Το πρώτο «ναι» πήρε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελλάδας για την καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με βάση το αίτημα που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στις 29 Δεκεμβρίου. Το ίδιο συνέβη και με το αίτημα της Ιταλίας, που πήρε προκαταρκτική έγκριση της Κομισιόν για δόση ύψους 21 δισ. ευρώ. Η δόση που αναμένει η Ελλάδα περιλαμβάνει 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,9 δισ. ευρώ δάνεια.
Η Κομισιόν, βάσει της «τελετουργίας» εκταμίευσης των κονδυλίων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), έκρινε κατ’ αρχήν ότι επιτεύχθηκαν τα 15 ορόσημα που είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την πρώτη δόση (μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των δημόσιων μεταφορών, καθώς και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων).
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 30,5 δισ. ευρώ, 17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. δάνεια. Από το συνολικό αυτό ποσό το 13% ή 3,96 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα ως προκαταβολή τον περασμένο Αύγουστο. Φυσικά, η καταβολή του ποσού που η κυβέρνηση περιμένει ως… μάννα εξ ουρανού δεν θα γίνει αυτόματα. Θα απαιτηθούν περίπου άλλες τέσσερις εβδομάδες αξιολόγησης από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, που θα γνωμοδοτήσει με βάση την προκαταρκτική απόφαση της Κομισιόν, και μετά άλλη μια εβδομάδα θα χρειαστεί η Κομισιόν για να πάρει την τελική της απόφαση. Επομένως, το χρήμα θα πέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Η «τελετουργία» αυτή και με αυτόν τον ρυθμό αναμένεται και για τις επόμενες δόσεις. Εντός του έτους αναμένεται να καταβληθούν ακόμη δύο δόσεις. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα υποβληθεί αίτημα για καταβολή 1,97 δισ. ευρώ αποκλειστικά επιδοτήσεων που είναι συνδεδεμένες με 25 ορόσημα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα δικαιούται να ζητήσει την καταβολή 4 δισ. ευρώ: 1,9 δισ. επιδοτήσεις συνδεδεμένες με 41 ορόσημα που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια, που συναρτώνται με τρία ορόσημα και δεσμευτικούς στόχους. Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ουσιαστικά τα διαχειρίζονται οι τράπεζες προς τις οποίες υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, με βασικό κριτήριο την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Συγχαρητήριες δηλώσεις
Τις αναμενόμενες συγχαρητήριες δηλώσεις προς την Ελλάδα έκαναν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι επίτροποι Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης δήλωσε σχετικά: «Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας