• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.9°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ

 • A-
 • A+
Πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζόμενων στις ειδικές υπηρεσίες διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων, που απήργησαν χθες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 ● «Ξαφνικός θάνατος» για την υπηρεσία Interreg με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετά 17 χρόνια, χωρίς πρόβλεψη για ομαλή μετάβαση του προσωπικού της.

Κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ σήμερα συνεχίζεται η δεύτερη ανάγνωση στην επιτροπή και αναμένεται η συζήτησή του στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» έχει ήδη δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, κυρίως για τη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκη, να κάνει λόγο για «γραφειοκρατία και outsourcing, ανορθολογική δομή και πελατειακές σχέσεις», αλλά και «παράθυρο παράκαμψης κάθε αξιοκρατικής διαδικασίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επιμένει ότι κατά 90% πρόκειται για συνέχιση του προηγούμενου νόμου, που έχει πάψει να ισχύει από τον Ιούλιο 2021, και ότι η μεταβατική τοποθέτηση προϊσταμένων με επιλογή του ιδίου ώς το 2023 έγινε για πρακτικούς λόγους, «ώστε μέχρι την κάλυψη των θέσεων με διαγωνισμό, να μη μείνει η επιτροπή χωρίς προϊσταμένους, καθώς δεν θα μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα κανονικά».

Με το επιχείρημα αυτό δεν διαφωνεί μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και εργαζόμενοι σε Ειδικές Υπηρεσίες, όπως η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ΜΟΔ Α.Ε., η οποία ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και παρέχει επιστημονική και τεχνική στήριξη στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΜΟΔ, που εκπροσωπεί πάνω από 1.000 άτομα που απασχολούνται με σχέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, καλούσε σε 24ωρη απεργία, ενώ πραγματοποίησε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μία από τις βασικές ενστάσεις του ΣΕΜΟΔ αφορά την έλλειψη πρόβλεψης για εξομάλυνση των μισθολογικών διαφορών, που δημιουργούν στρεβλώσεις και άνιση μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων με την ίδια προϋπηρεσία, σπουδές και αντικείμενο. Ο ΣΕΜΟΔ τονίζει ότι ενώ η ρύθμιση για την εξομάλυνση ήταν έτοιμη και είχε την έγκριση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει στο τελικό νομοσχέδιο. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των απεργών με τον υπουργό Ανάπτυξης, ο ίδιος αναγνώρισε μεν ότι έχουν δίκιο, αλλά στην παρούσα στιγμή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η ρύθμιση και την παρέπεμψε σε... μελλοντικό νομοσχέδιο.

Μια άλλη σημαντική αιτία διαφωνίας είναι η κατάργηση της Interreg, που διαχειρίζεται προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών και έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Η Interreg μετά 17 χρόνια λειτουργίας κλείνει με διαπιστωτική πράξη (κάτι που σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν έχει ξαναγίνει ποτέ για υπηρεσία των ΕΣΠΑ) και αντικαθίσταται από μια «δίδυμη» υπηρεσία, την Ιnterreg 2021-2027, στην οποία όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για ομαλή μετάβαση του υπάρχοντος προσωπικού. Στη χθεσινή τοποθέτησή του ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ25 μίλησε για «ξαφνικό θάνατο της Interreg» που θυμίζει το λουκέτο στην ΕΡΤ και τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο αδιαφάνειας, [...] με εξυπηρετήσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων κατά το δοκούν».

Για αδικία και διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους και εις βάρος μιας υπηρεσίας που από το 2005 είχε επιτύχει με το παραπάνω όλους τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους μίλησε χθες ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ιnterreg, ενώ την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου ζήτησαν ο ΣΕΜΟΔ και το Σωματείο Στελεχών-Εργαζομένων ΕΣΠΑ. Υπέρ της αυτοδίκαιης μετάβασης του προσωπικού στη νέα υπηρεσία τάχθηκε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, όπως και οι ομιλητές της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, καθώς το νομοσχέδιο διαιωνίζει προβλήματα μισθολογικών ανισοτήτων.
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Όλες οι κρατικές ενισχύσεις –Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφερειακές και ΕΣΠΑ– σε κοινό «καλάθι» κριτηρίων επιλογής • Από ειδική επιτροπή που ορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης θα περνούν όλα τα επενδυτικά σχέδια
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν απέφυγε τις τροπολογίες η... «Απλούστευση Επιχειρήσεων»
Με προσθήκη πέντε υπουργικών τροπολογιών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων».
Δεν απέφυγε τις τροπολογίες η... «Απλούστευση Επιχειρήσεων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση Μιχ. Κατρίνη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
Μπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση της έκδοσης αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων να υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν έλειψαν ωστόσο οι συγκρούσεις.
Παρέμβαση Μιχ. Κατρίνη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ενστάσεις ξεκινά η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για Λαϊκές και Υπαίθριες Αγορές
«Γαλάζιο» αντάρτικο από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας: «Αλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο η αλλοίωση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών»
Με ενστάσεις ξεκινά η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για Λαϊκές και Υπαίθριες Αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αλλαγές στην αδειοδότηση επιχειρήσεων
Σε νομοσχέδιο-«μπάμπουσκα», που κρύβει μέσα του πολλές επί μέρους ρυθμίσεις, μετατράπηκε το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και...
Νέες αλλαγές στην αδειοδότηση επιχειρήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας