• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 24.9°C
  0 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF

 • A-
 • A+
Ανακούφιση για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με το ψαλίδισμα μερικών εκατομμυρίων, λόγω «συνεπούς δημοσιονομικής πολιτικής».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μηδενίσει το περιθώριο αναβάθμισης που έχει συσσωρευτεί από την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2021 και 1 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της έκτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται σε 122,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, προέβη σε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα που αποκτήθηκαν από τις συμμετοχές όσον αφορά το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).

«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, υιοθέτησε αντιμονοπωλιακά μέτρα στον τομέα της ενέργειας και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, πέτυχε καλή πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έκριναν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις εν λόγω δεσμεύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημική κρίση το 2021, ανακτώντας όλες τις απώλειες παραγωγής από το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές για το τρέχον έτος και πέραν αυτού είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τούτου λεχθέντος, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε μια ισχυρή δημοσιονομική θέση όπως την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF για την Ελλάδα (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα εφαρμοζόταν στο δάνειο αυτό από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το περιθώριο των κλιμακούμενων επιτοκίων μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν υπό όρους μηχανισμό για τη μείωση του περιθωρίου step-up στο μηδέν, αρχής γενομένης από το έτος 2018. Μια τέτοια μείωση είναι δυνατή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε έξι μήνες έως το 2022, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις πολιτικής της μετά το πρόγραμμα.

Η μεταβίβαση ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022 εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής της. Αυτό ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που απαριθμούνται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.

Η μείωση του περιθωρίου step-up και η μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA αποτελούν την έκτη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που εξαρτώνται από την πολιτική. Η συνολική αξία όλων των δόσεων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EFSF: Στο μηδέν το περιθώριο αύξησης των επιτοκίων για τα δάνεια του Β' εξαμήνου του 2020
Επίσης, ο ESM πραγματοποίησε μεταφορά στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, που αποκτήθηκε από συμμετοχές σε SMP / ANFA.
EFSF: Στο μηδέν το περιθώριο αύξησης των επιτοκίων για τα δάνεια του Β' εξαμήνου του 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τέλος των μνημονίων και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, κάνοντας τον απολογισμό με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια, για πρώτη φορά από τις αρχές του...
Το τέλος των μνημονίων και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειστά χαρτιά» για χρέος και εποπτεία
Κλειστά τα χαρτιά του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τον τρόπο εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος συνεχίζει να κρατάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, όπως επίσης και για τις...
«Κλειστά χαρτιά» για χρέος και εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαοτική η διαφορά μεταξύ ESM & ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μετά τη διαρροή της έκθεσης του Ταμείου,...
Χαοτική η διαφορά μεταξύ ESM & ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Ο ESM και o EFSF άναψαν το «πράσινο φως» την Δευτέρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Να θυμίσουμε πως τα μέτρα είχαν «παγώσει» προσωρινά μετά τις εξαγγελίες...
Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας