• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.6°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI / ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλή επιβάρυνση λογιστών για το νέο Επικουρικό Ταμείο

 • A-
 • A+
Δυσαρέσκεια και θυμός από φοροτεχνικούς και λογιστές σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης • Ποιοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά και ποιοι άλλοι έχουν δικαίωμα ένταξης.

Σε διαδικτυακό βήμα διαμαρτυρίας λογιστών και φοροτεχνικών λίγο έλειψε να μετατραπεί η χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) στο οποίο ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι από 1.1.2022. Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ με ταυτόχρονη δυνατότητα συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και απευθυνόταν κυρίως σε επαγγελματικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Π. Τσακλόγλου και η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Ταμείου παρουσίασαν τα νέα δεδομένα που επιφέρει η έναρξη λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Ωστόσο, παρά τη χρησιμότητα των πληροφοριών, τη διαδικτυακή παράσταση έκλεψαν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί με τα δηκτικά μηνύματά τους. Οι ίδιοι που εδώ και δύο χρόνια σηκώνουν το βάρος των συνεχόμενων αλλαγών και θα αναγκαστούν να σηκώσουν και την εφαρμογή του ΤΕΚΑ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Χρήστος Πάτσιας, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά, ζητώντας τον λόγο εξ ονόματος 5.000 λογιστών μη κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του είπε: «Δεν είναι δυνατό να μας ζητάτε να εφαρμόσουμε κάτι χθες. Σήμερα οι επιχειρήσεις ζητάνε φορολογικές ενημερότητες και δεν μπορούν. Κάθε μέρα βγάζετε και μια διαφορετική βεβαίωση».

Μεγάλη η ποικιλία των γραπτών μηνυμάτων, μεταξύ των οποίων σταχυολογούμε: «Σε περιπέτεια βάλατε επιχειρήσεις και λογιστές», «Σήμερα είναι 22/2 και τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ δεν είναι έτοιμα. Γιατί αυτή η καθυστέρηση κάθε μήνα;», «Θα ήταν ευχής έργο αν μέσα στις αλλαγές, διορθωνόταν και η απεικόνιση των εισφορών ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθότι αναγκαζόμαστε για κάθε μήνα ασφάλισης να υποβάλλουμε 4 εγγραφές, αντί για μία που χρειάζεται στους κοινούς εργαζόμενους», «Συνάδελφοί, δεν έχετε καταλάβει ότι όλοι αυτοί σπάνε πλάκα μαζί μας;», «Σας προκαλούμε να έρθετε μια μέρα μαζί να δουλέψουμε!... Ελεος πια».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιφέρει το ΤΕΚΑ:

■ Eκτός από την υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση όλων όσοι προσελήφθησαν από την 1.1.2022 στο ΤΕΚΑ, σύμφωνα με την Α. Νικηφόρου, μπορούν να μεταταχθούν μετά την 1.1.2023 για επικουρική ασφάλιση με το σύστημα κεφαλαιοποίησης και όσοι έχουν ενταχθεί ήδη στο επικουρικό του ΕΦΚΑ κι έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.1987 (35 ετών) ή όσοι έχουν προαιρετική υπαγωγή στο επικουρικό του ΕΦΚΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ασφαλισμένοι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, αρτοποιοί, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων με διδακτικά καθήκοντα, χημικοί με υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ).

■ Ο ΕΦΚΑ θα αναπτύξει εφαρμογή στην οποία ο εργοδότης με τους κωδικούς του και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου θα εντοπίζει εάν πρέπει να υπαχθεί στο νέο επικουρικό ή όχι.

■ Το ύψος των εισφορών επικούρησης δεν αλλάζει, ούτε και οι κατηγορίες (μη μισθωτοί). Οι εισφορές θα αναζητούνται με διακριτό ειδοποιητήριο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

■ Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η υποβολή δύο ΑΠΔ. Μία για όλο το προσωπικό για την κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ και μια δεύτερη, διακριτή για το ΤΕΚΑ μόνο για τους νέους ασφαλισμένους σε αυτό, δηλαδή απαιτούνται διαφορετικές πληρωμές. Μία με την ταυτότητα τρεχουσών εισφορών που ήδη έχει ο εργοδότης και μια δεύτερη πληρωμή για τις εισφορές προς ΤΕΚΑ με την ένδειξη RF.

■ Oι εισφορές καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα απασχόλησης του εργαζόμενου και δεν προβλέπεται ρύθμιση οφειλών σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος για τις εισφορές του νέου επικουρικού
Το ύψος των υποχρεωτικών εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης που ισχύει για όλους όσοι προσελήφθησαν από την 1/1/22 και μετά προσδιορίζει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιο του.
Εγκύκλιος για τις εισφορές του νέου επικουρικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο στον διαγωνισμό για πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
Eπρόκειτο να περάσουν από εξετάσεις για πιστοποίηση από τον ΕΦΚΑ 1.200 λογιστές και δικηγόροι, ώστε να μπορούν να βγάζουν  συντάξεις δικαιούχων, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα. 
Φιάσκο στον διαγωνισμό για πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η πόρτα πρόσληψης διευθυντών απ’ την αγορά
Εγκρίθηκε η πρόταση από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ ύστερα από δύο μικρές αναβαθμίσεις στα απαιτούμενα προσόντα, καταψήφισαν οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και συνταξιούχων.
Ανοιξε η πόρτα πρόσληψης διευθυντών απ’ την αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» σε ιδιώτες μάνατζερ
Σχεδόν ομόφωνα καταψήφισε το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ την προτεινόμενη πολιτική προσλήψεων του Κωστή Χατζηδάκη για διευθυντικές θέσεις στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα.
«Φρένο» σε ιδιώτες μάνατζερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας