• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 34.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 38.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 28.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.5°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.5°C / 35.6°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 28.8°C / 35.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 35.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  33%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού

 • A-
 • A+
Επιβράδυνση της ανάπτυξης και της αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ πλέον οι θεσμοί φαίνεται να ανησυχούν με τη «ρευστότητα» του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ● Οι διορθώσεις σε μακροοικονομικούς δείκτες και δημοσιονομικά θα σταλούν τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% και υψηλότερο έλλειμμα λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα στήριξης και του κύματος των «κόκκινων» οφειλών από φόρους προβλέπουν οι αναθεωρημένες προς το μαύρο προβλέψεις του προϋπολογισμού για την οικονομία το 2022. Στο κάδρο μπαίνουν και οι νέες φουσκωμένες άνω του 6% εκτιμήσεις για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό, που κινείται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα προς το φράγμα του 8%, ενώ από τις τιμοληψίες στην αγορά για τον μήνα Μάρτιο εκπέμπεται ισχυρό σήμα ότι θα το σπάσει, αφήνοντας πίσω το ρεκόρ των 26 ετών του Φεβρουαρίου που σφράγισε η επιτάχυνση του δείκτη στο 7,2%. Το πληθωριστικό σπιράλ δημιουργείται από τις «βόμβες διασποράς» της ενεργειακής ακρίβειας, η ισχύς των οποίων αποτυπώνεται στα καύσιμα και στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ που αλλάζουν σε καθημερινή βάση.

Το ελληνικό κείμενο με τις επί τα χείρω διορθώσεις στους μακροοικονομικούς δείκτες και στα κρίσιμα δημοσιονομικά μέτωπα θα σταλεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες και αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού στους κόλπους των θεσμών, που βλέπουν το ελληνικό αφήγημα με τα θηριώδη πλεονάσματα να «καίγεται» ολοσχερώς καθώς μετά την πυρκαγιά της πανδημίας ήρθε το ολοκαύτωμα της ενεργειακής κρίσης.

Σε τροχιά επιβράδυνσης

Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώνει τους δανειστές ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά επιβράδυνσης, με τον πήχη της ανάπτυξης να τοποθετείται προσωρινά στο 3,5% για το 2022 και κάτω από αυτή την εκτίμηση να υπάρχει αστερίσκος που αφήνει παράθυρο ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης διάρκειας των πολεμικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το πλήγμα στον ρυθμό μεγέθυνσης θα γίνει ισχυρότερο.

Το ΑΕΠ θα κόψει ταχύτητα χάνοντας μόλις μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς στο Γενικό Λογιστήριο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός της ανάκαμψης να υποχωρήσει στο 2,5%, ανεβάζοντας πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της ζημιάς στην πραγματική οικονομία.

Πέραν της επιβράδυνσης στο ΑΕΠ, το πιο ανησυχητικό για τους θεσμούς είναι η «ρευστότητα» του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα που, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, βαίνει συνεχώς κινούμενος λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια που αυξάνει τη δυναμική των μέτρων, ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Επειδή τα χρήματα από το ειδικό ενεργειακό ταμείο έχουν αρχίσει να τελειώνουν, πολύ σύντομα θα απαιτηθούν κονδύλια από το κεντρικό ταμείο του προϋπολογισμού, κάτι που θα κάνει δυσκολότερη τη δημοσιονομική διαχείριση. Μετά τις νέες δαπάνες των 450 εκατ. ευρώ για μέτρα κατά της ακρίβειας, ο στόχος για συγκράτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,4% του ΑΕΠ έχει βγει από τον χάρτη τρέχοντας με ταχύτητα προς το φράγμα του 2% του ΑΕΠ, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το διαπεράσει και θα κινηθεί ακόμα πιο ψηλά.

Η ευρωπαϊκή τρόικα έχει σημειώσει στο μπλοκάκι με τις παρατηρήσεις το έλλειμμα όπως και τη νέα αβεβαιότητα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, τα οποία αντί να μειώνονται με τα προγράμματα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θεσπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξακολουθούν να φουσκώνουν επικίνδυνα. Η δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών ξεχείλισε τον Ιανουάριο φτάνοντας μια ανάσα από τα 113 δισ. ευρώ μετά τα χρέη των 803 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν από τις απλήρωτες υποχρεώσεις, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που νιώθει την κόκκινη καταιγίδα των φόρων να απειλεί ευθέως τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο φόβος του υπουργείου Οικονομικών πηγάζει από το ενδεχόμενο να ενταθεί η «στάση πληρωμών» στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός δοκιμάζεται από τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών με την αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ώστε το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς να να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν...
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017
Μετά από έγκριση των δανειστών κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, ο προϋπολογισμός του 2017. Εκτός από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% και πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, φέρνει και πρόσθετους φόρους 2,5...
Προϋπολογισμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα
Στο 2,5% κατεβαίνει ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός και οι εφιαλτικές ανατιμήσεις «καίνε» το σενάριο για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%.
Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός σε ισορροπία τρόμου
Καθώς αδειάζει η δεξαμενή για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο, το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει το δίλημμα αν θα βάλει χέρι στα διαθέσιμα των 40 δισ. ή θα ρισκάρει διεύρυνση του ελλείμματος πέρα από...
Προϋπολογισμός σε ισορροπία τρόμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα ρεκόρ 14 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός 2022
Μεγαλύτερη ανάπτυξη και βαθύτερο έλλειμμα για φέτος και του χρόνου προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022 που κατατίθεται στη Βουλή, με την κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το κοινωνικό μέρισμα.
Με έλλειμμα ρεκόρ 14 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας