• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.2°C / 32.4°C
  5 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 35.3°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 36.5°C
  3 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.1°C / 33.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.5°C / 36.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 33.1°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  6 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  17%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 33.3°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Συζητώντας για το βασικό εισόδημα

 • A-
 • A+
Η δημοτικότητα του βασικού εισοδήματος έχει συνδεθεί με τη μεγάλη οικονομική κρίση του 21ου αιώνα, με τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, καθώς και με την αυξανόμενη ανισότητα και φτώχεια.

Καθώς διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και υψηλή αβεβαιότητα. Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο δεν παρήγαγε μια συνθήκη ευημερίας, όπως υποσχόταν, αλλά έχει οδηγήσει σε διαδοχικές κρίσεις, που αποδεικνύουν με πασιφανή τρόπο τόσο τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις του, καθώς και παθογένειες που παράγει (ανισότητες, φτώχεια, ανασφάλεια κ.ά.), όσο και την αδυναμία ή και αδιαφορία του να τις θεραπεύσει δευτερογενώς, όπως π.χ. κατέδειξε η πανδημική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας επιστρατεύτηκαν πολιτικές και εργαλεία που επί μακρόν ήταν περιθωριοποιημένα στη βάση της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης.

Επίσης, καθίσταται σαφές ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2007-2008 αποδεικνύονται τρομερά επίμονες και διαρκείς, ενώ το ξέσπασμα ακόμη μιας κρίσης μοιάζει πλέον εξαιρετικά πιθανό. Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προσδιορίσει την εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, θα οδηγήσει στην εξάλειψη ενός σημαντικού ποσοστού των θέσεων εργασίας, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα χωρίς τη δυνατότητα εύρεσης απασχόλησης. Συνάμα, η επιστημονική κοινότητα καλεί σε άμεσες παρεμβάσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινα αίτια, όπως η υπέρμετρη χρήση των πεπερασμένων πηγών ενέργειας του πλανήτη, κυρίως ορυκτών, και ο πολλαπλασιασμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πριν να είναι πολύ αργά. Επιπρόσθετα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην περαιτέρω όξυνση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Σε αυτές τις συνθήκες, εντείνεται η ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών και βιώσιμων πολιτικών και εργαλείων στα προβλήματα που εγγενώς δημιουργούνται και αναπαράγονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό εισόδημα επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση ως ένα εργαλείο αντιμετώπισης της επισφάλειας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα σύστημα αναδιανομής του πλούτου, που σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών, καταρχάς, ανισοτήτων. Μια από τις πιο εύστοχες παρομοιώσεις, ως παράδειγμα, παραλληλίζει το βασικό εισόδημα με το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στο πλαίσιο του οποίου τόσο όσοι προσέχουν την υγεία τους, όσο και αυτοί που δεν το κάνουν, έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (Wright, 2003).

Το βασικό εισόδημα αποτελεί μια όχι νέα, αλλά καινοτόμα πρόταση κοινωνικής πολιτικής, που εντάσσεται στις προτάσεις εγγυημένου εισοδήματος. Διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες σε μεγάλο βαθμό, κυρίως ως προς την καθολικότητά του. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτές και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε πολλούς κύκλους: επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακτιβιστές έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, γεγονός που καθιστά την εν λόγω πολιτική άξια προσοχής. Η δημοτικότητά του έχει συνδεθεί με τη μεγάλη οικονομική κρίση του 21ου αιώνα, με τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, καθώς και με την αυξανόμενη ανισότητα και φτώχεια. Το ξέσπασμα την υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, έχει αναδείξει το βασικό εισόδημα σε θέμα αιχμής στον δημόσιο διάλογο, καθώς αρκετά κράτη σκέφτονται ή υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, στη Μελέτη «Εισαγωγή στο Βασικό Εισόδημα» που υπογράφει ο υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιορδάνης Παρασκευάς, συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο γύρω από το βασικό εισόδημα, με σκοπό την αποσαφήνιση βασικών πτυχών του και την ανάδειξη σημαντικών στοιχείων, απόψεων και διαστάσεων που το περιβάλλουν.

 Ολη η μελέτη θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στο www.enainstitute.org

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίδυμα ελλείμματα απειλούν εισοδήματα και ανάπτυξη
Tον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή σε νέα, μεγαλύτερα δίδυμα ελλείμματα και χρέη δυσβάστακτα κρούει η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, προβάλλοντας ως αναγκαιότητα επιβίωσης και ανάπτυξης της ίδιας της εθνικής...
Δίδυμα ελλείμματα απειλούν εισοδήματα και ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακρίβεια «καταπίνει» την αύξηση του κατώτατου μισθού
Τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την επιστροφή σε νέα μεγαλύτερα δίδυμα ελλείμματα και χρέη αποτυπώνει η ετήσια έκθεση του 2022 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
Η ακρίβεια «καταπίνει» την αύξηση του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτες» για μόνιμες ελαφρύνσεις, δραστική συρρίκνωση εισοδημάτων
Πέντε σκόπελοι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: με νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό κλείνουν τρύπες, μεγαλώνει ο λογαριασμός των πλεονασμάτων μετά το 2023, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
«Κόφτες» για μόνιμες ελαφρύνσεις, δραστική συρρίκνωση εισοδημάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τείχος άρνησης για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό
Με το κλασικό επιχείρημα για την ενίσχυση του πληθωρισμού από ενδεχόμενη αύξηση των τιμών δεν διαφώνησαν ούτε οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Τείχος άρνησης για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας