Εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψηφίζεται την Παρασκευή, ύστερα από διήμερη καθυστέρηση λόγω των αργιών του χιονιά, ο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», από τον οποίο θα περάσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων του ΕΣΠΑ 2021-27.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, οι συνολικοί πόροι που προβλέπονται για τα επιχορηγούμενα έργα, σε συνδυασμό με τα έργα για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - απολιγνιτοποίηση, φτάνουν τα 77 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενο στόχο να «μοχλευθούν» άλλα 44 δισ. ευρώ ως «παράπλευρες» επενδύσεις.
Ο αγώνας δρόμου για την απορρόφηση των κονδυλίων είναι η βασική πρόκληση του νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εμβληματικό», καθώς συμπυκνώνει τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα - 2.0 και της έκθεσης Πισσαρίδη για την «αλλαγή οικονομικού υποδείγματος».
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγικότητας το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν για τη στάση που θα κρατήσουν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Ελληνική Λύση.
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Αναπτυξιακό Νόμο οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσω του ΣΕΒ και του Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη -του νεοσύστατου φορέα με πρόεδρο τον Μ. Στασινόπουλο της Βιοχάλκο, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια για τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, ζητώντας να καταργηθεί το ήδη αυξημένο ανώτατο όριο των 10 εκατ. ευρώ ανά επένδυση, 20 εκατ. ανά επιχείρηση ανά τριετία και 30 εκατ. για συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Αντίθετα, ενστάσεις και διαφωνίες διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), θεωρώντας ότι ο νόμος ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων.
Αντιρρήσεις κατατέθηκαν και από την πλευρά των μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες ομαδοποιούνται μαζί με τις μεγάλες, ως προς τα κίνητρα λήψης της επιχορήγησης, με τον εκπρόσωπο του ΕΒΕΑ να τονίζει ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας.
Ως βασική καινοτομία του νομοσχεδίου, εκτός από τους 13 θεματικούς άξονες που δίνουν έμφαση σε νέους τομείς της οικονομίας (πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, νέο επιχειρείν κ.λπ.), προβάλλεται η αξιοποίηση του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού της Ε.Ε. (651/2014), με βάση τον οποίο μπορούν να υπαχθούν σε κρατικές ενισχύσεις επενδυτικά σχέδια που αφορούν έρευνα-καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος ή με κοινωνικό πρόσημο (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας