• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 23.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 25.5°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.2°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.8°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.4°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραδοχή για νέα... αναδρομικά

 • A-
 • A+
Διορθώσεις στον επανυπολογισμό συντάξεων για τα χαμένα βαρέα ένσημα φέρνει η μηνυτήρια αναφορά του συνταξιοδοτικού φορέα ΕΝΔΙΣΥ ● Αναγνωρίζει επίσημα τα λάθη ο ΕΦΚΑ.

H παραδοχή, για πρώτη φορά και εγγράφως, από τον ΕΦΚΑ για τα λάθη του στον πρώτο -μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- επανυπολογισμό των συντάξεων δικαιώνει την κριτική που ασκήθηκε από τις οργανώσεις των συνταξιούχων για τα προβλήματα του επανυπολογισμού των συντάξεων και ανοίγει τον δρόμο για διορθώσεις στα συντάξιμα ποσά συνταξιούχων της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ αλλά και άλλων ασφαλιστικών κατηγοριών με παράλληλη ασφάλιση.

Η παραδοχή του ΕΦΚΑ ήρθε χθες στην επιφάνεια από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο είχε προχωρήσει σε εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία κατά του ασφαλιστικού φορέα για λάθη στον επανυπολογισμό συντάξεων εννέα μελών του.

Στην απάντηση που απεστάλη χθες, ο ΕΦΚΑ παραδέχεται το λάθος του, επειδή κατά τον επανυπολογισμό δεν αξιολόγησε το υψηλότερο ασφάλιστρο που κατέβαλε συγκεκριμένος συνταξιούχος. Μάλιστα, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση είχε υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη χαμηλότερη κατά 691,87 ευρώ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη του δικαιούχου ήταν 1.582,18 ευρώ με βάση τον πρώτο υπολογισμό (νόμος Κατρούγκαλου) και 1.733,60 ευρώ (νόμος Βρούτση), αλλά ο ΕΦΚΑ είχε υπολογίσει λανθασμένα ανταποδοτική σύνταξη 1.041,73 ευρώ.

Αυτό το λάθος, χωρίς να προσδιορίζει ποσά, σπεύδει να διορθώσει η αναπλ. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων, η οποία, με επείγον έγγραφό της προς τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και κοινοποίηση στον κεντρικό τομέα ΕΦΚΑ και στο ΕΝΔΙΣΥ, ζητεί, επικαλούμενη την εξώδικη δήλωση του ΕΝΔΙΣΥ, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Ομάδας έργου απονομών συντάξεων, να τακτοποιηθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξης στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι το ΕΝΔΙΣΥ είχε εγκαίρως ενημερώσει, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του, την παλαιά και νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ, τον τ. υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, καθώς και τον Κ. Χατζηδάκη για τα λάθη στα ποσά των συντάξεων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν συμπεριλάβει στον επανυπολογισμό ούτε τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα ούτε το αυξημένο ασφάλιστρο αλλά ούτε και τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Επίσης, προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και στις συντάξεις χηρείας. Κι αυτό θα αναπαρήγε το σφάλμα, όπως αποδεικνύεται, και στον δεύτερο επανυπολογισμό με βάση τις διατάξεις του επόμενου νόμου Βρούτση.

Διορθώσεις

Το Δίκτυο εκτιμά ότι η παραδοχή του προβλήματος από τον ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο, ώστε να διορθωθούν τα λάθη για να λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται οι συνταξιούχοι που αδικήθηκαν. Βεβαίως, για απροσδιόριστο αριθμό συνταξιούχων οι αυξήσεις θα είναι λογιστικές, αφού θα επηρεαστεί μόνο η προσωπική διαφορά. Ομως, για άλλους συνταξιούχους (το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για χιλιάδες), οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και το όποιο υπερβάλλον ποσό προκύψει, θα καταβληθεί ως αύξηση. Για να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι όχι, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι δικαιούνται περισσότερα βαρέα ένσημα από όσα υπολογίστηκαν για τη σύνταξή τους, καθώς και όλους όσοι είχαν αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από το 20% κι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13/5/2016, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του (τηλ. 2112153690).

Στην περίπτωση δε που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον ΕΦΚΑ για όλες τις περιπτώσεις που χρήζουν διορθώσεων, το ΕΝΔΙΣΥ σκοπεύει να καταθέσει και νέα στοιχεία στην Εισαγγελία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφία στα αναδρομικά
Mε ετήσιο επιτόκιο 6%, το οποίο στο τέλος της τετραετίας θα επιβαρύνει κατά 24% τους συνταξιούχους, είναι η ευνοϊκή ρύθμιση για τις 48 δόσεις με τις οποίες καλούνται να εξοφλήσουν την παρακράτηση για τα...
Τοκογλυφία στα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιωπή για τα λεφτά των συνταξιουχικών οργανώσεων
Ποσό που υπερβαίνει τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ (με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς), ενώ έχει παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους, δεν έχει αποδοθεί εδώ και δύο χρόνια.
Σιωπή για τα λεφτά των συνταξιουχικών οργανώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
Ο κίνδυνος εξ Ανατολών και οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν βασικά επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων του ΕΦΚΑ στις δίκες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίγα και σε... λίγους τα αναδρομικά
Με παρακράτηση 20% σε λίγους και με μέσο ποσόν 195 ευρώ καταβλήθηκαν χθες από τον ΕΦΚΑ στο 8% των συνταξιούχων ● Πλατφόρμα ενημέρωσης θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα ● Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει το Ενιαίο...
Λίγα και σε... λίγους τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά συνταξιούχων: Λιγότεροι και οι τελικοί δικαιούχοι και τα τελικά ποσά
Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί 134.000 συνταξιούχων, πολύ λιγότεροι από τους αρχικά εκτιμώμενους και με πολύ χαμηλότερα ποσά από τα προσδοκώμενα.
Αναδρομικά συνταξιούχων: Λιγότεροι και οι τελικοί δικαιούχοι και τα τελικά ποσά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας