• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 33.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  48%
EUROKNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ

 • A-
 • A+
Η ακρίβεια... κατάπιε το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, που δέχτηκε την κριτική της αντιπολίτευσης για αδιαφάνεια, γραφειοκρατία και εξυπηρετήσεις «ημετέρων», αλλά και των εργαζόμενων στις ειδικές υπηρεσίες της ΜΟΔ, στις οποίες διαιωνίζονται οι μισθολογικές ανισότητες, παρότι καλούνται να υποστηρίξουν τεχνικά και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μπορεί η πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια να επισκίασε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα νέα ΕΣΠΑ, ωστόσο όσα ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή θα μας συνοδεύουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι τα «ψίχουλα» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στα 78 άρθρα του ψηφισμένου πλέον νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, και στις πέντε συνοδευτικές τροπολογίες, δεν περιλαμβάνονται μόνο οι τεχνικοί όροι για τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, αλλά διαμορφώνονται οι στρατηγικές κατευθύνσεις ενός πολυδαίδαλου συστήματος, από το οποίο θα διανεμηθούν κονδύλια ύψους 26,7 δισ. ευρώ (τα 20,9 δισ. ευρωενωσιακή συμμετοχή και 5,3 δισ. η εθνική συμμετοχή) από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά ταμεία.

Στα βασικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ταμείου Συνοχής, προστίθενται επίσης δράσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας-Αλείας, αλλά και προγράμματα από το Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με προγράμματα ύψους 13,4 δισ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν τέθηκαν σε διαβούλευση, αλλά ήρθαν κατευθείαν προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Τσακίρη, ο νόμος κρατάει τον βασικό κορμό του προηγούμενου πλαισίου για τα ΕΣΠΑ 2014-2020, με «βελτιώσεις και διαφοροποιήσεις που έρχονται να βελτιώσουν και να επιλύσουν προβλήματα και όχι να αλλάξουν τη δομή του υπάρχοντος σχεδίου».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νέες διατάξεις εξυπηρετούν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη γρήγορη και ασφαλή απορρόφηση των πόρων, ωστόσο από την αντιπολίτευση αλλά και από φορείς κατατέθηκαν ενστάσεις περί αδιαφάνειας, γραφειοκρατίας αλλά και εξυπηρετήσεων «ημετέρων».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.), καθώς το νομοσχέδιο διαιωνίζει προβλήματα μισθολογικών ανισοτήτων, παρά τη δέσμευση του υπουργού για το αντίθετο, ενώ καταργεί πρώτη φορά μια πετυχημένη υπηρεσία (το Interreg στη Θεσσαλονίκη), χωρίς να μεταφέρει αυτοδίκαια το προσωπικό σε νέα.

Πέρα, ωστόσο, από τα όποια «κλαδικά» προβλήματα μπορεί να εντοπίζουν οι εργαζόμενοι στις ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ (πάνω από 1.800 άτομα, οι 1.000 με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και 800 αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι), υπάρχουν ευρύτερα ζητήματα, που αφορούν την είσοδο ιδιωτών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ενδιάμεσους φορείς – ανώνυμες εταιρείες (π.χ. Αναπτυξιακή Τράπεζα) ακόμα και σε Ειδικό Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της ΕΥΠ.

Μια κριτική που έχει διατυπωθεί αφορά το γεγονός ότι στον νόμο δεν περιλαμβάνονται καθόλου ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού λειτουργεί ξεχωριστός φορέας με ελάχιστο προσωπικό, αλλά παχυλά αμειβόμενα στελέχη και ιδιωτικούς συμβούλους, με δύο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ως και μισό δισεκατομμύριο το χρόνο έκαστος.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από διατάξεις του νόμου, οι ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ θα κληθούν να υποστηρίξουν τεχνικά το υπερπολλαπλάσιο βάρος των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό ή σε πόρους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ
Κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ σήμερα συνεχίζεται η δεύτερη ανάγνωση...
Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διήμερη μάχη για τον «Αναπτυξιακό» των μεγάλων
Οι συνολικοί πόροι που προβλέπονται για τα επιχορηγούμενα έργα, σε συνδυασμό με τα έργα για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - απολιγνιτοποίηση, φτάνουν τα 77 δισ. ευρώ.
Διήμερη μάχη για τον «Αναπτυξιακό» των μεγάλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Όλες οι κρατικές ενισχύσεις –Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφερειακές και ΕΣΠΑ– σε κοινό «καλάθι» κριτηρίων επιλογής • Από ειδική επιτροπή που ορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης θα περνούν όλα τα επενδυτικά σχέδια
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν απέφυγε τις τροπολογίες η... «Απλούστευση Επιχειρήσεων»
Με προσθήκη πέντε υπουργικών τροπολογιών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων».
Δεν απέφυγε τις τροπολογίες η... «Απλούστευση Επιχειρήσεων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση Μιχ. Κατρίνη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
Μπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση της έκδοσης αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων να υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν έλειψαν ωστόσο οι συγκρούσεις.
Παρέμβαση Μιχ. Κατρίνη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ενστάσεις ξεκινά η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για Λαϊκές και Υπαίθριες Αγορές
«Γαλάζιο» αντάρτικο από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας: «Αλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο η αλλοίωση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών»
Με ενστάσεις ξεκινά η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για Λαϊκές και Υπαίθριες Αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας