Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σκόπελος» οι όροι του Ελεγκτικού για τον Φιλικό Διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco
ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

«Σκόπελος» οι όροι του Ελεγκτικού για τον Φιλικό Διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco

  • A-
  • A+

Οι δυο παρατηρήσεις του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το κείμενο της σύμβασης του «Φιλικού Διακανονισμού» ΟΛΠ – Cosco, δημιούργησαν την «εμπλοκή» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ την Τρίτη, στην οποία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού». Κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ ζήτησε αναβολή της συζήτησης για την επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένως Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης στις 10 το πρωί διάβασε ένα μικρό κείμενο εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο ο βασικός μέτοχος, ζητούσε την αναβολή της συζήτησης της έγκρισης του κειμένου του «Φιλικού Διακανονισμού» με την αιτιολογία ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι δυο όροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και πάλι σε νέα καθυστέρηση, αφού και στις 25 Νοεμβρίου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από τους δυο όρους που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξάλλου όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι στο efsyn.gr είναι αδύνατον οι μέτοχοι να αγνοήσουν τους όρους του δικαστηρίου και να προχωρήσουν στην υπογραφή του κειμένου. Η καθυστέρηση αυτή εκ των πραγμάτων πηγαίνει πίσω και το θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, καθώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρισθεί η υπόθεση του «Φιλικού Διακανονισμού» και στη συνέχεια να «τρέξει» το θέμα του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνει ότι μπορεί οι δυο πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας («Φιλικός Διακανονισμός») με την προϋπόθεση όμως να τηρηθούν δυο όροι. Ο πρώτος αφορά στην επέκταση του ενοικίου που καταβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική Cosco) σε ολόκληρη την προβλήτα ΙΙΙ και ο δεύτερος την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος το ανώτερο για 7 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί οι Κινέζοι αποδέχονται το πρώτο όρο, δεν δέχονται όμως να συζητήσουν καθόλου για το δεύτερο, καθώς επιμένουν σε «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ να επανέλθει στα επίπεδα του 2008.  Λέγεται μάλιστα ότι και στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε διχογνωμία για την στάση που θα κρατούσε ο βασικός μέτοχος στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης ενημέρωσε τους μετόχους ότι «ο ΟΛΠ ΑΕ ουδένα πρόσθετο όρο έθεσε στην επιτευχθείσα από πέρυσι συμφωνία με τη ΣΕΠ, την οποία ήδη το ΔΣ του ΟΛΠ έχει εγκρίνει. Τα δυο θέματα που ανεφύησαν αποτελούν θέσεις του διατακτικού και του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ΟΛΠ είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω συμβάσεων Παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο (και συμβατικό) όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας. Η εκτίμησή μου είναι ότι η νέα διαμόρφωση η οποία θα προωθηθεί θα ψηφισθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου ομόφωνα».

Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή ως μελών του ΔΣ του ΟΛΠ του Γιάννη Μώραλη ως εκπροσώπου του δήμου Πειραιά και του εμπειρογνώμονα ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του ΤΑΙΠΕΔ Αθανασίου Λιάγκου , ως νέου μέλους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά ο νέος σταθμός κρουαζιέρας
Η συλλογικότητα «Ενεργοί Πολίτες της Πειραϊκής» υποστηρίζουν ότι το έργο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Ξεκινά ο νέος σταθμός κρουαζιέρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους Κινέζους
Το νέο master plan που πρόκειται να καταθέσει ο ΟΛΠ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας μονοπωλεί τις συζητήσεις στους ναυτιλιακούς κύκλους τις τελευταίες μέρες.
Περιμένοντας τους Κινέζους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάθε λιμάνι και... καημός
«Φρένο» στην αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών με υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων έβαλε και επίσημα ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, με ειδική μελέτη.
Κάθε λιμάνι και... καημός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το λιμάνι του Πειραιά, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης θεωρεί ότι η συμβολή του ΟΛΠ είναι καθοριστική, καθώς οι επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει επιπλέον 800 εκατ....
Το λιμάνι του Πειραιά, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τριμερής» στο υπουργείο Ναυτιλίας για το master plan του ΟΛΠ
Το master plan του ΟΛΠ, η έγκριση του οποίου εξετάζεται αυτή την εποχή από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων με καταληκτική ημερομηνία πιθανότατα τα τέλη Νοεμβρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο δύο...
«Τριμερής» στο υπουργείο Ναυτιλίας για το master plan του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επτά προτάσεις στον Κουβέλη από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά
Υπόμνημα 7 θέσεων-προτάσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρέδωσε ο πρόεδρός του Βασίλης Κορκίδης στον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, μετά από...
Επτά προτάσεις στον Κουβέλη από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας