• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.6°C
  4 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  3 BF
  82%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.0°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  92%

Ο Ανδρέας Γεωργίου έγινε από νωρίς το... κόκκινο πανί για τους εργαζομένους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και αγαπημένος των τεχνοκρατών της τρόικας και των προηγούμενων κυβερνήσεων

ICONPRESS/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο άνθρωπος που δεν έλεγε «όχι»...

 • A-
 • A+

Η χθεσινή, τελευταία πράξη του τέως πλέον υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου προχωρώντας στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη θέση επιβεβαιώνει την έντονη δυσαρέσκεια που υπήρχε στην κυβέρνηση για τη μέχρι σήμερα θητεία του. Ταυτόχρονα όμως ικανοποιεί εν μέρει και τις απαιτήσεις των θεσμών, που ζητούσαν περισσότερη ανεξαρτησία της Αρχής, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν θα διορίζεται πλέον απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών.

Βάσει της προκήρυξης, οι αιτήσεις των υποψηφίων θα αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων (ένα μέλος θα προέρχεται από ελληνικό ΑΕΙ, ένα από Πανεπιστήμιο της Ε.Ε. και ένα από τη Eurostat) και η τελική απόφαση μεταξύ των 10 επικρατέστερων υποψηφίων θα ανήκει στον υπουργό Οικονομικών.

Συγκεντρωτικός στον τρόπο διοίκησης, ο Γεωργίου έγινε από νωρίς το... κόκκινο πανί για τους εργαζομένους στην Αρχή και αγαπημένος των τεχνοκρατών της τρόικας και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του Brussels Group τον Μάιο στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ενώπιον του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Γιώργου Χουλιαράκη, ένα προσχέδιο νομοσχεδίου από την πλευρά των θεσμών σχετικό με την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ. Το έγγραφο αυτό είχε την υπογραφή του ίδιου του Ανδρέα Γεωργίου. Η είδηση δεν έχει διαψευστεί έως σήμερα.

Τίτλοι τέλους

«Λειτουργεί ως υπάλληλος των δανειστών σε αποστολή εκτός έδρας και όχι σαν υπάλληλος του ελληνικού κράτους. Τα αιτήματά του δεν τα υποβάλλει εντός χώρας αλλά εκτός, εκβιάζοντας για την ικανοποίησή τους με τη δανειοδότηση της χώρας» ανέφερε σε πρόσφατη σκληρή ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ.

Με τη χθεσινή προκήρυξη μπήκαν τίτλοι τέλους στην πενταετή θητεία ενός ανθρώπου που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα του ελλείμματος του 2009, το οποίο νομιμοποίησε το πρώτο Μνημόνιο και οδήγησε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, επί 21 χρόνια υπάλληλος (και σήμερα συνταξιούχος) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου 2010, λίγους μήνες μετά την προσφυγή της χώρας στο Ταμείο. Ηταν μια προσωπική επιλογή τού τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει θεωρώντας την «απαράδεκτη και ασυμβίβαστη». Σχεδόν αμέσως δημιουργούνται προβλήματα δυσλειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, αφού ο πρόεδρος δεν συγκαλεί και δεν ενημερώνει το Συμβούλιο της Αρχής. Την ίδια περίοδο ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει από τη Νέα Υόρκη πως το ύψος του ελλείμματος θα ανέλθει στο 15,5% του ΑΕΠ, την ώρα που στο Συμβούλιο υπήρχαν διαφωνίες για τη μέθοδο υπολογισμού του.

Στις 5 Οκτωβρίου 2010 ο κ. Γεωργίου εισηγείται τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ που ενίσχυε τον πρόεδρο και αποδυνάμωνε το Συμβούλιό της. Στις 10 Δεκεμβρίου 2010, τροποποιείται ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφισή του. Στις 11 Ιανουαρίου 2011 αναβάλλεται για πρώτη φορά στην ιστορία η απογραφή πληθυσμού. Τον Μάρτιο του 2011, έπειτα από διάφορες προσαρμογές, το έλλειμμα του 2009 οριστικοποιείται στο 15,8% του ΑΕΠ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος παύει όλα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ πλην του πρόεδρου της. Στο τέλος του ίδιου μήνα η κ. Γεωργαντά, μέλος του Συμβουλίου, καταγγέλλει τον Γεωργίου για την απαξίωση του Συμβουλίου και εκφράζει τις ενστάσεις της για τον τρόπο που έγινε η επεξεργασία του ελλείμματος του 2009. Καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως εντάχθηκαν στο χρέος και συνεπώς στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 5,4 δισ. ευρώ από το SWAP της Goldman Sachs. Παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα ο επικεφαλής εισαγγελέας του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος για να διερευνηθεί η βασιμότητα της καταγγελίας.

Τον Φεβρουάριο του 2012 η τρόικα απαιτεί μέσω Μνημονίου περαιτέρω ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κάτι που υλοποιείται δύο μήνες αργότερα μέσω της αναθεώρησης του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Στατιστικές.

Ατσαλάκωτος

Τον Ιανουάριο του 2013, ενώ ανακοινώνεται το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων που παραπέμπει τον Γεωργίου για την υπόθεση του ελλείμματος, ο ίδιος παραμένει στη θέση του. Τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας εισηγείται να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση σχετικά με την τεχνική διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009, ωστόσο τον τελικό λόγο για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών. Ταυτόχρονα εκκρεμούν αρκετές δικαστικές προσφυγές υπαλλήλων εναντίον του κ. Γεωργίου.

Σφοδρή κριτική κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εξαπέλυσε πρόσφατα και ο πρώην αντιπρόεδρος της υπηρεσίας, Νίκος Λογοθέτης, στην εξεταστική για τα Μνημόνια, που του επέρριψε προσωπικές ευθύνες για τη διόγκωση των ελλειμμάτων, χαρακτηρίζοντάς τον πιόνι της Eurostat. «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές» υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης. Στα μέσα Ιουνίου ο Ανδρέας Γεωργίου βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα, με αποτέλεσμα να μην καταθέσει στην Επιτροπή για το Χρέος. Την ίδια ώρα όμως που αντιμετώπιζε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο κ. Γεωργίου δεν δυσκολεύτηκε να υπογράψει την παραπομπή της διευθύντριας Κοινωνικών Στατιστικών, Ανδρομάχης Πιπεράκη, για το πειθαρχικό αδίκημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Στις 26 Ιουνίου δήλωσε στην ίδια Επιτροπή για δεύτερη φορά κώλυμα, και πάλι λόγω υγείας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: «Η συμφωνία θα κλείσει χωρίς ταπείνωση...»
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση από το Ηράκλειο, υπογράμμισε πως οι δανειστές «απαιτούν να πούμε ψέματα και εμείς στους λαούς της Ευρώπης, όπως λένε και αυτοί... Δεν θα το κάνουμε γιατί δεν...
Βαρουφάκης: «Η συμφωνία θα κλείσει χωρίς ταπείνωση...»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων
Σε διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία με τους θεσμούς. Ενώ στο ευρωπαϊκό σκέλος παραμένουν στάσιμες και οδηγούνται σε έκτακτο Euroworking Group (22...
Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα για «ζεστό» χρήμα
Η «μαύρη τρύπα» των 2,15 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ενός… ατυχήματος λόγω της σταδιακής εξάντλησης των διαθεσίμων του κράτους, έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών για άμεση προώθηση...
Μέτρα για «ζεστό» χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφίγγει τη θηλιά και ο ESM
Μετά τον Μάριο Ντράγκι, που απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας, και ο Κλάους Ρέγκλινγκ άσκησε πιέσεις προς την κυβέρνηση της Αθήνας. Χαρακτήρισε, επίσης, τα...
Σφίγγει τη θηλιά και ο ESM
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαβέλ με τον ΦΠΑ
Πλήρης σύγχυση έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα του ΦΠΑ λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει αν θα υπάρξουν αυξήσεις και σε ποιους συντελεστές, αν θα...
Βαβέλ με τον ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν αποκλείονται και έκτακτα μέτρα
Μέτρα δημοσιονομικού και μη χαρακτήρα αξίας 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το «πακέτο» των φετινών παρεμβάσεων στην οικονομία που απέστειλε προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ύστερα από ολονύχτια διαβούλευση...
Δεν αποκλείονται και έκτακτα μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας