• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.8°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  45%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aπό την πανδημία ...στον πόλεμο

 • A-
 • A+
Τις δυσχερείς συνθήκες που βιώνουν όχι μόνο όσοι εμπίπτουν στον επίσημο ορισμό περί κινδύνου φτώχειας, αλλά και ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό και των λεγόμενων «μη φτωχών».

Οσο τα φτωχά νοικοκυριά στην Ελλάδα περιμένουν τον πασχαλινό «μποναμά» που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί ουσιαστικών μέτρων για την ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί και τον ήδη συμπιεσμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Πώς ορίζεται όμως η έννοια της φτώχειας στην Ελλάδα του 2022, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πρωτοφανούς για την Ευρώπη πολεμικής σύγκρουσης;

Η πρόσφατη αναφορά του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας καταδεικνύει τις δυσχερείς συνθήκες που βιώνουν όχι μόνο όσοι εμπίπτουν στον επίσημο ορισμό περί κινδύνου φτώχειας (νοικοκυριά με λιγότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος), αλλά και ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό και των λεγόμενων «μη φτωχών».

Ηδη πριν γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της διετούς πανδημίας, το 17,7% του πληθυσμού βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ η φτώχεια αφορούσε το 21,4% των ανηλίκων. Αντίστοιχα, όπως υπενθυμίζει το Δίκτυο, η εισοδηματική φτώχεια, η υλική στέρηση και η υποαπασχόληση απειλούσαν ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών, και κατ' επέκταση τα έξοδα στέγασης, μετακίνησης και στοιχειώδους διαβίωσης, αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όλο και μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού κινδυνεύουν να βυθιστούν σε μια μοντέρνα εκδοχή της φτώχειας.

Για παράδειγμα, όταν η αδυναμία επαρκούς θέρμανσης έπληττε ήδη τα 4 στα 10 φτωχά νοικοκυριά (16,7% του γενικού πληθυσμού), πριν ξεκινήσει το ράλι στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, πλέον η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι θλιβερό «προνόμιο» των φτωχών, αλλά απειλεί την πλειονότητα των πολιτών. Αντίστοιχα, όταν σχεδόν το ένα στα δύο φτωχά νοικοκυριά (45,5%) στερούνταν τη σωστή διατροφή, πριν η ακρίβεια στα τρόφιμα εκτιναχθεί, οι νέες ανατιμήσεις σε βασικά διατροφικά αγαθά, εξαιτίας και του πολέμου, είναι πιθανό να πυροδοτήσουν ώς και επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά ευρήματα του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, το 2022 βρήκε τους πολίτες που απευθύνονται στις δομές της κοινωνίας των πολιτών σε κρίσιμη κατάσταση. «Τώρα μόλις άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι βαθύτερες συνέπειες της εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του πληθυσμού», σημειώνεται στο δεύτερο σκέλος της αναφοράς.

Αυξημένη είναι η κίνηση στα κοινωνικά φαρμακεία λόγω οικονομικής δυσπραγίας, όσο και η αναζήτηση φαρμάκων από συνδεδεμένες ΜΚΟ. Οργανώσεις-μέλη του Δικτύου επισημαίνουν ότι «λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, η οποία εντείνεται και προβλέπεται ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι εξυπηρετούμενοι/ες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τρόφιμα, ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης ή να ανταποκριθούν στα έξοδα θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλους λογαριασμούς χρήσης ζωτικών υπηρεσιών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
Με τις εκτιμήσεις και κυρίως τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού, παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές και τις συνέπειες στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο, ξεκινάει η...
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας
Ενώ η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συγκεντρώνεται στο Νταβός, η ΜΚΟ ζητά να φορολογηθούν τα ασύλληπτα κέρδη των υπερπλουσίων. Τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο υπολογίζονται σε 2,52 τρισ. τον χρόνο.
Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η διατροφική επάρκεια στο επίκεντρο
Tα τρία «Π», πόλεμος, πληθωρισμός και πανδημία, απασχόλησαν όπως ήταν φυσικό τις συζητήσεις στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δεν κατάφεραν ωστόσο να επισκιάσουν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που...
Η διατροφική επάρκεια στο επίκεντρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμήσεις και άτυπο «πλαφόν» σε ηλιέλαιο και άλευρα
Τα ηλιοτρόπια, το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας, πρωταγωνιστούν και αυτά με τον τρόπο τους στον πόλεμο που μαίνεται, τόσο στο πεδίο του συμβολισμού όσο και στο πεδίο της μάχης.
Ανατιμήσεις και άτυπο «πλαφόν» σε ηλιέλαιο και άλευρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπίζνες στο χακί
Πληθαίνουν από την ελληνική πλευρά οι ανακοινώσεις ανησυχίας εκ μέρους επιχειρήσεων και κλάδων με σημαντική έκθεση στη ρωσική και δευτερευόντως την ουκρανική αγορά.
Μπίζνες στο χακί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας