• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.2°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 19.2°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  44%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΣτΕ δείχνει αυξήσεις μισθών

 • A-
 • A+
Το ανώτατο δικαστήριο «ξεπάγωσε» το επίδομα τριετιών για τους εργαζομένους που το είχαν κατοχυρώσει μέχρι το 2012 ● Από 10% έως και 30% η ωφέλεια για τους δικαιούχους ● Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΣΕΒ και ακόμη 6 εργοδοτικών οργανώσεων ● Να εφαρμόσει την εγκύκλιο Αχτσιόγλου δεσμεύεται η νυν ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Aυξήσεις από 10% έως και 30% στον κατώτατο μισθό πρέπει να επανυπολογίσουν τώρα τα λογιστήρια στους μισθούς των εργαζομένων που είχαν κατοχυρώσει επίδομα προϋπηρεσίας για τουλάχιστον μία «τριετία» μέχρι το έτος 2012. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν τον λόγο έχει το ΣΕΠΕ προκειμένου να εφαρμοστεί η εγκύκλιος του 2019 της πρώην υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, για την επαναφορά των τριετιών στους παλιούς εργαζομένους που είχαν κατοχυρώσει το επίδομα το 2012 αλλά το αμφισβήτησαν και το πάγωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις με την προσφυγή τους στο ΣτΕ

Δυόμισι χρόνια μετά την προσφυγή, το ΣτΕ «ξεπάγωσε» το επίδομα προϋπηρεσίας (10% προσαύξηση για κάθε τριετία και με πλαφόν τις τρεις) καθώς απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομίσθιου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η αίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων, του ΣΕΒ και έξι περιφερειακών συνδέσμων-ενώσεων (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ’ Τμήματος, με πρόεδρο την Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, έκριναν ότι η επίμαχη υπ’ αριθμ. 7613/395/18.2.2019 εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας που παρείχε οδηγίες «για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομίσθιου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας» (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) είναι καθαρά ερμηνευτική εγκύκλιος και δεν μπορεί να προσληφθεί στο ΣτΕ.

Δηλαδή, οι εργοδοτικοί φορείς στρέφονταν, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, «κατά πράξης μη εκτελεστής» καθώς ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη εγκύκλιος η οποία προέβλεπε τα καθορισθέντα με την υπ’ αριθμ. 4241/127/30.1.2019 απόφαση του υπουργού Εργασίας, ποσά με τα οποία θα προσαυξάνονται οι τριετίες σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4093/2012.

Η εγκύκλιος

Ειδικότερα, η εργοδοτική πλευρά υποστήριζε ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία για τις τριετίες και η επίμαχη εγκύκλιος, αν έχει κανονιστικό χαρακτήρα (είναι δηλαδή κατ’ ουσίαν ψευδοερμηνευτική), δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προσέθεταν ότι θα υποστούν οικονομική επιβάρυνση από τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων οι οποίες θα προσαυξηθούν ανάλογα με την προϋπηρεσία (τριετίες) του κάθε εργαζομένου.

Η ΓΣΕΕ, η ΟΣΝΙ, το ΕΚΑ και το υπουργείο Εργασίας (Γ. Βρούτσης) υποστήριξαν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά ή σιωπηρά η κατάργησή τους. Την εφαρμογή της απόφασης δεσμεύεται να ελέγξει και η νυν ηγεσία του υπ. Εργασίας υπό τον Κ. Χατζηδάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΣτΕ έστειλε την μπάλα... στην κυβέρνηση
Μια διαφορετική ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ για τις τριετίες από αυτήν που θεωρεί βέβαιη την επιστροφή του επιδόματος τριετιών κάνει ο Παναγιώτης Κυριακούλιας, διευθυντής ενεργητικών πολιτικών του Εθνικού...
Το ΣτΕ έστειλε την μπάλα... στην κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος φοβάται τις «τριετίες»
Την επαναφορά των τριετιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ο ΣΕΒ προσφεύγοντας στο ΣτΕ, όπου εκκρεμεί εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια η έκδοση της απάντησης για το εάν νομιμοποιείται το ξεπάγωμα των...
Ποιος φοβάται τις «τριετίες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη στο ΣτΕ για διάσωση των τριετιών
Δικαστική μάχη δόθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τύχη των τριετιών ανάμεσα στον ΣΕΒ, περιφερειακών εργοδοτικών ενώσεων και του υπουργείου Εργασίας, της ΓΣΕΕ και σωματείων.
Μάχη στο ΣτΕ για διάσωση των τριετιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
Παράθυρο εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόκληση ΣΕΒ για μισθούς και τριετίες
Αντιδράσεις προκάλεσε η προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και στις τριετίες που δικαιούνται οι μισθωτοί.
Πρόκληση ΣΕΒ για μισθούς και τριετίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή του ΣΕΒ για τις τριετίες
Οι βιομήχανοι ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η ρύθμιση της Εφης Αχτσιόγλου που προέβλεπε προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας στον νέο κατώτατο μισθό.
Προσφυγή του ΣΕΒ για τις τριετίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας