• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%

Δεξιά, ο Γιάννης Μποδιώτης από τον αγροτικό σύλλογο Αιγίου Μπακόπουλος-Ντρίνιας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσπειραν ψίχουλα, θερίζουν... τρακτέρ

 • A-
 • A+
Στην Αθήνα τα μπλόκα των αγροτών, με επίκεντρο το τεράστιο κόστος παραγωγής από τις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, εφόδια ● «Αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν μας καλύπτουν», λένε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων ● Οι διεκδικήσεις για φθηνό ρεύμα, πετρέλαιο και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ είναι ζήτημα επιβίωσης για να παραμείνουν οι αγρότες στους τόπους τους και να παράγουν

Σε κάθοδο στην Αθήνα, ως συνέχεια του αγώνα που έδωσαν επί 20 μέρες στα μπλόκα, προχώρησαν χθες εκατοντάδες αγρότες από όλη τη χώρα ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης αφού όσα έχουν εξαγγελθεί τα χαρακτηρίζουν ψίχουλα. Οι αγροτικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη όπου επέδωσαν ψήφισμα, με ορισμένα τρακτέρ να φτάνουν συμβολικά στο κέντρο της Αθήνας. Εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, με τους οποίους μίλησε η «Εφ.Συν.», αναφέρθηκαν σε επείγοντα αιτήματα για την επιβίωση της υπαίθρου, καθώς οι παραγωγοί είναι πολλαπλά ζημιωμένοι και οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές στα ράφια των καταστημάτων και τους καταναλωτές.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) «υψώνει φωνή αντίστασης στην πολιτική που μας ξεκληρίζει», τόνισε μεταξύ άλλων από εξέδρας ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Φτάνοντας στην πλατεία Βάθη τα τρακτέρ από τη Φθιώτιδα καταχειροκροτήθηκαν με τους αγρότες να φωνάζουν το διαχρονικό «Πότε με τα πόδια, πότε με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». Στο πλευρό τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 με τον επικεφαλής του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ενας από τους πολλούς εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων που βρέθηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο είναι ο Γιάννης Ζαχαράκης από τον αγροτικό σύλλογο Ανάβρας Αγιάς στη Λάρισα. Πρόκειται για μία περιοχή με καλλιέργειες από μήλα, ροδάκινα, κεράσια κ.ά. «Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, εφόδια όλα έχουν ακριβύνει. Αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν μας καλύπτουν», τόνισε στην «Εφ.Συν.». Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα σε 6%, ο κ. Ζαχαράκης μάς μίλησε για ένα μέτρο ανταποδοτικό που δεν βοηθάει στην πραγματικότητα στη μείωση του κόστους παραγωγής. «Για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε πρέπει να έχουμε τα εχέγγυα ότι δεν θα μπαίνουμε μέσα εξαρχής. Δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Αυτή η πολιτική θα γυρίσει μπούμερανγκ», κατέληξε.

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί και ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου, όπως μας περιέγραψε ο Γιάννης Μποδιώτης από τον αγροτικό σύλλογο Αιγίου Μπακόπουλος-Ντρίνιας. «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδα για την παραγωγή μας. Στο Αίγιο η βασική καλλιέργεια είναι η σταφίδα. Η τιμή φέτος έχει καταρρεύσει από 2 ευρώ το κιλό προ πανδημίας σε 70 λεπτά. Η καλλιέργεια είναι ασύμφορη, καθώς η τιμή είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Φέτος αγοράστηκαν πολύ λίγα λιπάσματα, θα έχουμε περαιτέρω μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση θα επιβαρυνθεί ο κόσμος», ανέφερε. Πέρα από τα γνωστά αιτήματα των μπλόκων, οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων και παρέμβαση του κράτους ώστε να δοθεί συμπληρωματική τιμή στη σταφίδα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πολύ δύσκολη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την ΠΕΜ, οι αγροτικές διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, φθηνό ρεύμα- πετρέλαιο και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αποτελούν όχι απλώς επίκαιρα αιτήματα, αλλά επιβίωσης, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να παραμείνουν στους τόπους τους και να παράγουν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αφού παρέλαβε τα αιτήματα των αγροτών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό κρίσης με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
Τα αιτήματα επιβίωσης και ενίσχυσης των παραγωγών αναβαθμίζονται πλέον σε αιτήματα αποτροπής ενός ακόμα ισχυρού πλήγματος στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και μιας επισιτιστικής κρίσης.
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μπλόκα έχουν... ενέργεια
Με επίκεντρο την ενεργειακή ακρίβεια και το κόστος παραγωγής, οι αγρότες υπόσχονται κλιμάκωση από βδομάδα με περισσότερες από 20 εστίες κινητοποίησης πανελλαδικά. ● Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Τα μπλόκα έχουν... ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής, με τους αγρότες στα μπλόκα
Στο «και πέντε» ανακοίνωσε, χθες το πρωί, μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, την ώρα που οι αγρότες της Θεσσαλίας στήνουν μπλόκα στον κόμβο της Νίκαιας.
«Μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής, με τους αγρότες στα μπλόκα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικά μπλόκα ενάντια σε ακρίβεια και ενεργειακό κόστος
Ετοιμοι να στήσουν μπλόκα στις 4 Φεβρουαρίου δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας όπως και αρκετών περιοχών της Ελλάδας ακόμα μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) που πραγματοποιήθηκε το...
Αγροτικά μπλόκα ενάντια σε ακρίβεια και ενεργειακό κόστος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Μεταξύ άλλων, για τον μήνα Δεκέμβριο αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση.
Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πολλαπλά αδιέξοδα φέρνουν αγροτικές κινητοποιήσεις
Λύσεις και κατακτήσεις στα αιτήματα επιβίωσής τους ζητούν αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από όλη τη χώρα που ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε μεγάλη σύσκεψη στη Λάρισα όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή...
Τα πολλαπλά αδιέξοδα φέρνουν αγροτικές κινητοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας