• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%

Οι καταρτιζόμενοι θα επιλέγουν τον φορέα πιστοποίησης από έναν κατάλογο των ήδη διαπιστευμένων στα συγκεκριμένα αντικείμενα, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι (αντί των παρόχων κατάρτισης) να επιλέγουν οι ίδιοι το πιστοποιητικό που επιθυμούν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπαίνουν και τα ΑΕΙ στην κατάρτιση

 • A-
 • A+
Νέους κανόνες για την κατάρτιση και εμπλοκή των Πανεπιστημίων κατά 50% στην πιστοποίησή τους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για προγράμματα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν 80.000 ανέργους ● Στόχος να αποφευχθούν κωμικοτραγικά φαινόμενα τύπου «Σκόιλ Ελικικού».

Υπό την πίεση των νέων κανόνων που θέτει η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και υπό τον φόβο της επανάληψης ενός νέου σκανδάλου στον τομέα της κατάρτισης, μετά και τη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες σημαντικές αλλαγές σε δύο νέα προγράμματα κατάρτισης, ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα «τρέξουν» από τον επόμενο μήνα για 80.000 ωφελούμενους.

Η πρώτη καθοριστική καινοτομία αφορά τη σύνδεση της κατάρτισης με την πιστοποίηση η οποία αναβαθμίζεται σε προϋπόθεση για την εξόφληση των παρόχων και των ωφελούμενων. Το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση την οποία θα αναλάβουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν –μέσω τρίτων φορέων– αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Τον φορέα πιστοποίησης θα επιλέγουν οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι από έναν κατάλογο των ήδη διαπιστευμένων στα συγκεκριμένα αντικείμενα και όχι οι πάροχοι κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν το πιστοποιητικό που επιθυμούν εκείνοι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον έλεγχο του εκπαιδευτικού υλικού από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα, ώστε να αποφευχθούν τα πρόσφατα κωμικοτραγικά φαινόμενα (τύπου «Σκόιλ Ελικικού»).

Σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκτούν τα δημόσια ΑΕΙ στα οποία θα διατεθεί περίπου το 50% από το συνολικό ποσό των 101 εκατ. ευρώ που θα κοστίζουν τα δύο προγράμματα σε ψηφιακές και «πράσινες» ειδικότητες. Υστερα από μια αρκετά σύνθετη διαδικασία συζητήσεων με τα Πανεπιστήμια της χώρας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Χρ. Πρωτοψάλτης, κατόρθωσε να κλείσει μια συμφωνία με τους πρυτάνεις για 420 προγράμματα που υλοποιούν τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα προγράμματα αφορούν γνωστικά αντικείμενα σε νέες τεχνολογίες και «πράσινες» δεξιότητες. Ξεχωριστή πρόσκληση προβλέπεται για τους ιδιωτικούς φορείς.

Η εισαγωγή των ελληνικών Πανεπιστημίων στον τομέα της κατάρτισης που διαχειρίζονται ΟΑΕΔ και το υπ. Εργασίας δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους τους εμπλεκόμενους. Κατ’ αρχάς, οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε πανεπιστημιακές σχολές και ιδιωτικά ΚΕΚ. Καθώς δε το μητρώο των προγραμμάτων και των υποψήφιων θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης.

Επίσης, τα ΚΕΔΙΒΙΜ των Πανεπιστημίων θα αναγκαστούν να βελτιώσουν τη διαχειριστική τους επάρκεια για να υποδεχθούν ένα μεγαλύτερο κύμα καταρτιζόμενων σε σύγκριση με αυτό που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα.

Ξεκαθάρισμα

Οσο για τα ιδιωτικά ΚΕΚ, αυτά πρέπει να ανταγωνιστούν τα ΑΕΙ και να πείσουν ότι αξίζει τον κόπο να τα επιλέξουν οι ωφελούμενοι. Αναπόφευκτα, αυτός ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα των ιδιωτικών φορέων, θέτοντας εκτός όσους δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα κριτήρια. Ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης όντως τίθεται υψηλότερα, «καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO», όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος κατάρτισης ανά ώρα για κάθε πάροχο καθορίστηκε στα 4,50 ευρώ. Η μείωση της τιμής ακολουθεί την τάση που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν κατέβασε το κόστος στα 6 ευρώ, από τα 7 - 7,50 ευρώ επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Το συνολικό ποσό για αυτή την πρώτη φάση προγραμμάτων υπολογίζεται σε περίπου 101 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα διαχειριστούν τα ΑΕΙ και άλλα 50 εκατ. ευρώ οι ιδιώτες. Το κόστος δημοσιότητας του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Περίπου 500.000 ευρώ προβλέπονται για την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου υποστήριξης των προγραμμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ
Θα δημιουργηθούν ξεχωριστά μητρώα για την υλοποίηση προγραμμάτων ΣΕΚ με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (vouchers) και σε Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης που έχουν ιδρυθεί στα ΑΕΙ.
Και από τα ΑΕΙ η συνεχιζόμενη κατάρτιση του ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα
Σε διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά»... ● Προβλέπει τη μετονομασία του ΟΑΕΔ, υπερεξουσίες στον διοικητή του και, κυρίως, μείωση ανέργων με... μείωση επιδομάτων.
«Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση για «προσωπικό βοηθό» σε Ατομα με Αναπηρία
Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προτείνει η κυβέρνηση να συγχρηματοδοτηθεί η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας προκειμένου να υπάρξει...
Πρόταση για «προσωπικό βοηθό» σε Ατομα με Αναπηρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
Με μηνιαίες απολαβές χαμηλότερες ακόμη κι από αυτόν το μνημονιακό κατώτατο μισθό των 580 ευρώ καλούνται να επιβιώσουν όχι μόνο οι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και ένα απροσδιόριστα μεγάλο τμήμα του...
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας