• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.8°C / 39.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.0°C / 38.8°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.0°C / 38.7°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 36.1°C / 36.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.3°C / 41.0°C
  3 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 37.0°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 37.1°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 34.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 35.8°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 32.3°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  38°C 36.8°C / 37.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.2°C / 38.8°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 39.3°C
  2 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 36.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  0 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επιτρέπεται ακόμη και μηδενικός ΦΠΑ»

 • A-
 • A+
Η Ευρ. Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις, βάσει της συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου, μπορούν να επιλέξουν έως 24 κατηγορίες προϊόντων με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ έως 5% και επτά κατηγορίες αγαθών που μπορούν να τον μηδενίσουν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακόμα και μηδενισμό του ΦΠΑ σε επτά κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες επιτρέπει η Κομισιόν. Σε αυτές τις επτά κατηγορίες ανήκουν -μεταξύ άλλων- τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ορισμένα πολιτιστικά είδη, όπως τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει κάθε προοπτική μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», με αφορμή την έρευνά της για την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του χαρτιού («Εφ.Συν.» 9/2/2022 «Το χαρτί πυρπολεί την αγορά»), η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η δυνατότητα υπάρχει, αλλά είναι αρμοδιότητα του κράτους - μέλους να την εφαρμόσει.

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν έναν κανονικό συντελεστή ΦΠΑ άνω του 15%. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις αρχές Δεκεμβρίου, για την επικαιροποίηση των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τα αγαθά και τις υπηρεσίες, οι χώρες έχουν πλέον επίσης τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δυο μειωμένους συντελεστές έως και 5% σε αγαθά και υπηρεσίες έως και 24 κατηγοριών, που περιλαμβάνονται σε ένα επικαιροποιημένο και εκσυγχρονισμένο παράρτημα της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, το παράρτημα της Οδηγίας συμπεριλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού από βιβλιοθήκες, βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών είτε σε φυσικά μέσα στήριξης είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε και τα δυο (συμπεριλαμβανομένων φυλλαδίων, έντυπων φυλλαδίων και παρόμοιων εντύπων, βιβλίων με εικόνες, σχέδια ή χρώματα για παιδιά, μουσικής σε έντυπη ή χειρόγραφη μορφή, χαρτών και υδρογραφικών ή παρόμοιων διαγραμμάτων), εκτός από τις εκδόσεις που είναι εξ ολοκλήρου ή κατά κύριο λόγο αφιερωμένες στη διαφήμιση και εκτός από τις εκδόσεις που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή κατά κύριο λόγο από περιεχόμενο βίντεο ή ακουστική μουσική - παραγωγή εκδόσεων μη κερδοσκοπικών οργανισμών και υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραγωγή αυτή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μια άλλη καινοτομία είναι ότι, για πρώτη φορά, τα κράτη - μέλη μπορούν πλέον να εφαρμόζουν έναν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο του 5% και μια απαλλαγή («μηδενικός συντελεστής») σε επτά κατ’ ανώτατο όριο κατηγορίες του καταλόγου που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, π.χ. τρόφιμα, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και ορισμένα πολιτιστικά είδη. Στα πολιτιστικά είδη συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε υποσχέσεις εκ μέρους των κρατών - μελών σχετικά με τα προϊόντα στα οποία θα επιλέξουν να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές ή απαλλαγές», τονίζει η Κομισιόν. «Οι μειωμένοι συντελεστές θα παραμείνουν προαιρετικοί για τα κράτη - μέλη». Με λίγα λόγια, η Κομισιόν λέει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης το αν και για ποια βασικά αγαθά θα μειωθεί, ακόμη και θα μηδενιστεί ο ΦΠΑ, και το γεγονός ότι ήδη 19 κυβερνήσεις στην Ε.Ε. το έχουν κάνει για τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα, ακόμη και για το χαρτί, προφανώς εκθέτει την κυβέρνηση που επιμένει να το αποφεύγει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτοι και διευρύνουμε τη διαφορά
Στην πεπατημένη των προκατόχων της βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές προχωρεί στην αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από...
Πρώτοι και διευρύνουμε τη διαφορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον Προκρούστη και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συστήνει επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι προτάσεις για τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων και καθιέρωση ενός μοντέλου είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στον Προκρούστη και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΥΠΑ: περικοπές στα κονδύλια για τα βιβλία
Μπορεί η ΔΥΠΑ να προωθεί τα «νέας γενιάς» προγράμματα κατάρτισης αλλά η σχέση της με τα βιβλία όσο πάει και χειροτερεύει. Αυτό προκύπτει και από τη μείωση των δελτίων χορήγησης αγοράς βιβλίων για το 2022 και...
ΔΥΠΑ: περικοπές στα κονδύλια για τα βιβλία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμειακές και... POS εις σάρκα μίαν
Ενα νέο ηλεκτρονικό όπλο θα έχει στα χέρια της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων κλοπής του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, καθώς από το νέο έτος μπαίνει σε εφαρμογή η «online» διασύνδεση 500.000 ταμειακών...
Ταμειακές και... POS εις σάρκα μίαν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα 25% στα έσοδα ΦΠΑ έφερε η ακρίβεια
Υπερ-εισπράξεις 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έχει ο προϋπολογισμός φέτος στο επτάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που σαρώνει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Αλμα 25% στα έσοδα ΦΠΑ έφερε η ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό φρένο σε εξαγωγές δανέζικης «φέτας»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η Κοπεγχάγη παρέβη τις υποχρεώσεις της, παραλείποντας να λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της χρήσης της ονομασίας «φέτα» για τυρί το οποίο παράγεται στη Δανία.
Ευρωπαϊκό φρένο σε εξαγωγές δανέζικης «φέτας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας