• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.5°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 36.5°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 32.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 35.4°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 33.4°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψυχρός πόλεμος» απολύσεων - προσλήψεων

 • A-
 • A+
Αλλους 34 εν επισχέσει εργαζόμενους απέλυσε η Energean, ανεβάζοντας στους 62 τους απολυμένους ● Την ίδια ώρα διαφημίζει περίπου 200 αιτήσεις πρόσληψης σε σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ● 3 εκατ. τη μέρα τα έσοδα που χάνει η εταιρεία, ενώ απώλειες μετράει και το Δημόσιο.

Υλοποιώντας το τελευταίο τελεσίγραφο που έστειλε στις αρχές του μήνα στους εργαζόμενους των Πετρελαίων Καβάλας, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση από τον περασμένο Δεκέμβριο, να επιστρέψουν στις δουλειές τους μέχρι τις 15/2, η Energean προχώρησε την Τρίτη σε ακόμα 34 απολύσεις. Ανέβασε έτσι στους 62 τους απολυμένους, σε σύνολο περίπου 200 –σχεδόν όλων– που παραμένουν σε επίσχεση. Ανάμεσα στους απολυμένους, θυμίζουμε, είναι και το σύνολο των μελών του Δ.Σ. του σωματείου στα Πετρέλαια Καβάλας, το οποίο η εταιρεία δεν αναγνωρίζει και αρνείται οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του, απορρίπτοντας προσκλήσεις διαλόγου που απηύθυνε στη διοίκηση της επιχείρησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπαράθεση της Energean Oil & Gas που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Πρίνου, όπου μάλιστα φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε, κορυφώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, με την αστυνομική εισβολή στις εγκαταστάσεις για τη βίαιη αποπομπή των εργαζομένων. Ακολούθησαν εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με επίσχεση εργασίας μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των Πετρελαίων και η εταιρεία έστειλε σε όλους εξώδικη προειδοποίηση ότι θα απολυθούν αν δεν προσέλθουν στην εργασία τους. Στο πλευρό των εργαζομένων έχουν ταχθεί όλοι οι φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Καβάλας.

Ενώ η αντιπαράθεση έχει πάρει χαρακτηριστικά «βεντέτας», η εταιρεία προ ημερών δημοσίευσε αγγελία για πρόσληψη εργαζομένων σε διάφορες ειδικότητες. Σύμφωνα με την εταιρεία έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 200 αιτήσεις. Κατά την Energean, αιτήσεις έχουν καταθέσει Καβαλιώτες με συναφείς σπουδές, πρώην εργαζόμενοι στον Πρίνο που είχαν αποχωρήσει για διάφορους λόγους και άλλοι με εμπειρία στη βιομηχανία παραγωγής υδρογονανθράκων στο εξωτερικό, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά νέος γύρος πρακτικής άσκησης για φοιτητές και αποφοίτους ΑΕΙ/ΑΤΕΙ με συναφές προς τη δραστηριότητα του Πρίνου αντικείμενο. Με δεδομένο πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, δεν είναι σαφές αν η συγκέντρωση αιτήσεων γίνεται με πρόθεση πραγματικής κάλυψης των θέσεων εργασίας ή εντάσσεται στον επικοινωνιακό «ψυχρό πόλεμο» με το σωματείο. Οι εκπρόσωποι των εν επισχέσει εργαζομένων πάντως εκτιμούν ότι χωρίς την εμπειρία των ίδιων τα Πετρέλαια Καβάλας είναι αδύνατο να επαναλειτουργήσουν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η δευτεροβάθμια οργάνωση στην οποία ανήκει και το σωματείο των Πετρελαίων Καβάλας, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις νέες απολύσεις και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση τονίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα με την απόφαση της Energean να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία του Πρίνου. Πόσα εκατ. μπορεί να είναι αυτή η απώλεια; Οπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, με την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια, η εταιρεία χάνει αυτή την περίοδο 3 εκατ. ευρώ τη μέρα, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό είναι έσοδα του Δημοσίου, τόσο από φόρους όσο και από ασφαλιστικές και άλλες παροχές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξόρυξη... θύελλας στα πετρέλαια του Πρίνου
Με 24 απολύσεις, ανάμεσά τους και όλων των μελών του Δ.Σ. του σωματείου, η Energean κλιμακώνει την αντιπαράθεση ● «Θέλουν έναν Πρίνο χωρίς σωματείο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρός του ● Οξύτατες αντιδράσεις...
Εξόρυξη... θύελλας στα πετρέλαια του Πρίνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκρηκτικά» ερωτήματα
Σε έναν –μάλλον αναμενόμενο– «πόλεμο» ανακοινώσεων εξελίχθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Πετρέλαια Καβάλας τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, η κατάσβεση της οποίας απαίτησε επιχείρηση τεσσάρων ωρών.
«Εκρηκτικά» ερωτήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: Οι απολύσεις πίσω από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα Πετρέλαια Καβάλας
Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε σε δεξαμενή πετρελαίων, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώθηκαν «με δυσάρεστο τρόπο» οι καταγγελίες των εργαζομένων. 
ΓΣΕΕ: Οι απολύσεις πίσω από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα Πετρέλαια Καβάλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπαράσταση στους 230 εργαζομένους των Πετρελαίων Καβάλας
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πάνω από 50 συνδικαλιστικές ενώσεις του νομού Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης και όλοι οι τοπικοί φορείς της πόλης.
Συμπαράσταση στους 230 εργαζομένους των Πετρελαίων Καβάλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιγκαπούρη-Καβάλα... 24 απολύσεις δρόμος
Την ώρα που στο μακρινό ασιατικό λιμάνι κατασκευάζεται η πλωτή μονάδα «Energean Power», που πρόκειται να τοποθετηθεί στο Ισραήλ, οι φορείς στην Καβάλα καλούν σε συγκέντρωση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας...
Σιγκαπούρη-Καβάλα... 24 απολύσεις δρόμος
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους, επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις.
Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας