• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.4°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 33.2°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.6°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  5 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 32.7°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  46%

Οδυσσέας Αθανασίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γρήγορα έργα υπόσχεται η Lamda

 • A-
 • A+
Δηλώνει ικανοποιημένη από τις πωλήσεις ακινήτων, εντός Μαρτίου ανακοινώνει τον εργολάβο που θα αναλάβει το πρώτο πακέτο υποδομών. ● «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός», απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για την οικοπεδοποίηση και το θέμα του τιμήματος που άνοιξε η επιστολή του πραγματογνώμονα του ΣΔΟΕ.

Εντός χρονοδιαγραμμάτων και εντός προϋπολογισμού της πρώτης πενταετούς φάσης του έργου ανάπλασης του Ελληνικού και ικανοποιημένη από τις πωλήσεις ακινήτων και τη ζήτηση δηλώνει η Lamda, η οποία θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου τον εργολάβο που θα αναλάβει το πρώτο μεγάλο πακέτο υποδομών ύψους 250-300 εκατ. ευρώ. Από τα τέλη του 2021 έχουν δοθεί οικονομικές προσφορές από τις εταιρείες ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ-Archirodon, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το σχήμα Intrakat-Μυτιληναίος (και την κυπριακών συμφερόντων Wade Adams).

Τα πρώτα έργα αφορούν όλο το πρωτεύον οδικό δίκτυο, την υπογειοποίηση ενός χιλιομέτρου της λεωφόρου Ποσειδώνος (αρχίζει τέλος του 2022 και θα φέρει μέση επιβάρυνση κυκλοφοριακού φόρτου τουλάχιστον πέντε λεπτά όσο κρατούν τα έργα), τα λιμενικά έργα και όλα τα συνοδευτικά δίκτυα, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την αντιπλημμυρική προστασία, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, οι μπουλντόζες και οι γερανοί θα μπουν στο ακίνητο μέσα στον Απρίλιο, στον περίφημο πράσινο ουρανοξύστη θα μπουν τα θεμέλια μέσα στο έτος, ενώ όλα τα έργα θα έχουν παραδοθεί μέσα στην πενταετία (τρία οικιστικά συγκροτήματα: 200 διαμερίσματα στον ουρανοξύστη, 27 υπερπολυτελείς βίλες και 100 πανάκριβες διώροφες-τριώροφες κατοικίες). Η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτιστούν ακόμα 1.000 κατοικίες μέσα στα πρώτα 5 χρόνια, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση και θεωρεί πως είναι εφικτός ο στόχος για συνολικά 10.000 κατοικίες μέσα σε 15 χρόνια από σήμερα (1 εκατ. τ.μ.).

Το τίμημα της σύμβασης

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με το αν αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο στο Ελληνικό με την επιλογή της οικοπεδοποίησης (και κατ’ επέκταση αν πρέπει να επαναξιολογηθεί το τίμημα της σύμβασης για το Δημόσιο), το αρνήθηκε κατηγορηματικά και έβαλε κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Αναρωτιέμαι ποιον συμβουλεύτηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν την επερώτηση. Εμείς είχαμε κάνει μια σύμβαση με το Δημόσιο, η οποία μάλιστα στηρίχτηκε όχι μόνο σε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αλλά σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύμβαση μάλιστα που επικυρώθηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, έχουμε δώσει ένα μάστερ πλαν, το οποίο είναι αρκετά ακριβές στο τι πρέπει φτιάξουμε, έχει περάσει από το ΣτΕ και επίσης έχει επικυρωθεί από τη Βουλή. Στην πρώτη πενταετία πρέπει να ξοδέψουμε 1,5 δισ. Αν δεν τα ξοδέψουμε σε έργα όπως προβλέπονται στο μάστερ πλαν, τότε θα πρέπει να πληρώσουμε ακριβή ρήτρα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το πρότζεκτ μάνατζμεντ στις βίλες «της ελίτ» (όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος) στο παραλιακό φιλέτο το έχει η Lamda, πως όσα σπίτια κατασκευαστούν θα βασίζονται στις προδιαγραφές της εταιρείας, θα έχουν ομοιογένεια και πως πολλοί αγοραστές προτίμησαν να κάνουν αυτοί τις συμβάσεις με τον εργολάβο για λόγους ευελιξίας. Το συνολικό τίμημα για τις βίλες που συμβασιοποιούνται μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι 182 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η εταιρεία παίρνει το 50% με την υπογραφή των συμβολαίων.

Σημειώνεται πάντως πως η αρχική εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου των 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και του ελάχιστου τιμήματος που όφειλε να απαιτήσει το Δημόσιο βασίστηκε στην παραδοχή ότι ο επενδυτής παραδίδει πλήρες έργο αστικής και οικιστικής ανάπλασης, με τα κτίρια, τις υποδομές, τους κοινόχρηστους χώρους και το πράσινο και δεν πουλάει οικόπεδα, όπως γίνεται τώρα. Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την επιστολή του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα προς την Εισαγγελία του ΣΔΟΕ, που ανέφερε πως το τίμημα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2,4 φορές παραπάνω για το Δημόσιο (βλέπε «Εφ.Συν.», 14/2, «Πόσα χάνει το Δημόσιο στο Ελληνικό»), πηγές της εταιρείας υποστήριξαν πως «ο συγκεκριμένος δεν είναι αξιόπιστος γιατί σε άλλο του έγγραφο έλεγε για τίμημα 1 δισ. ευρώ».

«Δεν έχουμε κανένα κεφαλαιακό πρόβλημα, όπως κάποιοι γράφουν, ίσα ίσα» φρόντισε να υπογραμμίσει εμφατικά ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας πως «σηκώσαμε 650 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, 320 εκατ. τον Ιούλιο του 2020 με το ομόλογο, έχουμε συμφωνία με Εurobank και Πειραιώς υπογεγραμμένη για σχεδόν 1,5 δισ., είναι από τα λίγα έργα που είναι χρηματοδοτούμενο πριν καν αρχίσει. Και δεν υπολογίζω σε αυτό καθόλου τις πωλήσεις που έχουν αρχίσει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
Ψηφίστηκε το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ● Θα επιτρέπονται και οι περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες»...
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώθηκε η μεταβίβαση μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» στη Lamda
Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να ξεμπλοκάρει η πολυδιαφημισμένη επένδυση στο «Ελληνικό», για την οποία η σημερινή κυβέρνηση υποσχόταν πως θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, όταν ήταν στην...
Επιβεβαιώθηκε η μεταβίβαση μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» στη Lamda
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
Φωτογραφική διάταξη υπέρ του «εθνικού επενδυτή» στο Ελληνικό παρεισέφρησε στον νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Lamda Development αποτέλεσε και μια ευκαιρία ανασκόπησης των εξελίξεων στο μέτωπο του Ελληνικού ● Η... επένδυση ενός γραμματοκιβωτίου στο Λουξεμβούργο.
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας