• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμες για «χειρόφρενο» οι μεταφορικές εταιρείες

 • A-
 • A+
Χωρίς φορτηγά σήμερα σε Ισπανία και Ιταλία ● Αναστολή ΦΠΑ στα καύσιμα για την περίοδο της κρίσης αποφάσισαν Κύπρος, Γερμανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία ● Στην Ελλάδα εξετάζεται η επιδότηση καυσίμων σε ιδιώτες με κριτήρια ανάλογα της επιδότησης θέρμανσης ● Οι μεταφορείς ζητούν επιδότηση της διαφοράς κόστους από τις 24 Φεβρουαρίου.

Με αποχή από εθνικά δρομολόγια ξεκινά η εβδομάδα για τα φορτηγά στην Ισπανία, καθώς οι μεταφορικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις προγραμματισμένες εμπορευματικές μεταφορές χωρίς αναπροσαρμογή στο κόστος των συμβολαίων ή των καυσίμων. Αλλά και στην Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα με δική τους πρωτοβουλία πολλές μεταφορικές επιχειρήσεις τράβηξαν χειρόφρενο στα φορτηγά τους, εν όψει ενός ραντεβού του σωματείου μεταφορέων «Transportunito» με την κυβέρνηση αύριο Τρίτη, για να συζητήσει λύσεις που θα μειώσουν το κόστος των καυσίμων.

Από την πλευρά της η IRU (Διεθνής Ενωση Μεταφορέων) καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσης της φορολογίας των καυσίμων, για να αποτραπεί μια ευρύτερη οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι πρέπει επειγόντως να περιοριστούν οι τιμές των καυσίμων για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές και να μειωθούν οι φόροι και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα για τους παραγωγικούς φορείς.

Και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι μεταφορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένη κόστη των καυσίμων και περιορίζουν ή συμπτύσσουν δρομολόγια ή αναστέλλουν για λίγες ημέρες τις μετακινήσεις των φορτηγών τους, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των τιμών του πετρελαίου. Ολοι ζητούν μειώσεις φόρου στα καύσιμα, στα πρότυπα της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει αναστολή του ΦΠΑ στα καύσιμα μέχρι να επανέλθουν οι τιμές τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ομως, αντί μιας γενικευμένης μείωσης φόρων ή άλλων μέτρων που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δύο οικονομικά υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομικών) εξετάζουν σενάρια μείωσης των φόρων (ΦΠΑ ή και ΕΦΚ) με… εισοδηματικά κριτήρια, όπως π.χ. στο επίδομα θέρμανσης, αλλά ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να κουμπώσει με άμεση «επιστροφή φόρων» στα καύσιμα κίνησης, μέσω πλατφόρμας στην οποία θα εγγράφονται όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια (σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να γίνεται αυτόματη διασταύρωση στα πρατήρια για μείωση ή αφαίρεση του ΦΠΑ ή και μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης), αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει πρόνοια μείωσης τιμών στα καύσιμα και για τις μεταφορικές επιχειρήσεις ή άλλες παρεμβάσεις στα διυλιστήρια.

Και για τα φορτηγά εθνικών μεταφορών έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να επιδοτηθεί η διαφορά της τρέχουσας τιμής με την τιμή που ίσχυε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι αυξήσεις στα καύσιμα, σε μια εβδομάδα από σήμερα κανένα φορτηγό δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει» μας λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών διεθνών μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης.

Ολα δείχνουν ότι μπορεί να περιμένουμε ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να δούμε τι θα περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για τις ενεργειακές επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «μαύρες τρύπες» στην τιμολόγηση αμόλυβδης βενζίνης
Στα όρια κρατικού μυστικού παραμένει ο τρόπος τιμολόγησης των καυσίμων στην Ελλάδα, σε κάθε στάδιο εισαγωγής, διύλισης, χονδρικής εμπορίας και λιανικής, με εκατέρωθεν υπονοούμενα για υπερκέρδη και τον…...
Οι «μαύρες τρύπες» στην τιμολόγηση αμόλυβδης βενζίνης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια για ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες
Το υπουργικό θα γίνει εν μέσω έντονων φημολογιών ότι μπορεί να ξεκλειδώσει ακόμη και εκλογές τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για παρεμβάσεις σε ΕΦΚ και ΦΠΑ καυσίμων.
Σενάρια για ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέμα... ημερών να δούμε βενζίνη στα 2,60 ευρώ/λίτρο στις πόλεις
Με τη χρηματιστηριακή τιμή της αμόλυβδης βενζίνης για τη ΝΑ Μεσόγειο «εγκλωβισμένη» σε ανοδικό κανάλι... μπαίνουμε σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.
Θέμα... ημερών να δούμε βενζίνη στα 2,60 ευρώ/λίτρο στις πόλεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι από τον περιορισμό των εσόδων και της κατανάλωσης
Βούτηξαν οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ανοίγοντας τρύπα 112 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου που αποδίδεται στον περιορισμό της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας.
Καμπανάκι από τον περιορισμό των εσόδων και της κατανάλωσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα
«Επί χάρτου» παραμένουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη ● Παράγοντες του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για νέους καυτούς τιμοκαταλόγους ● Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις αυξήσεις των τιμών...
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας