• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  78%

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eπί ποδός πολέμου και οι επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
Ανησυχία για τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο και για επιπτώσεις στον τουρισμό αν η κρίση διαρκέσει ● Εχοντας προειδοποιήσει για ανατιμήσεις πάνω από 30% στην αγορά και πληθωρισμό κοντά στο 8% το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου φοβάται ότι τα νούμερα αυτά θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω μετά την έναρξη του πολέμου και θεωρεί επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων για «να μη βιώσουμε στη χώρα μας μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατιμήσεων».

Ανησυχία αλλά και αμηχανία επικρατούσε χθες στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συνδέσμων να τηρούν στάση αναμονής. Στην επίσημη θέση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Business Europe, μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΒ, παραπέμπουν στελέχη της αγοράς, ως ενδεικτική μιας πρώτης, ισορροπημένης όπως θεωρούν αντίδρασης.

Τα μέλη του Βusiness Europe, εκτός από την αυτονόητη καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τη δήλωση συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, στηρίζουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, δεν κρύβουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απευθύνουν επείγουσα έκκληση στην Ε.Ε. να «εντείνει τις κοινές προσπάθειες για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και βασικών υλών και εξαρτημάτων». Λακωνικά απάντησε στην «Εφ.Συν.» η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Βάσω Παπαδημητρίου για το ποιες είναι οι αντιδράσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην ουκρανική κρίση.

Ο ΣΕΒΤ αρκέστηκε να πει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, όσον αφορά την επάρκεια, το κόστος πρώτων υλών και ενέργειας και ότι «η διαχείριση του εκάστοτε αντίκτυπου στην παραγωγική διαδικασία είναι μέρος της πολιτικής κάθε επιχείρησης τροφίμων, με στόχο την αδιάκοπη παραγωγή με βιώσιμες μεθόδους και την προσφορά στους καταναλωτές ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού».

Στον αντίποδα της διπλωματικής στάσης των μεγάλων επιχειρήσεων, οι επιμελητηριακές ενώσεις αντέδρασαν με έκδηλο προβληματισμό και σαφείς προτάσεις. Το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά παρέθεσε αναλυτικό κατάλογο των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας και Ελλάδας-Ρωσίας, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «αν δεν αποφευχθούν εγκαίρως τα διαχυτικά αποτελέσματα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, με εναλλακτικό σχέδιο επαρκούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις υψηλού κόστους ενέργειας σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι δυσοίωνες και το 2023».

Οσον αφορά την ουκρανική αγορά, το εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών είναι θετικό, με τις εξαγωγές της Ελλάδας να κυμαίνονται μεταξύ 182-211 εκατ. ευρώ προ πανδημίας και να αφορούν τους κλάδους τροφίμων, φαρμάκων, χημικών, πετρελαιοειδών κ.α. Λιγότερες είναι οι εισαγωγές από Ουκρανία, που κυμαίνονται μεταξύ 165-187 εκατ., ενώ στη διάρκεια της πανδημίας ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε κατά -6%. Στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 45 ελληνικές εταιρείες, μεταξύ άλλων η Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola Hellenic, «Ηφαιστος», Alumil, Chipita (νυν Mondelez) κ.α., με άμεσες επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από τα ρωσικά προϊόντα, ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα -1,54 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω των εισαγωγών υδρογονανθράκων. Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούσαν κατά κύριο λόγο ακατέργαστα καπνά, σωλήνες από χαλκό, συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας, απορρίμματα χαλκού κ.ά. Οι εισαγωγές το 2020 ξεπέρασαν τα 2,9 δισ. ευρώ, και αφορούσαν κατά 81% ενεργειακά προϊόντα (ορυκτέλαια και φυσικό αέριο) και αγροτικά όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σιμιγδάλι.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) υπενθυμίζει ότι οι εξαγωγές σιταριού από Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν στο 49% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η Ρωσία πέρυσι κάλυψε το 46,8% των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπης. «Η ουκρανική κρίση σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας καυσίμων και ελλείψεων σε βασικά αγαθά και άλλα καταναλωτικά είδη», δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος του ΕΒΕΠ, εκφράζοντας την ελπίδα «να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας από και προς τη Ρωσία, μήπως πρυτανεύσει η λογική και επικρατήσει το συντομότερο, μετά τον πόλεμο, η ειρήνη».

Εντονη ανησυχία για τον εφοδιασμό της Ελλάδας σε φυσικό αέριο αλλά και για επιπτώσεις στον τουρισμό, αν η κρίση διαρκέσει, εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Εχοντας προειδοποιήσει για ανατιμήσεις πάνω από 30% στην αγορά και πληθωρισμό κοντά στο 8% το επόμενο διάστημα, φοβάται ότι τα νούμερα αυτά θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω μετά την έναρξη του πολέμου και θεωρεί επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων για «να μη βιώσουμε στη χώρα μας μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατιμήσεων».

Πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ζητάει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και οικονομικός επόπτης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Ιωάννης Βουτσινάς, με επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ άλλων, καλεί το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει μέτρα συγκράτησης των τιμών, όπως μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμήσεις και άτυπο «πλαφόν» σε ηλιέλαιο και άλευρα
Τα ηλιοτρόπια, το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας, πρωταγωνιστούν και αυτά με τον τρόπο τους στον πόλεμο που μαίνεται, τόσο στο πεδίο του συμβολισμού όσο και στο πεδίο της μάχης.
Ανατιμήσεις και άτυπο «πλαφόν» σε ηλιέλαιο και άλευρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπίζνες στο χακί
Πληθαίνουν από την ελληνική πλευρά οι ανακοινώσεις ανησυχίας εκ μέρους επιχειρήσεων και κλάδων με σημαντική έκθεση στη ρωσική και δευτερευόντως την ουκρανική αγορά.
Μπίζνες στο χακί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλάνα έκτακτης ανάγκης για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω πολέμου
Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας μέσω εξαγωγών - εισαγωγών,  είτε δραστηριοποιούνται απευθείας στις δύο χώρες, με θυγατρικές εταιρείες,...
Πλάνα έκτακτης ανάγκης για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω πολέμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»
Με άνοδο των πωλήσεων έκλεισε το πρώτο επτάμηνο του 2022 για τον όμιλο Jumbo. Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης ξεσπάθωσε κατά της «παράλογης ακρίβειας, στις μεταφορές και...
Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «δωδώνη» και ο καύσωνας ακρίβειας στο παγωτό
Στα χέρια του Αλέξανδρου Κατσώτη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου τροφίμων ΕΛΓΕΚΑ, περνά η ιστορική όσο και καταχρεωμένη παγωτοβιομηχανία «δωδώνη», με τις τυπικές υπογραφές για την...
Η «δωδώνη» και ο καύσωνας ακρίβειας στο παγωτό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο...
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας