• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.5°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 36.5°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 32.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 35.4°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 33.4°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Καταναλωτή

 • A-
 • A+
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι ενώσεις καταναλωτών σημειώνουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης • Λίστα με 11 προτάσεις προς την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Πολεμικά ανακοινωθέντα θυμίζουν οι φετινοί χαιρετισμοί των ελληνικών οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που γιορτάζεται σήμερα 15 Μαρτίου. Παράλληλα με τον πληθωρισμό, κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στις ενώσεις καταναλωτών για φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

Οσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναζητούν φόρμουλες αναχαίτισης των ανατιμήσεων που δεν θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κοσκινίζει» το μείγμα μέτρων ανακούφισης που θα ανακοινώσει, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καλύψουν τη ζημιά, οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι στο έλεος της ακρίβειας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επιμένει ότι εκτός από τα διεθνή γεωπολιτικά αίτια και τις «εισαγόμενες» αυξήσεις, στην Ελλάδα εντοπίζονται «εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στη λειτουργία διάφορων αγορών (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα) που συντηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έλλειψης ανταγωνισμού, αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, αδιαφάνειας στη διαμόρφωση των τιμών και της αύξησής τους».

Ενδεικτικά, η οργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 3.000 καταγγελίες για το θέμα της ενέργειας, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ώς τον Φεβρουάριο του 2022, οι οποίες αφορούν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που «όταν εφαρμόζεται οδηγεί σε υπέρογκες, άδικες, αδιανόητες και αδιαφανείς χρεώσεις που διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν το κόστος της kwh», τις λεγόμενες «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς (ιδίως οι ΥΚΩ - Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ - Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων), επιβαρύνσεις των λογαριασμών με δημοτικά τέλη, έμμεσους φόρους, ΕΡΤ και τέλος αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών.

Απέναντι στο τσουνάμι ενεργειακών ανατιμήσεων, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» θέτουν στην κυβέρνηση μια λίστα με 11 συγκεκριμένες προτάσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το αίτημα για πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) αλλά και στα καύσιμα, όπως και για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προβλεπόταν αρχικά στη σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ.

«Ζούμε τη χειρότερη ακρίβεια των τελευταίων 40 ετών. Ο πολίτης-καταναλωτής αναστενάζει και η πόλη ρημάζει», τονίζει το ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ειρωνικά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ως «ημέρα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας εις βάρος των πολιτών-καταναλωτών». Οι ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι εντός του 2021 σημειώθηκαν ετήσιες αυξήσεις ώς και 30% σε βασικά είδη, ενώ προειδοποιούν ότι οι νέες αυξήσεις του 2022 θα αγγίξουν το 30%-50% αν συνεχιστεί ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, έκανε λόγο για ανατιμήσεις 35%-40% το επόμενο δίμηνο και πληθωρισμό 9%, αν δεν ληφθούν αμέσως ριζικά μέτρα (μείωση ΦΠΑ στο 6% σε βασικά αγαθά και κατάργηση ΕΦΚ στην αύξηση της τιμής των καυσίμων) και αν δεν υπάρξει πιο γενναία στήριξη από την Ε.Ε. στον ενεργειακό τομέα.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των φορέων δυστυχώς επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές εισαγωγών βιομηχανίας, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει ετήσια αύξηση 31,8% και μηνιαία αύξηση σχεδόν 10% μεταξύ Δεκεμβρίου ’21-Ιανουαρίου ’22. Η ατμομηχανή στην εκτόξευση των τιμών εισαγωγής χονδρικής είναι η ενέργεια, με ετήσια αύξηση 84,5% σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και 66,5% σε οπτάνθρακα - πετρελαιοειδή. Υψηλές είναι οι αυξήσεις στην παραγωγή βασικών μετάλλων (31,4%), ενώ τρόφιμα, φάρμακα, χαρτί και χημικά προϊόντα σημειώνουν επίσης ανατιμήσεις από 5% ώς 9%. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ακρίβυναν κατά 25%, προτού ξεσπάσει ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Τις αυξήσεις-φωτιά, που ήδη βλέπουμε σε βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα, εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ στους Δείκτες Τιμών Εκροών-Εισροών της γεωργίας-κτηνοτροφίας, οι οποίοι αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά 18,3% και 18,6% αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται στη φυτική παραγωγή, με ετήσια άνοδο του δείκτη εκροών κατά 25,3% (κυρίως από φρούτα, λάδι, λαχανικά αλλά και βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά), ενώ κατά 10% αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής σε κρέας και ζωικά προϊόντα.

Στα έξοδα παραγωγής των αγροτών-κτηνοτρόφων η ενέργεια και τα λιπάσματα σημειώνουν τις υψηλότερες αυξήσεις με 44,4% και 29% αντίστοιχα. Η ανησυχητική εικόνα της ντόπιας παραγωγής επιδεινώνεται από τις διεθνείς συνθήκες, με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ να προειδοποιεί για ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα (σιτηρά, φυτικά έλαια) και αυξήσεις 8%-22% στις τιμές των τροφίμων εντός του 2022, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιασκέψεις για τις ανατιμήσεις, ευχές... για τις εκπτώσεις
Πέραν του ενεργειακού κόστους, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν ήδη από τους προηγούμενους μήνες προειδοποιήσει για αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, από 2% έως και 30%.
Τηλεδιασκέψεις για τις ανατιμήσεις, ευχές... για τις εκπτώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τζίροι 2019 τον Ιούλιο
Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ανάπτυξη τύπου «V» ● Ξεπερνά κατά 2,5 δισ. τα επίπεδα του 2019 η επιχειρηματική κερδοφορία ● Εξανεμισμένο από τον πληθωρισμό το εισόδημα των εργαζομένων.
Τζίροι 2019 τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο...
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλές πτήσεις στο λιανεμπόριο
Η κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο του λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική μείωση 16,7% σε...
Χαμηλές πτήσεις στο λιανεμπόριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας