• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.9°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.4°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 33.2°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.0°C
  5 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  5 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.9°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 31.0°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 28.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  64%
athensmetromall.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαγορευτική για ΜμΕ η χρηματοδότηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Στο 0,35% η σταθερή ελάχιστη βάση του επιτοκίου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου, αλλά οι τράπεζες θα κινηθούν πολύ υψηλότερα με βάση την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών, πράγμα που θα επιτρέψει πρόσβαση μόνο στις πιο εύρωστες.

Καθώς η περίοδος της «γενικής προετοιμασίας» για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνεται και έρχεται η ώρα της υποβολής και έγκρισης συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, ήρθε και η ώρα του «λογαριασμού», δηλαδή του κόστους των χρηματοδοτήσεων. Από αυτή την άποψη, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, καθώς εισήλθαμε σε περίοδο -άγνωστης διάρκειας- αύξησης των επιτοκίων.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε, χθες, απόφαση, με βάση την οποία το επιτοκιακό κόστος για όλες τις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι 0,35%. Ωστόσο, όσον αφορά το συνολικό κόστος χρηματοδότησης των επενδύσεων, πολλά θα κριθούν από την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών –και εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα κόστη

Τα ποσά που εκταμιεύει το ελληνικό Δημόσιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προέρχονται από δανεισμό της Κομισιόν. Το επιτόκιο δανεισμού της Κομισιόν είναι, αυτή τη στιγμή, περί το 0,27%. Καθορίζοντας ελάχιστο επιτόκιο 0,35%, το Δημόσιο καλύπτει τα νώτα του εν όψει της αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού -ακόμη και για την Κομισιόν- το επόμενο διάστημα, ώστε να μην προκύψει επιτοκιακή δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο.

Οσον αφορά, όμως, τις επιχειρήσεις, για τα έργα αυτής της κατηγορίας η χρηματοδότηση θα είναι τριμερής: έως 50% από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έως 30% από τραπεζική χρηματοδότηση και κατ’ ελάχιστον 20% συμμετοχή των επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών:

■ Η μεγαλύτερη επιτοκιακή επιβάρυνση θα προκύψει από το τμήμα της χρηματοδότησης που θα προέλθει από τραπεζικά δάνεια: οι τράπεζες, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης, θα καθορίσουν το επιτόκιο. Με βάση το τελευταίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) της 5ης Ιανουαρίου, το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων τον περασμένο Νοέμβριο ήταν: για επιχειρηματικά δάνεια χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια 4,02%, για επαγγελματικά δάνεια 6,47% και για νέα επιχειρηματικά δάνεια συγκεκριμένης διάρκειας 2,56%. Υποθέτοντας ότι τα δάνεια για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία και παίρνοντας ως δεδομένο ότι το 2,56% είναι μέσο επιτόκιο για το σύνολο των δανείων, προκύπτει ότι το επιτόκιο για επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, δεδομένης και της σταδιακής ανόδου των επιτοκίων, θα κινηθεί στην περιοχή 4%-6%.

■ Αντίβαρο σε αυτό θα αποτελέσει η έμμεση επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο όσον αφορά το τμήμα της χρηματοδότησης που θα προέλθει από δάνεια του Ταμείου. Εκεί, όσο χαμηλότερη θα είναι η πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης, τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό της ενίσχυσης (μέχρι και το «ταβάνι» του 50%).

■ Τέλος, έχει μεγάλη σημασία αν το 20% της ιδίας συμμετοχής προέρχεται από κέρδη της επιχείρησης ή είναι κι αυτή προϊόν παλαιότερου δανεισμού, δηλαδή από το ύψος της δανειακής επιβάρυνσης της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες, ώστε μόνο εύρωστες μεσαίες -για τα ελληνικά δεδομένα- επιχειρήσεις μπορούν να τις καλύψουν. Οι υπόλοιπες θα μείνουν «εκτός νυμφώνος» και θα αναζητήσουν τις τύχες τους στο ΕΣΠΑ, όπου οι προϋποθέσεις είναι πιο χαλαρές –αν και όχι τόσο χαλαρές όσο στο παρελθόν…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «καυτές» ζώνες για την οικονομία
Καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδος ⫸ Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική χαρτογραφούνται τα οκτώ πεδία στα οποία έχει βάλει φωτιά η ενεργειακή κρίση και αποτελούν κινούμενη άμμο για την...
Οι «καυτές» ζώνες για την οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φύλλα πορείας» στη ΜΟΔ
Τελικά οι απειλές κατά εργαζομένων της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), στις οποίες είχαμε αναφερθεί στο άρθρο μας «Εξαναγκαστικός δανεισμός εργαζομένων από το υπουργείο...
«Φύλλα πορείας» στη ΜΟΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»
Αύριο και μεθαύριο 16 και 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί «εορταστική» εκδήλωση με τίτλο «Τι νέο φέρνει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», η οποία θα εκκινήσει με...
Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης με «υπενοικίαση» εργαζομένων;
Καταγγελία εργαζομένων της ΜΟΔ για υποχρεωτικές «μεταγωγές» από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με «επισπεύδοντα» τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τη γ.γ. Εργασίας κ. Γιώτη .
Ταμείο Ανάκαμψης με «υπενοικίαση» εργαζομένων;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος, αναβαθμισμένος ρόλος για τον ΟΔΔΗΧ
Ο ΟΔΔΗΧ αναβαθμίζεται με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους, αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και διευρύνεται εντυπωσιακά η γκάμα των αρμοδιοτήτων του.
Νέος, αναβαθμισμένος ρόλος για τον ΟΔΔΗΧ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας