• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.6°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.3°C / 19.3°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.7°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.0°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 15.5°C / 21.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 15.7°C / 20.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμες για «χειρόφρενο» οι μεταφορικές εταιρείες

 • A-
 • A+
Χωρίς φορτηγά σήμερα σε Ισπανία και Ιταλία ● Αναστολή ΦΠΑ στα καύσιμα για την περίοδο της κρίσης αποφάσισαν Κύπρος, Γερμανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία ● Στην Ελλάδα εξετάζεται η επιδότηση καυσίμων σε ιδιώτες με κριτήρια ανάλογα της επιδότησης θέρμανσης ● Οι μεταφορείς ζητούν επιδότηση της διαφοράς κόστους από τις 24 Φεβρουαρίου.

Με αποχή από εθνικά δρομολόγια ξεκινά η εβδομάδα για τα φορτηγά στην Ισπανία, καθώς οι μεταφορικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις προγραμματισμένες εμπορευματικές μεταφορές χωρίς αναπροσαρμογή στο κόστος των συμβολαίων ή των καυσίμων. Αλλά και στην Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα με δική τους πρωτοβουλία πολλές μεταφορικές επιχειρήσεις τράβηξαν χειρόφρενο στα φορτηγά τους, εν όψει ενός ραντεβού του σωματείου μεταφορέων «Transportunito» με την κυβέρνηση αύριο Τρίτη, για να συζητήσει λύσεις που θα μειώσουν το κόστος των καυσίμων.

Από την πλευρά της η IRU (Διεθνής Ενωση Μεταφορέων) καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσης της φορολογίας των καυσίμων, για να αποτραπεί μια ευρύτερη οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι πρέπει επειγόντως να περιοριστούν οι τιμές των καυσίμων για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές και να μειωθούν οι φόροι και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα για τους παραγωγικούς φορείς.

Και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι μεταφορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένη κόστη των καυσίμων και περιορίζουν ή συμπτύσσουν δρομολόγια ή αναστέλλουν για λίγες ημέρες τις μετακινήσεις των φορτηγών τους, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των τιμών του πετρελαίου. Ολοι ζητούν μειώσεις φόρου στα καύσιμα, στα πρότυπα της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει αναστολή του ΦΠΑ στα καύσιμα μέχρι να επανέλθουν οι τιμές τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ομως, αντί μιας γενικευμένης μείωσης φόρων ή άλλων μέτρων που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δύο οικονομικά υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομικών) εξετάζουν σενάρια μείωσης των φόρων (ΦΠΑ ή και ΕΦΚ) με… εισοδηματικά κριτήρια, όπως π.χ. στο επίδομα θέρμανσης, αλλά ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να κουμπώσει με άμεση «επιστροφή φόρων» στα καύσιμα κίνησης, μέσω πλατφόρμας στην οποία θα εγγράφονται όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια (σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να γίνεται αυτόματη διασταύρωση στα πρατήρια για μείωση ή αφαίρεση του ΦΠΑ ή και μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης), αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει πρόνοια μείωσης τιμών στα καύσιμα και για τις μεταφορικές επιχειρήσεις ή άλλες παρεμβάσεις στα διυλιστήρια.

Και για τα φορτηγά εθνικών μεταφορών έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να επιδοτηθεί η διαφορά της τρέχουσας τιμής με την τιμή που ίσχυε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι αυξήσεις στα καύσιμα, σε μια εβδομάδα από σήμερα κανένα φορτηγό δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει» μας λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών διεθνών μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης.

Ολα δείχνουν ότι μπορεί να περιμένουμε ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να δούμε τι θα περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για τις ενεργειακές επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα
Το 53% των καταναλωτών θεωρεί ότι «καλάθια» και επιδόματα προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια, οι έξι στους δέκα είτε αναγκάζονται να περιορίσουν τις βασικές ανάγκες τους είτε αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Ζητούν μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα
Η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Premium παιχνίδια με κρατικές ενισχύσεις
Οσο ίσχυαν τα κάθε είδους Fuel Pass και η επιδότηση των 12 λεπτών ανά λίτρο, τα εσωτερικά «premium» που διαμορφώνουν τους τιμοκαταλόγους χονδρικής ήταν... υψηλότερα έως και 11,6 λεπτά ανά λίτρο.
Premium παιχνίδια με κρατικές ενισχύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποιος πιστεύει ότι το πλαφόν ελαφρύνει τους πολίτες;»
Εντονα αντέδρασαν οι πρατηριούχοι καυσίμων κίνησης στην εξάμηνη παράταση του αριθμητικού πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, υποστηρίζοντας ότι υποκρύπτει προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, για τις τιμές που έχουν...
«Ποιος πιστεύει ότι το πλαφόν ελαφρύνει τους πολίτες;»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «μαύρες τρύπες» στην τιμολόγηση αμόλυβδης βενζίνης
Στα όρια κρατικού μυστικού παραμένει ο τρόπος τιμολόγησης των καυσίμων στην Ελλάδα, σε κάθε στάδιο εισαγωγής, διύλισης, χονδρικής εμπορίας και λιανικής, με εκατέρωθεν υπονοούμενα για υπερκέρδη και τον…...
Οι «μαύρες τρύπες» στην τιμολόγηση αμόλυβδης βενζίνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας