• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόστιμα για την αισχροκέρδεια... κατόπιν εορτής;

 • A-
 • A+
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ισχύς της νομοθετικής διάταξης που επικαλείται για τα πρόστιμα η ΔΙΜΕΑ έληξε, μετά από παρατάσεις, στις 30/6/2021.

Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός-ρεκόρ του Φεβρουαρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την πρώτη «καμπάνα» της χρονιάς για λόγους αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το διοικητικό πρόστιμο ύψους 140.000 ευρώ επιβλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ με απόφαση του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη «διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68)».

Την επόμενη ημέρα, με την ίδια αιτιολογία και επικαλούμενο την ίδια νομοθετική διάταξη, ανακοινώνεται δεύτερο πρόστιμο, ύψους 151.680 ευρώ, σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Τα δύο πρόστιμα είχαν προαναγγελθεί λίγο πριν από την κατάθεση της νέας τροπολογίας για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάζονται από την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία -π.χ. άλευρα, καύσιμα κ.λπ.

Σε μια κίνηση επικοινωνιακού συγχρονισμού, το υπουργείο μάς ενημέρωσε ότι η ΔΙΜΕΑ πραγματοποιεί συνεχώς ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας σε αλευροβιομηχανίες, σουπερμάρκετ, καύσιμα, κρέατα, οπωρολαχανικά, μάσκες και τεστ κορονοϊού και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα μάθουμε άμεσα. Ως εδώ όλα καλά. Μόνο που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε μάθει τίποτα για αυτούς τους ελέγχους.

Οπως σχολιάζει σε σχετική παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης, από την 1η Ιουλίου και έπειτα στα περισσότερα από 70 δελτία Τύπου που έχει εκδώσει το υπουργείο για τις δράσεις της ΔΙΜΕΑ, σε κανένα δεν αναφέρονται έλεγχοι για αισχροκέρδεια, παρά μόνο για ανατιμήσεις σε μάσκες, χωρίς μάλιστα να επιβληθεί πρόστιμο. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πρόστιμα αφορούν είτε απομιμητικό εμπόριο, είτε παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. «Αρα, είτε το έκρυβαν ότι κάνουν ελέγχους ή τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάστηκαν. Περιμένουμε να δούμε πότε έγιναν οι έλεγχοι, πού επιβλήθηκαν τα πρόστιμα και ποιες περιπτώσεις αφορούσαν (μιλάμε πάντα για έλεγχο λιανικής αγοράς)», σημειώνει ο βουλευτής.

Φυσικά η ΔΙΜΕΑ δεν είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει αυθημερόν τους ελέγχους, ούτε όμως βοηθάει στην πάταξη της αισχροκέρδειας η πολύμηνη σιωπή, ενώ είναι λαλίστατη σε όλα τα υπόλοιπα. Πόσο μάλλον, όταν όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι η ισχύς της νομοθετικής διάταξης που επικαλείται η ΔΙΜΕΑ έληξε, μετά από παρατάσεις, στις 30/6/2021. Γεννώνται λοιπόν ερωτήματα για το πότε έγιναν οι έλεγχοι και αν όντως ισχύει η συγκεκριμένη διάταξη, διαφορετικά τα πρόστιμα ενδέχεται να είναι ακυρωτέα και οι ανακοινώσεις να έχουν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλές πτήσεις στο λιανεμπόριο
Η κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο του λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική μείωση 16,7% σε...
Χαμηλές πτήσεις στο λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O πόλεμος των ψηφιακών «marketplaces»
«Χάσταγκ», χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και διαγκωνισμοί για την πίτα των διαδικτυακών αγορών πίσω από την πρόσφατη περιπέτεια της πλατφόρμας skroutz, που πάντως αντέδρασε έγκαιρα και μάλλον κέρδισε τις...
O πόλεμος των ψηφιακών «marketplaces»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Καταναλωτή
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι ενώσεις καταναλωτών σημειώνουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης •...
Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Καταναλωτή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τζίροι 2019 τον Ιούλιο
Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ανάπτυξη τύπου «V» ● Ξεπερνά κατά 2,5 δισ. τα επίπεδα του 2019 η επιχειρηματική κερδοφορία ● Εξανεμισμένο από τον πληθωρισμό το εισόδημα των εργαζομένων.
Τζίροι 2019 τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάταξη κερδοσκοπίας υπόσχεται ο Αδωνις
Ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ απορρόφηση των αυξήσεων ● Και ξαφνικά... αιφνίδιοι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ● ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Να μη γίνει η πληθωριστική κρίση, ανθρωπιστική κρίση».
Πάταξη κερδοσκοπίας υπόσχεται ο Αδωνις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος τζίρου στο λιανικό εμπόριο
Συνεχίζεται η αύξηση του κύκλου εργασιών στα καταστήματα και τον Ιούνιο, με πρωταθλητές τους κλάδους ρολογιών-κοσμημάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων, αλλά και μεγάλους χαμένους τα βιβλιοπωλεία.
Ανοδος τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας