• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 34.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 38.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 28.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.5°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.5°C / 35.6°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 28.8°C / 35.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 35.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  33%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταναλωτές στον... πόλεμο της ρήτρας

 • A-
 • A+
800 ευρώ κόστισε σε επαγγελματία η «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης», για την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποφανθεί ότι επιτρέπεται μόνο σε σταθερά τιμολόγια ● Χρεώσεις-σοκ για μίνι μάρκετ 71 τ.μ.

«Της... ρήτρας το κάγκελο» στην αγορά ηλεκτρισμού. Αλαλιασμένοι ενώπιον λογαριασμών με πολλαπλάσιες και κρυμμένες χρεώσεις πίσω από περίπλοκες ονομασίες, χιλιάδες καταναλωτές ρεύματος προσπαθούν να βγάλουν άκρη με ενστάσεις και επιστολές προς κάθε αρμόδιο.

Το αποτέλεσμα; Να καταλήγουν στην πληρωμή υπέρογκων ποσών που απέχουν έτη φωτός από εκείνα που τους είχαν υποσχεθεί όταν υπέγραφαν τα συμβόλαια μέσω τηλεφώνου. Παραθέτουμε, ενδεικτικά, δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ήρθαν σε γνώση της «Εφ.Συν.». Αφορούν και οι δυο επαγγελματικούς χώρους σε δυο εξόχως τουριστικές περιοχές, τη Ρόδο και το Ρέθυμνο της Κρήτης, και συμβόλαια με τους αποκαλούμενους εναλλακτικούς παρόχους, δηλαδή τις ιδιωτικές εταιρείες που υπόσχονταν χρεώσεις χαμηλότερες από εκείνες της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση της Ρόδου, ο καταναλωτής συμβλήθηκε τον Σεπτέμβριο με εταιρεία που λανσάρει ένα από τα νέας μορφής τιμολόγια. Δηλαδή δεν είναι ούτε σταθερό με συγκεκριμένη υψηλή χρέωση ανά μεγαβατώρα, ούτε ξεκάθαρα κυμαινόμενο, από εκείνα δηλαδή που έχουν χαμηλή βασική χρέωση στην οποία προστίθεται η «θανατηφόρος» ρήτρα αναπροσαρμογής ανάλογα με το πόσο αυξήθηκε η χονδρική τιμή ρεύματος. Το «περίεργο» αυτό τιμολόγιο ακολουθούσε, όμως, ξεκάθαρα την πορεία της χονδρικής τιμής, η οποία μετά τον Σεπτέμβριο απογειώθηκε από τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 240 τον Δεκέμβριο. Οταν ο καταναλωτής ζήτησε τον Δεκέμβριο να καταγγείλει τη σύμβαση πρόωρα, διαπίστωσε μια έξτρα χρέωση 800 ευρώ! Διαμαρτυρήθηκε διότι δεν θυμόταν να έχει συμφωνήσει με χρέωση για «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης», όπως έχουν πολλές εταιρείες.

Για να ανακαλύψει ότι μέσα στο συμβόλαιο υπήρχε η έξτρα χρέωση των 800 ευρώ, όχι όμως ως «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης» αλλά ως «προωθητική ενέργεια», όπως το είδε να καταγράφεται στον λογαριασμό. Το θέμα, εδώ, είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την απόφαση 409 του έτους 2020, έχει αποφανθεί ρητά ότι τέτοιες «ρήτρες πρόωρης αποχώρησης» «προβλέπονται μόνο στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου, που συνάπτονται για προκαθορισμένη διάρκεια». Ορίζει επίσης ότι τέτοιες ρήτρες «πρέπει να προβλέπονται κατά τρόπο ρητό και διακριτό» στο συμβόλαιο (Σύμβαση Προμήθειας) με τον πελάτη. Αραγε τι υπερισχύει, η απόφαση της ΡΑΕ ή ο όρος που υπήρχε στο συμβόλαιο;

Τη δική του περιπέτεια περιγράφει ο αναγνώστης μας από το Ρέθυμνο Στέλιος Πετράκης. Λειτουργεί ένα μίνι μάρκετ εμβαδού 71 τετραγωνικών μέτρων για το οποίο έως το περασμένο καλοκαίρι πλήρωνε κατά μέσον όρο 300 ευρώ τον μήνα. Ομως, από τον Αύγουστο έως τώρα πλήρωσε 4.100 ευρώ! «Πρακτικά οι χρεώσεις διπλασιάστηκαν», μας λέει. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, προσπάθησε να βρει λύση αλλάζοντας εταιρεία. Η υπάλληλος στο τηλέφωνο του υποσχέθηκε ρήτρα αναπροσαρμογής που θα κυμαίνεται μεταξύ 70-120 ευρώ τον μήνα. Του έδωσε, μάλιστα, το όνομα και το προσωπικό της κινητό τηλέφωνο.

Στον τελευταίο λογαριασμό όμως, η ρήτρα ήταν 793,65 ευρώ για διάστημα δυο μηνών. Το κινητό τηλέφωνο της υπαλλήλου δεν απαντούσε. Οταν πήρε στα γραφεία και τη ζήτησε ονομαστικά, άλλοτε του ανέφεραν ότι εργάζεται άλλες ώρες και άλλοτε ότι δεν είναι πλέον συνεργάτης. «Τηλεφώνησα παντού. Εκανα καταγγελία και ζήτησα να μου στείλουν τα ηχητικά από τη συνομιλία με την υπάλληλο, που αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο. Πέρασαν 15 μέρες χωρίς νεότερα. Οταν ήρθε ο τελικός λογαριασμός, με χρέωσαν και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης 124 ευρώ. Μόνο για τα τηλέφωνα που έκανα να βρω άκρη χρεώθηκα 20 ευρώ παραπάνω».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φάμελλος: «Στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας οι “επιτυχίες” της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο»
Την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το πώς διογκώθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .
Φάμελλος: «Στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας οι “επιτυχίες” της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαφανίζεται και... διαιωνίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής
Ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την «ουσιαστική κατάργησή» της με τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος, τα νέα τιμολόγια που ετοιμάζονται απλώς την κρύβουν σε μια τελική χρέωση.
Εξαφανίζεται και... διαιωνίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σκονάκι» στη ΡΑΕ και «κούφιες» υποσχέσεις στους καταναλωτές
Πετώντας το μπαλάκι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον τελικό υπολογισμό των υπερκερδών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δίνοντας τον μαθηματικό τύπο που εμφανώς οδηγεί στη συρρίκνωσή τους,...
«Σκονάκι» στη ΡΑΕ και «κούφιες» υποσχέσεις στους καταναλωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόρισμα... Master chef
Σκανδαλώδεις λαθροχειρίες εμφανίζονται στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη στην παραγωγή ηλεκτρισμού που έμενε από την περασμένη Παρασκευή επτασφράγιστο, με την κυβέρνηση να...
Πόρισμα... Master chef
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα υπερκέρδη εξατμίζονται στο... μαγείρεμα
Μέσω επιλεκτικών διαρροών, περίπλοκων διατυπώσεων και περίεργων συνδυασμών στοιχείων είδαν χθες το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες για το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που είχε...
Τα υπερκέρδη εξατμίζονται στο... μαγείρεμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας