• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  0 BF
  89%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα

 • A-
 • A+
Σε διαβούλευση στο opengov από σήμερα το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά»... ● Προβλέπει τη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), υπερεξουσίες στον διοικητή του οργανισμού και, κυρίως, μείωση ανέργων με... μείωση επιδομάτων ● Εντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες αλλαγές, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εστιάζουν την κριτική τους στην περικοπή των επιδομάτων.

Αφού απέτυχε παταγωδώς η εδώ και πολλά χρόνια προσπάθεια της εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων με τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ και δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ οι υφιστάμενες διατάξεις σχετικά με τη διαγραφή όσων ανέργων δεν αποδέχονται τις προτεινόμενες από τον Οργανισμό θέσεις εργασίας (αφού σπανίως γίνονται τέτοιες προτάσεις), ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισε να μιμηθεί τους προκατόχους του. Ανακοίνωσε τη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού για δύο χρόνια και τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας στην περίπτωση που για τρεις συνεχόμενες φορές αρνηθούν την πρόταση τοποθέτησης από τον σύμβουλο.

Επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που προκαλεί η διόγκωση του αριθμού των ανέργων του ΟΑΕΔ (πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόνο 596.067 για το ίδιο χρονικό διάστημα). Ανακάλυψε και πάλι κάποιους απατεώνες. Αυτή τη φορά εργαζομένους που δηλώνουν άνεργοι, ενώ αποκρύπτουν ότι αμείβονται με «μαύρα». Σταχυολογώντας δε μεμονωμένες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις ανέργων-μαϊμού, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων εξυγίανσης του μητρώου και μείωσης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι αναλογούν στο 53% των εγγεγραμμένων ανέργων (περίπου 594.000).

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων (όμοια με το επίδομα θέρμανσης) για τη διατήρηση βοηθημάτων, παροχών με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων κατάχρησης και απάτης. Στα υπό κατάργηση επιδόματα για ανέργους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ περιλαμβάνεται η επιδότηση της ελεύθερης μετακίνηση με τα ΜΜΜ, η αυξημένη μοριοδότηση -λόγω ανεργίας- σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωφελών, καθώς και η επιδότηση συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και κατασκηνώσεων.

Μια δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά τη μείωση των εκπροσώπων του κοινωνικών εταίρων από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (όπως είχε προαναγγείλει η «Εφ.Συν.»). Οι 4 εργοδοτικοί φορείς και η ΓΣΕΕ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν αλλά μόνο με 5 μέλη σε σύνολο 11 μελών του Δ.Σ. Ως στόχος αυτής της αλλαγής αναφέρεται «η μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων». Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι το ζητούμενο εδώ ήταν να αποκτήσει ο διοικητής υπερεξουσίες που στο εξής δεν θα διακινδυνεύουν από το βέτο των φορέων και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί έναν πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταυτοχρόνως και προκειμένου να ισορροπήσει με τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση αυτή σε όλους -πλην ΣΕΒ- τους φορείς, προβλέπεται η σύσταση Συμβουλίου Κοινωνικών Εταίρων το οποίο θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Εταίρων», τα οποία θα διατίθενται για κατάρτιση εργαζομένων, τα ινστιτούτα μελετών των οργανώσεων, τις δαπάνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης. Το ύψος του ποσού παραμένει αδιευκρίνιστο καθώς επίσης εάν σε αυτό περιλαμβάνονται και τα 2 δισ. ευρώ από τον λογαριασμό παροχών του πρώην ΟΕΚ.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιέχονται μεταξύ άλλων η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) το οποίο είχε την ευθύνη για τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών και η μεταφορά των δράσεών του στη Μονάδα εμπειρογνωμόνων που δημιούργησε ο κ. Χατζηδάκης με πρόσωπα της δικής του επιλογής.

Ακολουθεί όλο το νομοσχέδιο

Οι πρώτες αντιδράσεις

Εντονα επικριτικές οι πρώτες δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εν μέσω της βαθιάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και στις παροχές του ΟΑΕΔ», δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Χαρακτηρίζοντας πρόσχημα τις διαφορές που επικαλέστηκε ο Κ. Χατζηδάκης στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ πρόσθεσε: «Για την κυβέρνηση, όταν η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της και δεν υπηρετεί τις σκοπιμότητές της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Ο δεύτερος λόγος της περικοπής των επιδομάτων είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών και η άρνηση της κυβέρνησης να τον στηρίξει οικονομικά, εις βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού».

«Αντί για νέες και καλές θέσεις εργασίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές, κίνητρα -όχι για τους ανέργους αλλά- για τους υπαλλήλους, ενώ αλλάζει το όνομα του... κακόηχου, για τις συντηρητικές ιδέες της, ΟΑΕΔ», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης και ο γραμματέας του Τομέα Εργασίας του κόμματος, Χρήστος Μέγας. «Στόχος της Ν.Δ. είναι η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. τον Ιανουάριο του 2022, στοιχεία που «τσαλακώνουν» τη δήθεν αναπτυξιακή διακυβέρνησή της. Μέσα από περιπτωσιολογικές αναφορές ο υπουργός Εργασίας εισέφερε τελικά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της... κάρτας δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ για το κρίσιμο θέμα της έλλειψης στέγης, γενικόλογα εξήγγειλε «εκμίσθωση, ανοικοδόμηση και συμπράξεις».

Τι αλήθεια εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον προ 40ετίας νόμο ώστε να διαγράφονται όσοι άνεργοι αρνηθούν τρεις φορές τις προσφερόμενες-κατάλληλες θέσεις εργασίας; Απλούστατα, ο ΟΑΕΔ δεν προσφέρει τέτοιες θέσεις. Δυστυχώς, η διαμεσολάβηση του Οργανισμού Απασχόλησης στην αγορά εργασίας κυμαίνεται κοντά στο αναιμικό 1% (επί των θέσεων εργασίας που δημιουργεί η οικονομία)», πρόσθεσαν ο βουλευτής και ο γραμματέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διακοπή επιδόματος ανεργίας, εάν υπάρξει τρεις φορές άρνηση προτεινόμενης θέσης
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Παρουσίαση από τον Κωστή Χατζηδάκη. Δείτε όλο το νομοσχέδιο.
Διακοπή επιδόματος ανεργίας, εάν υπάρξει τρεις φορές άρνηση προτεινόμενης θέσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ
Θα δημιουργηθούν ξεχωριστά μητρώα για την υλοποίηση προγραμμάτων ΣΕΚ με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (vouchers) και σε Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης που έχουν ιδρυθεί στα ΑΕΙ.
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισοδηματικός κόφτης στις παροχές ανεργίας
Εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ θα χορηγηθεί στους μακροχρόνια ανέργους που θα καταρτίσουν ατομικά ψηφιακά σχέδια δράσης με τη συνέργεια των εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ.
Εισοδηματικός κόφτης στις παροχές ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτή η κατάργηση της τριμερούς στον ΟΑΕΔ
«Λησμονώντας» να απαντήσει, ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα σενάρια ● Μειωμένης εμβέλειας και υπερτιμημένο το μέτρο για το «πρώτο ένσημο», «εμπαιγμό» το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοιχτή η κατάργηση της τριμερούς στον ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3.000 ενστάσεις ανέργων για το εποχικό επίδομα
Φαίνεται ότι το σύστημα ηλεκτρονικής παρουσίας και εξυπηρέτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέκλεισε όλους όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση Η/Υ, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ημερομηνίες εντός...
3.000 ενστάσεις ανέργων για το εποχικό επίδομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας