• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.7°C
  4 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.5°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.5°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΑΡΚΟ: Διαβούλευση... άρπα κόλλα

 • A-
 • A+
Σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις στη διαδικασία διαβούλευσης καταγγέλλουν τα σωματεία στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ● Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου ● Σοβαρά ερωτήματα για τη σπουδή του υπουργείου Εργασίας να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία ● Αύριο η κοινή συνέλευση των πέντε σωματείων στη Λάρυμνα για κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα πέντε σωματεία τα οποία εκπροσωπούν το σύνολο των 1.060 εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ κατά της διοίκησης της εταιρείας (πρακτικά, της ειδικής διαχείρισης) για την -προσχηματική και παράνομη, όπως καταγγέλλουν- διαδικασία διαβούλευσης ενόψει της ομαδικής απόλυσής τους.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κοινοποιείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και τη γ.γ. του υπουργείου Αννα Στρατινάκη που είναι επικεφαλής του, τα σωματεία (τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη) αναφέρουν ότι η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ παρέλειψε σειρά υποχρεώσεων ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν κατέθεσε πάνω από 30 έγγραφα με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας που οι εργαζόμενοι ζητούσαν με εξώδικό τους προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περιγράφει αναλυτικά το ιστορικό της ανταλλαγής επιστολών και εξωδίκων, των τριών συναντήσεων μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων που έγιναν από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, καθώς και των προτάσεων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στις συναντήσεις αυτές.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατηγορούν την ειδική διαχείριση ότι έσπευσε (μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος) να κηρύξει λήξασα τη διαδικασία διαβούλευσης τη στιγμή που εκκρεμούσε αίτημα των σωματείων για νέα συνάντηση, ενώ διαβίβασε τα πρακτικά των συναντήσεων χωρίς την υπογραφή των εκπροσώπων των σωματείων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. «Εχουν παραβιαστεί στο σύνολό τους οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης που τάσσονται για τη νομιμότητα των ομαδικών απολύσεων και συγκεκριμένα: α) η διάταξη του άρθρου 3 Ν. 1387/1983, η οποία ορίζει την υποχρέωση ενημέρωσης και διαβούλευσης με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων και των δυσμενών συνεπειών τους και β) οι διατάξεις του άρθρου 5 Ν. 1387/1983, που προβλέπουν ότι η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι τριάντα ημέρες…» αναφέρουν στην προσφυγή τους τα σωματεία. Και ζητούν από το δικαστήριο να υποχρεωθεί η εταιρεία να συνεχίσει τη διαδικασία της διαβούλευσης, να ανασταλεί η διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και να επιδειχθούν τα δεκάδες στοιχεία που έχουν ζητήσει τα σωματεία και αφορούν από την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας μέχρι την παραγωγή της και τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει με την τιμή του νικελίου σήμερα στα 45.000 δολάρια τον τόνο.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας το γεγονός ότι οι δικηγόροι της ΛΑΡΚΟ επέδειξαν στο δικαστήριο το έγγραφο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που πιστοποιεί ως νομότυπη την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, παρότι μέχρι χθες δεν είχε επιδοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στα σωματεία. Αν το δικαστήριο σήμερα δεχθεί την προσφυγή των σωματείων, προκύπτει ζήτημα -νομικό και πολιτικό- για τη στάση του αρμόδιου για τη νομιμότητα των ομαδικών απολύσεων θεσμικού οργάνου και ουσιαστικά για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, αύριο πραγματοποιείται στη Λάρυμνα κοινή γενική συνέλευση των πέντε σωματείων των εργαζομένων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αύξηση της πίεσης, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση (ή μη κατάθεση) δεσμευτικών προσφορών από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και καθώς οι εργαζόμενοι σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια, όλα προϊδεάζουν για εντυπωσιακή κλιμάκωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
Αναπόφευκτα επηρεάζεται και το χρονοδιάγραμμα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μέσω των δύο παράλληλων διαγωνισμών της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θα κάνουμε το χώμα ατσάλι»
Τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συντονίζονται κατά του κυβερνητικού τελεσιγράφου που οδηγεί σε απολύσεις ● Συνέλευση σήμερα στη Λάρυμνα, σύσκεψη φορέων στις 13/2 και προετοιμασία για απεργία και συλλαλητήριο...
«Θα κάνουμε το χώμα ατσάλι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κοιμώμενος πλούτος της ΛΑΡΚΟ
Πάνω από 700 εκατ. ευρώ η αξία της σκόνης μεταλλεύματος που διαθέτει η εταιρεία, της οποίας οι εργαζόμενοι ζητούν τη συντηρητική κατάσχεση έναντι παλαιότερων οφειλών.
Ο κοιμώμενος πλούτος της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
Ενώ συνεχίζεται η έμμισθη ομηρία των 1.060 εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση αντιμετωπίζει πιέσεις και νομικά διλήμματα για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία.
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοιξαν οι προσφορές, νέος γύρος αγωνίας για τη ΛΑΡΚΟ
Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι «μνηστήρες» ● Θα καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της;
Άνοιξαν οι προσφορές, νέος γύρος αγωνίας για τη ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας