• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από ήρωες της καραντίνας... παραβάτες στην ΕΡΓΑΝΗ

 • A-
 • A+
Χιλιάδες ευρώ πρόστιμα στους διανομείς της e-Food ➨ Στην πλάτη του προσωπικού των επιχειρήσεων μεταφέρεται η ευθύνη του εργοδότη για την υγεία και την ασφάλεια ● Aναπάντητο το ερώτημα του σωματείου εργαζομένων εάν επιβλήθηκαν πρόστιμα και στην επιχείρηση.

Με ποια λογική επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους χιλιάδων ευρώ στους εργαζόμενους διανομείς της efood για μη τήρηση των υποχρεωτικών rapid tests, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωσή τους από την εταιρεία για την προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς να έχει ελεγχθεί εάν έχει καταχωρίσει την απαραίτητη πληροφορία στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ; Με ποια λογική τιμωρούνται oι εργαζόμενοι με τα πενιχρά ημερομίσθια, χωρίς να υπάρχει καν η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων εντός 5 ημερών, όπως προβλέπει η νομοθεσία; Και γιατί η εταιρεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της;

Εύλογα τα ερωτήματα απευθύνονται δημοσίως προς την εταιρεία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ). Είναι το σωματείο που καλύπτει ταχυμεταφορείς, ταχυδιανομείς και υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο. Ενα σωματείο ζωντανό, το οποίο, εκτός των άλλων, έχει εισαγάγει και μια νέα λογική στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του κλάδου, αποφεύγοντας συνεντεύξεις και προσωπικές δηλώσεις, για να μη δημιουργηθούν «συνδικαλιστικές περσόνες».

Οι καταγγελίες που ανάρτησαν στην ηλεκτρονική σελίδα του σωματείου είναι αρκετά σοβαρές, για να περάσουν απαρατήρητες. Ιδιαίτερα όταν παραμένει αναπάντητο από το Εργασίας το ερώτημα για το εάν έχει επιβληθεί ταυτοχρόνως, με τους εργαζομένους που τιμωρήθηκαν «υποδειγματικά», αντίστοιχο πρόστιμο και στην εταιρεία.

«Κανένα πρόστιμο δεν κοινοποιήθηκε στο προσωπικό και κανείς εργαζόμενος δεν είχε τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο να υποβάλει ένσταση. Αναρωτιόμαστε αν υπήρξε πράξη κοινοποίησης των προστίμων για τους εργαζομένους και προς την efood. Σε κάθε περίπτωση, ΣΕΠΕ και εταιρεία ουδέποτε κοινοποίησαν κάτι σχετικό. Επομένως, βάσει των ίδιων των ΚΥΑ, τα πρόστιμα είναι άκυρα, σημειώνει η ΣΒΕΟΔ και εξηγεί:

Oπως ορίζει η υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4766/1610.21), η πράξη της παράβασης «κοινοποιείται στον παραβάτη εργαζόμενο με κάθε πρόσφορο τρόπο στην κατοικία του ή στον χώρο εργασίας του... Εντός 5 ημερών από την κοινοποίηση του προστίμου, ο εργαζόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του, με ένσταση στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών σχέσεων του ΣΕΠΕ». Aλλά η efood «σε καμία περίπτωση δεν καθοδήγησε σχετικά το προσωπικό της, όπως όφειλε, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως, με την πανδημία να εξαπλώνεται ακάθεκτη, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με μηδενική έως ελάχιστη ενημέρωση και ελλιπή Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Συνεχίζουμε να παραλαμβάνουμε και να παραδίδουμε παραγγελίες συγχρωτιζόμενοι, θέτοντας τόσο τη δική μας όσο και τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο».

Ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την παρατεταμένη αδιαφορία, που μετατρέπει τις υπουργικές αποφάσεις σε τιμωρητικά έγγραφα; «Aπαξίωση της εργατικής νομοθεσίας και μηδενική αίσθηση εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης από την efood. Καμία πρόθεση ουσιαστικού ελέγχου και παρακολούθησης της εξάπλωσης της πανδημίας από το κράτος», απαντά το σωματείο, υποδεικνύοντας κάτι που οι ίδιοι οι επιθεωρητές βιώνουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες: τη μετατροπή τους από ελεγκτικό μηχανισμό για τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, σε εισπρακτικό μηχανισμό βεβαίωσης προστίμων για τους εργαζόμενους.

Kι ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα που ανέρχονται σε έως και 50% του μηνιαίου μισθού τους, ουδείς γνωρίζει εάν και μετά τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν στις επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν αντιστοίχως πρόστιμα και στους εργοδότες για τις παραβάσεις στην ΕΡΓΑΝΗ. «Μήπως τελικά υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση “αθώωσης” των εργοδοτών και τιμωρίας των εργαζομένων;», διερωτάται η ΣΒΕΟΔ, η οποία ταυτοχρόνως δηλώνει υπερασπιστής του κοινωνικού και ιστορικού ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που «δεν υπήρξε ούτε μηχανισμός επιβολής κυρώσεων και προστίμων, ενάντια στους εργαζόμενους, ούτε εισπρακτικός μηχανισμός».

Η ΣΒΕΟΔ ρωτά τον γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕ: «Ποιο είναι το ποσοστό βεβαίωσης προστίμων ανά επιχείρηση σε ολόκληρη τη χώρα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκροτούν τη δική μας εικόνα, φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συναδέλφους της efood. Γεγονός που μας κάνει εντύπωση, καθώς τα ποσοστά και οι αντιστοιχίσεις δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ενιαία για το σύνολο της επικράτειας. Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να υποθέσουμε πως υπάρχει πολιτική εντολή εναντίον μας. Αναμένουμε τη διάψευσή μας με τη δημοσιοποίηση των απαραίτητων στοιχείων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid
Από τη Δευτέρα αρχίζει η κοινοποίησή τους σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις αλλά και σε εργοδότες που παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους ή υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ
Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώσεις ενίσχυσης πολιτιστικών επιχειρήσεων
Εως και την Παρασκευή 26/2/2021 οι επιχειρήσεις του Πολιτισμού μπορούν να υποβάλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με στόχο τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης λόγω του κορονοϊού.
Δηλώσεις ενίσχυσης πολιτιστικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
Αργά χθες βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δικαιολογητικών των επιχειρήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο.
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο.
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται οι εργοδότες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Εντυπο 4.1.
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
Μπορεί η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων για ορισμένους κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης, αλλά άλυτα παραμένουν πολλά προβλήματα που έθεσαν μεγάλο αριθμό εποχικά...
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας