• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.4°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 35.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 30.4°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.1°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 31.0°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  40%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρήτρες έπληξαν και τα δημοτικά τέλη!

 • A-
 • A+
Υπέρογκες χρεώσεις από ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος προκαλούν μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου» από τον Δήμο Αθηναίων ● Υπερδιπλάσιες χρεώσεις ανά τετραγωνικό, τεράστιο καπέλο και στον δημοτικό φόρο ηλεκτρο­δοτούμενων χώρων κατήγγειλαν καταναλωτές και επιβεβαίωσε ο δήμος.

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις ακόμη και με τις «πάγιες» χρεώσεις δημιουργούνται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ιδιωτική εταιρεία προμήθειας χρέωνε υπέρογκα ποσά που εισπράττονται για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Σαν να μην έφτανε ο τρόμος μπροστά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με τις «ρήτρες αναπροσαρμογής», οι καταναλωτές πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα ακόμη και με τις μικρότερες χρεώσεις, που έχουν πάψει από καιρό να είναι αμελητέες. Εκφράζονται φόβοι ότι σε μια συγκυρία που συσσωρεύονται πολλές οφειλές και ανείσπρακτοι λογαριασμοί, μπορεί κάποιες εταιρείες που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα να επιδιώξουν αύξηση των εισπράξεων με... άλλους τρόπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση:

● Δύο καταναλωτές διαπίστωσαν χρέωση «με καπέλο» στα δημοτικά τέλη από συγκεκριμένη εταιρεία και προσέφυγαν στον Δήμο Αθηναίων όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους.

● Ο δήμος επιβεβαίωσε την υπερβολική χρέωση καθώς, όπως αναγράφεται στα σχετικά έγγραφα, για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ) η εταιρεία χρέωνε 3,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για την ορθή χρέωση του 1,55 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή για ένα ακίνητο 100 τ.μ., θα έβγαινε χρέωση σχεδόν 60 ευρώ στο δίμηνο αντί για 25 ευρώ.

● Ακόμη υψηλότερο ήταν το «καπέλο» στον δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Δ.Φ.) όπου η χρέωση ήταν υπερδεκαπλάσια, με συντελεστή 3,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για 0,33 ευρώ/τ.μ. Για το ίδιο ακίνητο, δηλαδή, 58 ευρώ στο δίμηνο αντί για 5,5 ευρώ!

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων η οποία κλήθηκε να εγκρίνει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 23/2/22 ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών μέσω του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος. Οπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η μήνυση κατατέθηκε «επειδή δεν γνωρίζουμε την έκταση του φαινομένου και ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι και ποιοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αποσταλεί σε δημότες του Δήμου Αθηναίων με τις εσφαλμένες, ψευδείς ως άνω χρεώσεις».

Τα... κανόνια

Το φαινόμενο υπέρογκων χρεώσεων δημοτικών τελών καταγράφεται για πρώτη φορά καθώς έως τώρα ήταν γνωστές οι περιπτώσεις εκείνες εταιρειών που χρέωναν κανονικά τα ποσά αλλά δεν τα απέδιδαν εγκαίρως. Σκανδαλωδέστερες όλων οι υποθέσεις με τις εταιρείες Energa και Hellas Power που «βάρεσαν κανόνι» μεγέθους 220 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων είναι ποσά που ακόμη διεκδικούν ορισμένοι δήμοι ανά τη χώρα.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, παραδέχθηκε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ελέγχεται τι χρεώνουν οι εταιρείες στους δημότες αλλά και τι αποδίδουν στην αυτοδιοίκηση. «Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και εμείς ζητούμε νόμο ώστε αφενός η εκκαθάριση των ποσών να γίνεται ανά δίμηνο, αφετέρου να υπάρχει διαλειτουργικότητα ώστε να ελέγχουμε τα ποσά που χρεώνονται και αποδίδονται», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Υπολογίζεται ότι οι δήμοι εισπράττουν περίπου 60 εκατομμύρια ετησίως μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συσσωρευμένες οφειλές άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες προς τους διαχειριστές δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), τους δήμους και τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πάντως, μέχρι να ληφθούν μέτρα για ουσιαστικό έλεγχο στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης των ποσών αυτών, οι καταναλωτές μπορούν μόνο να ελέγχουν με τα δικά τους μάτια. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει:

● Να γνωρίζουν πόσα χρεώνει ο δήμος στον οποίο έχουν το ακίνητό τους (κάθε δήμος επιβάλλει διαφορετικές χρεώσεις) ανά τετραγωνικό στη συγκεκριμένη περιοχή και για τη συγκεκριμένη χρήση για τέλη καθαριότητας (Δ.Τ.), φόρο ηλεκτροδοτούμενων (Δ.Φ.) και ΤΑΠ με βάση τους σωστούς συντελεστές.

● Να ελέγχουν ακόμη και τις αποκαλούμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εκείνες δηλαδή που αποδίδονται σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ΕΤΜΕΑΡ και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ΥΚΩ όπου επίσης οι συντελεστές χρέωσης είναι σταθεροί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
Σοκ στους προϋπολογισμούς των δήμων προκαλεί η απογείωση των τιμών στην ενέργεια, με την Κεντρική Ενωση (ΚΕΔΕ) να μιλά για διπλάσιο κόστος που δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους δημότες.
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σίμσον: «Φορολογήστε τα ουρανοκατέβατα κέρδη»
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζήτησε χθες στην ελληνική Βουλή να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που δημιουργούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού.
Σίμσον: «Φορολογήστε τα ουρανοκατέβατα κέρδη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΔΕΔΔΗΕ αφαιρεί περί τα 25 ευρώ από λογαριασμούς για τους πληγέντες
Με μια αφαίρεση χρέωσης που μπορεί για ένα μέσο νοικοκυριό να φτάνει τα 25 ευρώ «ανταμείβει» ο ΔΕΔΔΗΕ τα χιλιάδες σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα επί τουλάχιστον 24 ώρες στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αφαιρεί περί τα 25 ευρώ από λογαριασμούς για τους πληγέντες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
Για «πάρτι αυθαιρεσίας στο ΔΕΔΔΗΕ με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών» κάνουν λόγο 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ
Αναστολή επιμέρους χρεώσεων που θα καταβληθούν μετά την ερχόμενη άνοιξη για καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου περιλαμβάνονται στη «βροχή» των τροπολογιών που συνόδευσε το νομοσχέδιο για την...
Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφυκτική «πρέσα» για 3,5 εκατ. οφειλέτες
Αυτόματες κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς φέρνει το σύστημα «EISPRAXIS» που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ με στόχο ληξιπρόθεσμα χρέη 109 δισ. ευρώ. Πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε οφειλής και όσων συνδέονται...
Ασφυκτική «πρέσα» για 3,5 εκατ. οφειλέτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας