αποθεμάτων για τα δύο αυτά ευαίσθητα προϊόντα (ηλιέλαιο-σιτηρά) δεν συνιστά προγραμματισμό, αλλά έρχεται κατόπιν εορτής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπί ποδός πολέμου και οι επιχειρήσεις
Ανησυχία για τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο και για επιπτώσεις στον τουρισμό αν η κρίση διαρκέσει ● Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας θεωρεί επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων.
Eπί ποδός πολέμου και οι επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πολεμικό» το ισοζύγιο στο εμπόριο Ελλάδας με Ρωσία και Ουκρανία
Αυξημένες κατά 69,1% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν οι εισαγωγές από τη Ρωσία στην Ελλάδα τον Μάρτιο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πολεμικό» το ισοζύγιο στο εμπόριο Ελλάδας με Ρωσία και Ουκρανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπίζνες στο χακί
Πληθαίνουν από την ελληνική πλευρά οι ανακοινώσεις ανησυχίας εκ μέρους επιχειρήσεων και κλάδων με σημαντική έκθεση στη ρωσική και δευτερευόντως την ουκρανική αγορά.
Μπίζνες στο χακί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλάνα έκτακτης ανάγκης για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω πολέμου
Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας μέσω εξαγωγών - εισαγωγών,  είτε δραστηριοποιούνται απευθείας στις δύο χώρες, με θυγατρικές εταιρείες,...
Πλάνα έκτακτης ανάγκης για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω πολέμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας