Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επωφεληθείτε από τις 100 δόσεις

Υποχρεωτικά στη ρύθμιση υπάγονται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο

Επωφεληθείτε από τις 100 δόσεις

  • A-
  • A+

*Ποιοι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση

*Πότε ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

H απόφαση για την αποπληρωμή σε έως και 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων προς τις εφορίες και τα τελωνεία οφειλών υπεγράφη. Απομένει πλέον το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων (σημειωτέον ότι οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα καταστεί εφικτό το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, λόγω των προβλημάτων που ήδη έχουν προκληθεί στην είσπραξη των εσόδων, ζήτημα το οποίο επικαλείται άλλωστε η τρόικα στη διαφωνία της με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης.

Περίπου 3 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 15.000 ευρώ μπορούν να τα εξοφλήσουν σε 100 δόσεις (έως το 2023), ενώ σε 72 δόσεις (έως το 2020) μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους όσοι οφείλουν περισσότερα από 15.000 ευρώ. Εκτός ρύθμισης τίθενται οι μεγάλοι οφειλέτες και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (3033 10-11-2014), η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν υπάρχει τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης) στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο, έως την 31η Μαρτίου 2015.

Η πρώτη δόση (ελάχιστο ποσό 50 ευρώ) της ρύθμισης καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καταβολή της οφειλής δύναται να πραγματοποιείται μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης.

Η πληρωμή γίνεται μέσω των τραπεζών με την Ταυτότητα Οφειλής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.

Τα χρέη

Υποχρεωτικά στη ρύθμιση υπάγονται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

Υστερα από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, βεβαιωμένες έως την ίδια ημερομηνία οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, καθώς και χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των προηγούμενων διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών.

Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις, το οποίο και θα δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης.

Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης

β) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης

γ) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης

δ) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή

ε) έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μακραίνει» το χέρι της Εφορίας
Την ώρα που οι φόροι σε περιουσία και εισόδημα κινούνται ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και ροκανίζοντας κατά το αντίστοιχο ποσό το διαθέσιμο εισόδημα των...
«Μακραίνει» το χέρι της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
​Κανένα αντίκρισμα δεν είχε για τις κυβερνήσεις, πρώην και νυν, η δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ως μέτρο πίεσης για να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την Εφορία, αφού μέσα...
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα έξι καυτά μέτωπα του φθινοπώρου
Συντάξεις, αντίμετρα, νέες ρυθμίσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και παρατάσεις σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και νόμο Κατσέλη, είναι τα έξι ζέοντα ζητήματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στον Νοέμβριο....
Τα έξι καυτά μέτωπα του φθινοπώρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περασμένες... ξεχασμένες οι φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου!
Αντισυνταγματική κρίθηκε τελικά η συνεχής παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ότι η σχετική παραγραφή είναι πενταετής. Οι...
Περασμένες... ξεχασμένες οι φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
POS γέμισε το ταμείο της Εφορίας
Φόρους αυξημένους κατά 2 δισ. ευρώ πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ άλλα 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο «λογαριασμός» για το 2017. Παρά τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα...
POS γέμισε το ταμείο της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδική αξιολόγηση για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου
Θέμα ημερών είναι ο νέος έλεγχος από τους δανειστές των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρωστά το ελληνικό κράτος στην αγορά. Με αυτό το «φέσι» να υποχωρεί τέλος Νοεμβρίου του 2016 στα 5,6 δισ. ευρώ, οι θεσμοί...
Ειδική αξιολόγηση για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας