• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%

Μέσα στην εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επανέλαβε τη ζοφερή πρόβλεψη ότι «για κάθε 10 ευρώ αύξησης της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο οι απώλειες στο ΑΕΠ φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμο 20ήμερο για την οικονομία

 • A-
 • A+
Υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο προκάλεσε η επιβράδυνση της κατανάλωσης, ενώ οι υψηλές πτήσεις στις τιμές της ενέργειας ανοίγουν τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία ● Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε τροχιά συγκράτησης των δαπανών ● Μετά τις 10 Μαρτίου οι αποφάσεις για επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Μια σειρά κρίσιμων ημερομηνιών που συνδέονται με σοβαρές αποφάσεις στο εύθραυστο πεδίο της οικονομίας έχουν κυκλώσει στα ημερολόγιά τους οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η αρχή θα γίνει με τη δημοσίευση της έκθεσης των θεσμών για την 13η αξιολόγηση την επόμενη Τετάρτη, που θα διαμορφώσει την ατζέντα της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία. Τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα πρέπει να ξαναγραφεί τον Απρίλιο με τα νέα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ, του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Το οικονομικό επιτελείο κάθεται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα μετά την υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο που προκάλεσε η επιβράδυνση της κατανάλωσης, ενώ οι υψηλές πτήσεις στις τιμές της ενέργειας ανοίγουν τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία. Μέσα στην εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε τη ζοφερή πρόβλεψη ότι «για κάθε 10 ευρώ αύξησης της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο οι απώλειες στο ΑΕΠ φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ».

Πληγές ανοίγει η ακρίβεια και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για εφάπαξ επιδόματα σε περισσότερους από 1 εκατομμύρια ευάλωτους να είναι για την κυβέρνηση μονόδρομος ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένα μέτρο-ασπιρίνη που δεν αρκεί για να καλύψει το βάθος των απωλειών από την καταιγίδα των ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η τελευταία ημερομηνία-σταθμός έχει να κάνει με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τους στόχους στα πλεονάσματα που θα ενεργοποιηθούν από το 2023.

23 Φεβρουαρίου: Δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση της οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές θετική όσον αφορά την εκπλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την υγεία με μελανό σημείο τις χαμηλές ταχύτητες στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην επόμενη αξιολόγηση μετά τις υποσχέσεις του οικονομικού επιτελείου ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει περιοριστεί δραστικά το στοκ των συντάξεων, ενώ θα έχει υποχωρήσει η στάθμη των «κόκκινων» οφειλών του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν έχει ταμειακό αντίκρισμα για την Ελλάδα.

25 Φεβρουαρίου: Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθούν οι επόμενες αξιολογήσεις της χώρας με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας και ο οδικός χάρτης της εξόδου από το καθεστώς. Σημειώνεται ότι με το αρχικό χρονοδιάγραμμα απομένουν ακόμα δυο κύκλοι αξιολογήσεων με ισάριθμες δόσεις από τα κέρδη των ομολόγων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχει το σενάριο ενοποίησης των ελέγχων και των ποσών από τα κέρδη των ομολόγων σε μία δόση. Πάντως το πιθανότερο είναι η απαγκίστρωση να γίνει τον Αύγουστο, οπότε εκπνέει το τελευταίο εξάμηνο της ενισχυμένης εποπτείας που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, αλλά το κλειδί για τον ακριβή χρόνο το κρατούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

4 Μαρτίου: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την ανάπτυξη το 2021, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του έτους που θα σφραγίσουν ρυθμό μεταβολής στο ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος. Ολα δείχνουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 6,9% και θα κινηθεί σε επίπεδα μεταξύ 8,5% - 9%, αλλά αυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα για τα νοικοκυριά, καθώς η μεγαλύτερη ανάκαμψη δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτύπωμα για την τσέπη τους. Η μόνη θετική μεταβολή είναι στον φετινό στόχο για την ανάπτυξη που επηρεάζει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά και του ελλείμματος προς το ΑΕΠ.

10 Μαρτίου: Θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τη πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο με τον Φεβρουάριο να αποτελεί κομβικό μήνα για τις εισπράξεις, καθώς σε περίπτωση έντασης των πληθωριστικών πιέσεων θα υπάρξουν κυβερνητικές αποφάσεις για έκτακτα επιδόματα σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέργους στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια το επίδομα θα λάβουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, ενώ το ύψος του κυμαίνεται στα 100 - 150 ευρώ το οποίο ωστόσο δεν επαρκεί για να καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες από την καταιγίδα των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο, οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής από το καλάθι της νοικοκυράς, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ελαιόλαδο, τα νωπά λαχανικά, κυμαίνονται από 5% έως και 15,4%.

14 Μαρτίου: Ξεκινάει στο Eurogroup η μητέρα των δημοσιονομικών μαχών για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα εφαρμοστούν από το 2023 μετά την προσωρινή αναστολή των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος λόγω της πανδημίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμαχίες με άλλες χώρες του Νότου για τη χαλάρωση της μέγγενης των πρωτογενών πλεονασμάτων και των ρυθμών αποκλιμάκωσης του χρέους, καθώς τυχόν καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων θα οδηγήσει σε περιοριστική πολιτική ακυρώνοντας τα σχέδια για νέες φοροελαφρύνσεις.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η χώρα δεν αντέχει επιστροφή σε πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θεωρώντας ρεαλιστικό και βιώσιμο ένα πλεόνασμα στην περιοχή του 1,5% - 2%. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε τροχιά συγκράτησης των δαπανών με το στίγμα να δίνει η εγκύκλιος κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου της περιόδου 2023-2026 που έχει σταλεί σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο το 2023, κόβονται κρατικές δαπάνες συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση προεκλογικής πνοής για την Επιστρεπτέα
Με δεδομένη την αναφορά του υπουργού ότι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν -με καθυστέρηση ενός χρόνου- την επόμενη εβδομάδα ώστε να πάρει μπρος η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών από την ΑΑΔΕ,...
Παράταση προεκλογικής πνοής για την Επιστρεπτέα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστική έξαρση
Η πληθωριστική έξαρση επιβεβαιώνεται από τις νεότερες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για εκτόξευση του μέσου ετήσιου δείκτη στο 4%.
Πληθωριστική έξαρση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα «κλειδώνει» ο νέος ΕΝΦΙΑ
Αλλάζουν τα κλιμάκια και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου, προκειμένου να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και να προκύψουν ακόμα και ελαφρύνσεις.
Σήμερα «κλειδώνει» ο νέος ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο και μαστίγιο για έξοδο από την εποπτεία
Ποιες είναι οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που απασχολούν τη 13η έκθεση των θεσμών ● Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια.
Καρότο και μαστίγιο για έξοδο από την εποπτεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας