• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστασία 15 μηνών για ευάλωτους δανειολήπτες

 • A-
 • A+
Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής στην ενδιάμεση ρύθμιση μέχρι την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ο υπολογισμός της δόσης που θα επιδοτείται από το κράτος με 70-210 ευρώ. Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα gov.gr

Στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα καθορίζεται το ύψος της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο ευάλωτος οφειλέτης στον πιστωτή του (τράπεζα, servicer) και η οποία θα επιδοτείται με 70-210 ευρώ από το κράτος. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της μηνιαίας δόσης.

Αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών -διάρκειας ώς 15 μηνών- ώστε να αποφεύγεται η έξωση από το ακίνητο-πρώτη κατοικία μέχρι να ιδρυθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που αποτελεί το τελευταίο «κομμάτι» του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ειδικότερα, ως αξία κύριας κατοικίας νοείται:

α. σε περίπτωση που επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, η τιμή της πρώτης προσφοράς της κύριας κατοικίας για την έναρξη του πλειστηριασμού, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του πιστοποιημένου εκτιμητή, και

β. σε περίπτωση πτώχευσης, η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 (Α’ 287), όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία πράξη προσδιορισμού φόρου.

Ετσι, για ακίνητο-πρώτη κατοικία αξίας 100.000 ευρώ η δόση-μίσθωμα που θα πρέπει να καταβάλλεται από τον ευάλωτο δανειολήπτη διαμορφώνεται στα 292 ευρώ (100.000x3,5%=3.500/12=291,66), εκ των οποίων το Δημόσιο θα επιδοτεί 70-210 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων είναι μεταξύ 3.000-5.000. Οφειλέτες που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια (άρθρο 3 του ν. 4472/2017 Α’ 74) και εφόσον έχει εκδοθεί μετά από αίτησή τους βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου. Δηλαδή, δικαίωμα υποβολής αίτησης στο καθεστώς προστασίας στέγασης στο ακίνητό τους έχουν όσοι χαρακτηρίζονται νομικά «ευάλωτοι».

Η προθεσμία των 15 μηνών ξεκινάει από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης. Με το πέρας των 15 μηνών ή από τη λειτουργία του Φορέα (που δεν προβλέπεται πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2023), όποιο από τα δυο γεγονότα προηγηθεί, παύει αυτοδικαίως η συνεισφορά του Δημοσίου καθώς και η αναστολή, οπότε η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή εκποίησης συνεχίζεται από το σημείο στο οποίο βρισκόταν κατά τον χρόνο που επήλθε η αναστολή.

Το σύνολο δόσης με τη συνεισφορά του Δημοσίου απομειώνει το συνολικό ποσό της απαίτησης του δικαιούχου πιστωτή που λαμβάνει τη δόση.

Η διαδικασία υπαγωγής στο ενδιάμεσο πρόγραμμα διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στην πλατφόρμα παρέχεται πρόσβαση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

Αρμόδια υπηρεσία για τη διαπίστωση της πλήρωσης των κριτηρίων που ισχύουν και την έγκριση της αίτησης ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η υποβολή της αίτησης από τον οφειλέτη συνεπάγεται αυτοδίκαια την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου του.

Τέλος, μέγιστο ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου, για τους ευάλωτους οφειλέτες των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε, ορίζεται ως ακολούθως:

 • α. Για τον αιτούντα: 70 ευρώ ανά μήνα.
 • β. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού χορηγείται προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα.
 • γ. Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.
 • δ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο τέκνο, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο της συνεισφοράς ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσκληση σε επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων
Οι εταιρίες διαχείρισης δανείων δουλεύουν με το αισιόδοξο σενάριο, προετοιμάζονται και για το δυσμενές ● Μέχρι 50.000 πλειστηριασμοί αναμένονται φέτος.
Πρόσκληση σε επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και με leasing στο ακίνητό τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες
Το άνοιγμα της αγοράς χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ακινήτων και για τους ιδιώτες αναμένεται να αποτελέσει «λύση» για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» –αλλά δεν είναι ευάλωτοι.
Και με leasing στο ακίνητό τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια
Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλότερα των προβλέψεων της ΤτΕ τα νέα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών
Πηγές της κεντρικής τράπεζας σημείωναν ότι οι εκτιμήσεις είναι πιο απαισιόδοξες γιατί αφορούν και τα δάνεια που θα… βγουν από τα προγράμματα «Γέφυρα». Tράπεζες και servicers φαίνεται να «κερδίζουν» με βάση...
Χαμηλότερα των προβλέψεων της ΤτΕ τα νέα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας