• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.2°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  1 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.8°C / 0.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα

 • A-
 • A+
Στην παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 ποντάρει το οικονομικό επιτελείο, καθώς η ουκρανική κρίση ανατρέπει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη • Στο 2,5% κατεβαίνει ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός και οι εφιαλτικές ανατιμήσεις «καίνε» το σενάριο για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%

Νάρκες στην οικονομία στρώνει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, με τις προβλέψεις στα βασικά μεγέθη να απειλούνται με σοβαρή επιδείνωση υπό το βάρος της κρίσης των τιμών στην ενέργεια, της πληθωριστικής δίνης και των φρένων στην κατανάλωση και την ανάπτυξη. Ακόμη και τα καλά νέα σήμερα (4/3) από τη Στατιστική Αρχή για ρυθμό μεγέθυνσης άνω του 8,5%-9% το 2021 επισκιάζονται από το σοκ του πολέμου, με την αγωνία του οικονομικού επιτελείου να βρίσκεται στο κόκκινο λόγω της έντασης της αβεβαιότητας για την επομένη μέρα και του κλίματος ανασφάλειας και φόβου που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Αρμόδιες πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις καθώς το Ουκρανικό θέτει εκτός πραγματικότητας τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Αν και οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι οικονομικού χαρακτήρα κυρώσεις από τη Δύση είναι ακόμη πρόωρο να χαρτογραφηθούν, εκτιμάται ότι θα είναι βαριές, ενώ οι κραδασμοί θα παραμείνουν ισχυροί και το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να ποντάρουν στην αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων το 2023 και στην εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη βαδίζουν ακόμη στα τυφλά και το θέμα θα επανεξεταστεί μετά τον Μάιο.

Για την ώρα, το ρευστό σκηνικό αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει άρδην τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022, κατεβάζοντας δύο μονάδες τον πήχη, στο 2,5% από 4,5%, πρόβλεψη που είναι χαμηλότερη ακόμη και από το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού για ρυθμό μεταβολής 3,5%. Η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα έρθει ως αποτέλεσμα της κάμψης των εισπράξεων από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, με τις απώλειες από τις μειωμένες αφίξεις Ρώσων τουριστών στην χώρα μας να υπολογίζονται σε 500-600 εκατ. ευρώ, πέραν των άλλων πληγών στα τουριστικά έσοδα που προκαλεί η ραγδαία αύξηση στο κόστος διαβίωσης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι χιλιάδες θα είναι φέτος τα νοικοκυριά που δεν θα έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν χρήματα για διακοπές, καθώς οι διψήφιες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι καυτοί λογαριασμοί στο ρεύμα, στο αέριο και στο πετρέλαιο φτάνουν να «τρώνε» πάνω από το 50% του μισθού ή της σύνταξης.

Οι καταναλωτές βομβαρδίζονται ταυτόχρονα και από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα προς το φράγμα του 7% για τον μήνα Φεβρουάριο, με την ταχύτητα του τιμάριθμου στα τρόφιμα να ξεπερνά το 4%, επιτείνοντας την εισοδηματική αιμορραγία και τα λειτουργικά κόστη στις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών και σε δραστική συρρίκνωση του τζίρου. Στο οικονομικό επιτελείο πορεύονταν φέτος με το σενάριο για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3% ως βασικό καύσιμο στον κινητήρα της ανάπτυξης, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να βυθίζεται... στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και οι άλλες ευοίωνες εκτιμήσεις για διπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε σχέση με το 2021, στη ζώνη του 23,4% για το 2022.

Σε επικίνδυνες ατραπούς βαδίζουν και τα δημόσια οικονομικά, με το πρωτογενές έλλειμμα να ακολουθεί ανοδική πορεία, παραβιάζοντας την κόκκινη γραμμή για αυστηρή συγκράτηση του στο -1,2% του ΑΕΠ, καθώς με την αύξηση του λογαριασμού των μέτρων για την αντιστάθμιση των απωλειών από το υψηλό ενεργειακό κόστος θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να παραμείνει κάτω από τον επικαιροποιημένο στόχο για 2% του ΑΕΠ για το 2022, που θεωρείται εύθραυστος. Το έλλειμμα του 2021, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης τους ΑΕΠ, κλίνει προς το 6%-6,5 %.

Σε υψηλότερα επίπεδα οδηγείται και το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, με τις αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται ήδη σε ανοδικό κύκλο, σε μια χρονιά, όπου το βασικό ζητούμενο, λόγω των πρόωρων αποπληρωμών των δανείων σε ΔΝΤ και μέρους αυτών που ελήφθησαν από το πρώτο Μνημόνιο, ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η οικονομία να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα, αφήνοντας πίσω της την κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία κατατάσσονται σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον τρέχοντα μήνα. Σε περίπτωση σύσφιγξης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να πέσουν σε ταχύτητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι καταναλωτικές δαπάνες έφεραν χαμόγελα
Ρυθμό 7% έπιασε το ΑΕΠ, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με τις υψηλές ταχύτητες να οφείλονται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, το ίδιο διάστημα πέρυσι, ήταν σε ύφεση, ενώ ο αντίκτυπος από τη ρωσική εισβολή...
Οι καταναλωτικές δαπάνες έφεραν χαμόγελα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού
Χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% και υψηλότερο έλλειμμα προβλέπουν οι αναθεωρημένες προς το μαύρο προβλέψεις του προϋπολογισμού για την οικονομία το 2022.
«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
Σε στοχευμένες μειώσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας από τις 15 Ιανουαρίου.
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
Το άλμα του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί τον Δεκέμβριο, αλλά και το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους ● Αύξηση-σοκ 180% στο αέριο.
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας