• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 0.4°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.7°C
  1 BF
  47%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.2°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / 1.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εξαγωγές ρεύματος συρρικνώνουν τα αποθέματα αερίου

 • A-
 • A+
Την κατάσταση σώζει ο λιγνίτης, που αντιστοιχεί στο 19% της παραγωγής. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να διευρύνει τη συμβολή του με τέσσερις ακόμη μονάδες, που θα απαιτούσαν όμως πρόσθετο προσωπικό και καινούργια «πεδία» εξόρυξης λιγνίτη.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να λαμβάνει μέτρα υποκατάστασης των καυσίμων από τη Ρωσία, στην Ελλάδα ωστόσο συνεχίζεται το φαινόμενο που ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα δηλαδή να καίμε ρώσικο φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό που εξάγεται σε μεγάλο ποσοστό στις γύρω χώρες ενώ πολλές λιγνιτικές μονάδες παραμένουν ανενεργές.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η παραγωγή ρεύματος από μονάδες που καίνε φυσικό αέριο διατηρήθηκε επί πολλές ώρες κοντά στο 60% του συνολικού ενεργειακού μίγματος. Οι 6 λιγνιτικές μονάδες που έχουν τεθεί σε λειτουργία κάλυψαν μερίδιο 18,8% (τριπλάσιο από το 6,5% στο τέλος Φεβρουαρίου) της παραγωγής, ενώ τα ενταγμένα στο δίκτυο φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες έμειναν σε ποσοστό λίγο πάνω από το 20%.

Σήμερα, η λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να μείνει στο 19%, αλλά θα ανέβει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών στο 30%, με συνέπεια να περιορισθεί κάπως το ποσοστό από φυσικό αέριο. Φαίνεται πως αυτός ο συνδυασμός μειώνει σε τέτοιο βαθμό τη χονδρική τιμή, όπως αυτή καθορίζεται χρηματιστηριακά, με συνέπεια να αυξηθούν περαιτέρω οι εξαγωγές προς Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Περίπου το 15% της σημερινής παραγωγής, 27,5 χιλιάδες μεγαβατώρες θα οδηγηθούν σε εξαγωγή έναντι 21,1 χιλιάδων χθες.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τις χώρες με τις οποίες υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά τις αρχές Μαρτίου, ενώ προηγουμένως αλλά και στη διάρκεια του 2021, η χώρα μας κάλυπτε τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια εισάγοντας ρεύμα σε ποσότητες αντίστοιχες με εκείνες που τώρα εξάγει.

Το πρόβλημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα αποθέματα της Ελλάδας σε φυσικό αέριο που παραμένουν ισχνά καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει υπόγειες αποθήκες παρά μόνον εγκαταστάσεις για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG με περιορισμένη χωρητικότητα.

Την κατάσταση σώζει σε έναν βαθμό ο λιγνίτης, καθώς πλέον λειτουργούν 6 μονάδες, σε σύγκριση με 2-3 το προηγούμενο διάστημα: τέσσερις μονάδες στον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης, μία στη Μελίτη Φλώρινας και μία στη Μεγαλόπολη, εκ των οποίων, όμως, οι δύο τελευταίες έχουν πολύ μικρά αποθέματα λιγνίτη για μία έως δύο εβδομάδες. Εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης παραμένει μία μονάδα στον Αγιο Δημήτριο που επισκευάζεται, ενώ σε άλλη μία στη Μεγαλόπολη η βλάβη παραμένει ανεπισκεύαστη από πέρσι το καλοκαίρι. Κατά πληροφορίες, η ΔΕΗ θα μπορούσε σχετικά εύκολα να επανενεργοποιήσει άλλες τέσσερις μονάδες στην Καρδιά Κοζάνης και άλλες δύο στο Αμύνταιο Φλώρινας που έχουν κλείσει και το προσωπικό αποχώρησε με εθελουσία έξοδο. Για να επαναλειτουργήσουν αυτές οι μονάδες πρέπει να βρεθούν λύσεις τόσο για το προσωπικό λειτουργίας όσο και για την εξόρυξη λιγνίτη. Εφόσον οι λύσεις αυτές βρεθούν, έστω και προσωρινά, πρέπει μετά να δοθούν απαντήσεις και για τα «πράσινα» δάνεια που έλαβε η ΔΕΗ μέσα στο 2021 που προβλέπουν αυξημένο επιτόκιο εάν ανέβουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
Αναπροσαρμόζονται πάλι τα τιμολόγια των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει ξανά το σύστημα επιδότησης χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογίζονται οι ρήτρες εξοικονόμησης.
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
Τα «σταθερά» τιμολόγια χωρίς τη διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», στα οποία κατέφυγαν αρκετοί για να γλιτώσουν, καταργούνται σταδιακά από τις εταιρείες και μάλιστα χωρίς σαφή προειδοποίηση.
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα
«Eρωτευμένη» με τον πρωταθλητισμό στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει και το 2022 η Ελλάδα, επιτυγχάνοντας έως τώρα την υψηλότερη μέση χονδρική τιμή (230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ανάμεσα σε 28...
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
Η «Εφ.Συν.» μίλησε ως τρομοκρατημένος πελάτης με εταιρείες που πωλούν ρεύμα και φυσικό αέριο, σε ένα ρεπορτάζ ανορθόδοξο απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της ενεργειακής κρίσης.
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα: οι μειώσεις μπορεί να φέρουν... αυξήσεις
Αυξήσεις πολύ πάνω από το 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο στις τελικές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για χιλιάδες καταναλωτές αναμένεται να φέρει η κάθετη μείωση στην κρατική επιδότηση που ανακοινώνει σήμερα, με...
Ρεύμα: οι μειώσεις μπορεί να φέρουν... αυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στον πρωταθλητισμό της ακριβότερης ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα ύστερα από διάλειμμα λίγων ημερών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα...
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας