• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.1°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.5°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για 10.000 εργαζόμενους η έξοδος από τα «βαρέα»

 • A-
 • A+
Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτει η ΓΣΕΕ με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Θ. Σκυλακάκη.

Την κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για 10.000 εργαζόμενους, που εντάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας, προγραμματίζει η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας.

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη να εντάξει τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ, επιχειρεί να καλύψει τη δημοσιονομική δαπάνη με την αφαίρεση άλλων εργαζομένων του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ, είτε με ad hoc διατάξεις νόμου είτε με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών. Σήμερα το επίδομα ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ανώτερη κατηγορία επικινδυνότητας και μειώνεται έως και 30 ευρώ μέχρι την κατώτερη, πέμπτη κατηγορία κατάταξης, ενώ η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο μείωσης των δικαιούχων, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως οι σχολικές καθαρίστριες καθώς και ειδικότητες μηχανικών, αποκάλυψε η ΓΣΕΕ, δημοσιοποιώντας την επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Η ΓΣΕΕ, η οποία έχει κάθε λόγο να μεριμνά για τους 25.000 εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου –από τους συνολικά 129.630 που εργάζονται στο Δημόσιο σε ειδικότητες για τις οποίες προβλέπεται επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας–, απορρίπτει τη βαθμολόγηση των ειδικοτήτων στο πόρισμα που απέστειλε η Επιτροπή. Ενα πόρισμα το οποίο εστάλη λίγο πριν από την εκπνοή του υποτιθέμενου διαλόγου και που κατά την ίδια την Επιτροπή –η οποία, σημειωτέον, συνεδρίασε την τελευταία τριετία 103 φορές (36 μήνες!)– βασίστηκε σε παντελή έλλειψη στοιχείων.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει ή να μειώσει το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους, κάθε σχέσης εργασίας του δημοσίου τομέα. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πόρισμα μιας Διυπουργικής Επιτροπής η οποία αξιολόγησε όλες τις ειδικότητες, δίχως να υπάρχουν, όπως γραπτώς αναφέρει, Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου και κλαδικές και επιδημιολογικές μελέτες, ενώ ανέθεσε την περιγραφή της επικινδυνότητας ανά υπουργείο σε διοικητικά στελέχη δίχως τις σχετικές γνώσεις», διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας ΓΣΕΕ.

«Η κυβέρνηση καλεί τη ΓΣΕΕ σε διάλογο ολίγων ημερών, χωρίς να έχουμε το παραμικρό στοιχείο για τις μεταβολές που θα υπάρξουν, όταν η Επιτροπή συνεδρίαζε επί τρία χρόνια δίχως την πρόβλεψη της συμμετοχής της εργατικής-υπαλληλικής πλευράς. Θέτει ως αφετηρία τη μηδενική μεταβολή στο συνολικό δημοσιονομικό κόστος σε μια περίοδο που οι συνθήκες οριζόντια στους χώρους εργασίας γίνονται πιο επικίνδυνες και πιο ανθυγιεινές, όπως μας δείχνει το πλήθος των εργατικών ατυχημάτων του 2021, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν θα δεχτούμε καμία περικοπή για κανέναν εργαζόμενο υπό αυτές τις αμφισβητούμενες και ανεπαρκείς αιτιολογήσεις. Ζητούμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μας αποσταλούν τα αναλυτικά στοιχεία του πορίσματος και να συμβάλουμε με ουσιαστικές προτάσεις σε έναν πραγματικό διάλογο», σημειώνει ο αρμόδιος γραμματέας της ΓΣΕΕ για θέματα υγείας και ασφάλειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τείχος άρνησης για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό
Με το κλασικό επιχείρημα για την ενίσχυση του πληθωρισμού από ενδεχόμενη αύξηση των τιμών δεν διαφώνησαν ούτε οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Τείχος άρνησης για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανισότητα βλάπτει και την κατάρτιση
Δυο έρευνες, που συμπτωματικά δημοσιεύονται σήμερα, καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα αποτελούν ισχυρή τροχοπέδη για να ακολουθήσει η χώρα την παγκόσμια τάση για...
Η ανισότητα βλάπτει και την κατάρτιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και γι' αυτό σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, τον οποίο τώρα επιχειρεί να παρατείνει η...
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα μεταθέτουν την απεργιακή κινητοποίηση σε κοινή ημερομηνία για συντονισμένη αντίδραση στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
Τα βασικά σημεία της κριτικής στο εργασιακό σχέδιο νόμου και ειδικότερα σε διατάξεις που «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία» ● Αύριο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας