• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις φορέων για τα μέτρα: Το φρένο... δεν αποτρέπει το ατύχημα

 • A-
 • A+

Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις των φορέων για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν χθες οι υπουργοί. Θετική υποδοχή επιφύλαξε ο ΣΕΒ, σε κοινή ανακοίνωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενεργειακό ζήτημα. Το θεσμικό όργανο των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών έκανε λόγο για «σειρά μέτρων που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη».

Για «ενεργειακή ανάσα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» έκανε λόγο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εκτιμώντας ότι ειδικά τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος ώς 25kVA «θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς». Τονίζουν ωστόσο ότι ο πήχης των προσδοκιών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι χαμηλός, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, ειδικά για το λιανεμπόριο που διάγει παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας.

Κριτική στα μέτρα άσκησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, χαρακτηρίζοντάς τα «βοήθημα και όχι λύση στην πληθωριστική απειλή». Εκφράζοντας τον φόβο ότι «βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε μια δέσμη μέτρων, ζητώντας μεταξύ άλλων: Πλήρη κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας. Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων.

Πυρά Κουτσούμπα

Για «μεγάλη υποκρισία» του πρωθυπουργού έκανε λόγο από την Πτολεμαΐδα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ενώ χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση «εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων». Συγκεκριμένα είπε ότι «η κυβέρνηση βλέπει η οικονομία μας να έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζομένους, για τα λαϊκά στρώματα, η οικονομία δεν έχει αντοχές». Απέναντι στα κυβερνητικά ημίμετρα αντέταξε την ανάγκη για «άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, όλου του λαού», ζητώντας κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και γενναίες αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα.

Δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή κρίση, είπε ότι χρειάζεται «να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές της ενέργειας», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της απολιγνιτοποίησης που ακολουθήθηκε για τη Δυτική Μακεδονία είχε συνέπεια «την ενεργειακή φτώχεια αλλά και την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και άλλες σοβαρές συνέπειες στη ζωή του λαού της περιοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
Πως οι παραγωγοί συσσώρευσαν πάνω από 2 δισ. από την απογείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ● Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μιλά για «κόφτες» στο φυσικό αέριο.
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλή ενεργειακή αφαίμαξη από... επιδοτούμενες εξαγωγές ρεύματος
Ενα εφιαλτικό σενάριο με διπλή έλλειψη «καυσίμων», τόσο σε επίπεδο κρατικών πόρων, λόγω υψηλών κρατικών επιδοτήσεων, όσο και σε επίπεδο φυσικού αερίου, λόγω των αυξημένων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας,...
Διπλή ενεργειακή αφαίμαξη από... επιδοτούμενες εξαγωγές ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση διαλαλεί μεν την κατάργηση της ρήτρας όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από...
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αίτηση στο power pass για όσους αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε
Για τις υπό εκκαθάριση αιτήσεις, προσωρινά δεν γίνεται ενημέρωση με τα στοιχεία τα οποία οι πολίτες άλλαξαν στη φορολογική δήλωση που κατέθεσαν μετά την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση.
Νέα αίτηση στο power pass για όσους αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4
Τουλάχιστον 300.000 αιτήσεις είχαν υποβληθεί μέχρι νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Αναλυτικά τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα.
Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας