• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.2°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χίλτον»: τέλος στην προθεσμία... εκβιασμού

 • A-
 • A+
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο της διοίκησης για «οικειοθελή αποχώρηση» του προσωπικού ● «Δεν θέλουμε να χάσουμε τις δουλειές μας, αλλά μας έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό» λένε οι εργαζόμενοι ● «Δεν υπάρχει άλλη λύση» υποστηρίζει η εργοδοσία

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έδωσε η διοίκηση της Ιoνικής Ξενοδοχειακής Α.Ε. στους περίπου 330 εργαζόμενους του «Χίλτον» να «αποχωρήσουν οικειοθελώς» με πρόγραμμα εθελουσίας με επιπλέον αποζημίωση χωρίς πρακτικά άλλη εναλλακτική επιλογή. Παρά την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης της διοίκησης από το σωματείο και έπειτα από τέσσερις πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν συμμετοχή στην εθελουσία, «με το μαχαίρι στον λαιμό» όπως λένε χαρακτηριστικά μέλη του σωματείου.

Ακαρπες ήταν οι άτυπες συναντήσεις εκπροσώπων της διοίκησης με τη διαπραγματευτική επιτροπή των εργαζομένων, ενώ σήμερα εκκρεμεί συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιονικής, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του «Χίλτον», Aχιλλέα Κωνσταντακόπουλο. Τοίχο συνάντησαν οι εργαζόμενοι και στο υπουργείο Εργασίας, αφού η γενική γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη «ένιψε τας χείρας της», με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει στην επιχειρηματικότητα».

Οπως είναι γνωστό η διοίκηση του «Χίλτον» ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στις 11 Ιανουαρίου του 2022 ότι ώς το τέλος του μήνα το ξενοδοχείο κλείνει για ανακαίνιση και θα επαναλειτουργήσει με νέα μορφή και όνομα το 2024. Εδωσε μόλις δύο εβδομάδες προθεσμία στους εργαζόμενους (συν δύο ημέρες επιπλέον λόγω «Ελπίδας») για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας, με το 120% της νόμιμης αποζημίωσης συν έξτρα μπόνους ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι «το συνολικό κόστος του στο 170% του κόστους της νόμιμης αποζημίωσης», «ανέρχεται σε περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ» και ότι σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτει καθαρούς μισθούς ώς και τριών ετών.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέσο εξαγοράς της συναίνεσής τους, ώστε να παραιτηθούν από κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και να αντικατασταθούν από φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό μέσω εργολαβικών εταιρειών. «Η μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες είναι απόδειξη ότι οι συνάδελφοί μας δεν θέλουν να χάσουν τις δουλειές τους, αλλά εκβιάζονται σε παραίτηση.

Αισθάνονται εξαπατημένοι από τη διοίκηση, που ώς την τελευταία στιγμή τους διαβεβαίωνε ότι η ανακαίνιση θα γίνει με το ξενοδοχείο εν λειτουργία. Ακόμα και το αίτημά μας να μείνει ανοιχτή η διαδικασία εθελούσιας, ώστε να μην είναι ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα, απορρίφθηκε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Καμηλάκης μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Χίλτον» και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, Δημήτρης Κουτούκης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι μολονότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων αποδέχεται σταδιακά την εθελουσία, παραμένουν πολλές δεκάδες που δεν παραιτούνται, για τους οποίους το σωματείο διεκδικεί να βρεθεί λύση.

«Θα δώσουμε μάχη μέχρι το τέλος για να σωθούν θέσεις εργασίας. Ολα τα μέλη της διοίκησης του σωματείου παραμένουμε στις δουλειές μας», λέει, υπενθυμίζοντας ότι η οικειοθελής αποχώρηση, ακόμα και με επιπλέον μισθούς, σημαίνει «ότι πετιούνται εκατοντάδες άνθρωποι στον δρόμο, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ενώ ειδικά οι κρίσιμες ηλικίες των 45-55 ετών θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας».

Η διαθεσιμότητα

Στα αιτήματα του σωματείου ήταν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα τους σε όλη την διάρκεια της ανακαίνισης και να επανέλθουν στην εργασία τους με την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου χωρίς βλαπτική μεταβολή.

Μάλιστα ζητήθηκε να υπάρχει η επιλογή της διαθεσιμότητας, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Από την πλευρά της η διοίκηση της Ιoνικής επιμένει ότι όταν επαναλειτουργήσει η νέα επιχείρηση θα απασχοληθούν 600 άτομα, όμως δεν γίνεται να μεταφερθεί εκεί το σύνολο του προσωπικού, καθώς «το νέο ξενοδοχείο θα είναι μικρότερο σε μέγεθος και δυναμικότητα και θα λειτουργήσει υπό νέο brand, νέο διαχειριστή και νέα διοίκηση», ενώ θα υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις, π.χ. εστιατόρια, καταστήματα κλπ. «Κατά συνέπεια δεν είναι εφικτό η Ιονική Α.Ε. να αναλάβει υποχρεώσεις εργασιακών σχέσεων έναντι τρίτων», υπογραμμίζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρ πάντων αγώνας για τις θέσεις εργασίας
Αμετακίνητη στο σχέδιό της για εθελούσια αποχώρηση του προσωπικού παραμένει η εργοδοσία του ξενοδοχείου Ηilton, όσο οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για διατήρηση των θέσεων και συμβάσεων...
Υπέρ πάντων αγώνας για τις θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζικές απολύσεις έφεραν οι επενδύσεις στο Χίλτον
Υποτίθεται ότι οι επενδύσεις, ειδικά στην αποκαλούμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, φέρνουν νέες θέσεις εργασίας και όχι ανεργία. Στην περίπτωση του Χίλτον το μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο επαναλειτουργίας...
Μαζικές απολύσεις έφεραν οι επενδύσεις στο Χίλτον
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εκκρεμότητα η Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
Εξευτελιστικά μεροκάματα, με 10ωρη επταήμερη απασχόληση ζητάνε ξενοδόχοι ● Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού ζητά να κηρυχθεί άμεσα γενικώς υποχρεωτική η νέα ΣΣΕ για το 2021.
Σε εκκρεμότητα η Συλλογική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις 5%+5,5% για ξενοδοχοϋπαλλήλους
Αύξηση, συνολικά κατά 10,5% και στις 4 μισθολογικές κατηγορίες που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, συμφώνησαν η Ομοσπονδία των εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία...
Αυξήσεις 5%+5,5% για ξενοδοχοϋπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελεσίγραφο» στον Σκαραμαγκά
Να παραιτηθούν από απαιτήσεις 123 εκατ. ευρώ που έχουν κερδίσει, προκειμένου να πληρωθούν το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων που τους οφείλονται, ζητάει η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους.
«Τελεσίγραφο» στον Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οικειοθελείς παροχές» αντί κατοχυρωμένων μισθολογικών αυξήσεων
«Απέχουν πολύ από το να καλύπτουν τις ανάγκες μας» σχολιάζει το επιχειρησιακό σωματείο στα Σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης.
«Οικειοθελείς παροχές» αντί κατοχυρωμένων μισθολογικών αυξήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας