• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%

Προσωπική επιλογή του Αδ. Γεωργιάδη είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Δημήτρης Χρόνης (δεξιά), με βασικό προσόν του -πλην των επιστημονικών- ότι είναι στέλεχος της Ν.Δ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαίρεση του ΟΒΙ από ΑΣΕΠ

 • A-
 • A+
Χωρίς μοριοδότηση και έλεγχο προσόντων ο διορισμός προέδρου και αντιπροέδρου ▸ Τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης παρακάμπτει πονηρά νόμο του 2020 για την επιλογή διοικήσεων σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και επιμένει στον ορισμό της ηγεσίας του εποπτευόμενου Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας από τον υπουργό.

Παράθυρο παράκαμψης του ΑΣΕΠ ανοίγει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τροπολογία (μία από τις πολλές) στο νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, του οποίου η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής έχει… ολισθήσει λόγω «Ελπίδας» κατά μία μέρα (θα ψηφιστεί την Πέμπτη).

Συγκεκριμένα διαμορφώνεται ένα καθεστώς εξαίρεσης για τον τρόπο επιλογής ηγεσίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), του εποπτευόμενου από το υπουργείο Ανάπτυξης φορέα που εκδίδει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, παρότι μόλις το 2020 ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία οι διοικήσεις των φορέων του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (όπως ο ΟΒΙ), επιλέγονται με συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

Στην τροπολογία (άρθρο 5) προβλέπεται μια ανεπαίσθητη εκ πρώτης όψεως τροποποίηση σε αντίστοιχο άρθρο του ιδρυτικού νόμου του ΟΒΙ (ν. 1733/1987), που έχει στην πλάτη του 35 χρόνια ισχύος. «Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΒΙ και ο γενικός διευθυντής του διορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τετραετή θητεία.

»Το διοικητικό συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο μεταξύ των μελών του, καθώς και τον γενικό διευθυντή του ΟΒΙ. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να ασκεί και χρέη γενικού διευθυντή. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού διευθυντή του ΟΒΙ μπορεί να ανανεώνεται» αναφέρεται. Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με τον ιδρυτικό νόμο του ΟΒΙ είναι ότι αντί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. να ορίζονται από τον υπουργό, η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στο ίδιο το (εννεαμελές και διορισμένο από τον υπουργό) συμβούλιο να τους εκλέξει. Ακούγεται πολύ δημοκρατικό και η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει αυτή την αλλαγή αναφέρεται στον «τεχνολογικό χαρακτήρα του φορέα και στις επιστημονικές ιδιότητες των μελών που δικαιολογούν την τροποποίηση του μηχανισμού επιλογής πρόεδρου και αντιπροέδρου».

Η πονηριά της διάταξης βρίσκεται αλλού. Ως μεταγενέστερη, εφόσον ψηφιστεί, θα επικρατεί του ν. 4735/2020 που με τα άρθρα 20 και 21 όρισε ότι «Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των οποίων η επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση» αφενός απαιτείται να έχουν συγκεκριμένα προσόντα (πτυχίο ΑΕΙ, πολύ καλή γνώση γλώσσας της Ε.Ε., πενταετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.), αφετέρου επιλέγονται με συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Επιλέγονται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που τα μέλη της ορίζονται με απόφαση του προέδρου του ΑΣΕΠ και με τριετή θητεία. Ορίζεται μάλιστα συγκεκριμένη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και επιστημονικών προσόντων, της εμπειρίας, της επίδοσης σε προφορική συνέντευξη και της «προσωπικότητας». Οι θέσεις προκηρύσσονται με πρόσκληση του ΑΣΕΠ.

Θεωρητικά η διαδικασία αυτή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς, αλλά με αυτή την πονηρή τροπολογία διαμορφώνεται ένα καθεστώς εξαίρεσης για τον ΟΒΙ. Γιατί άραγε;

Πιθανότατα για τον ίδιο λόγο που ο πρόεδρός του (Δημήτρης Χρόνης), προσωπική επιλογή του Αδ. Γεωργιάδη και με βασικό προσόν του πλην των επιστημονικών ότι είναι στέλεχος της Ν.Δ., ενώ τοποθετήθηκε (Οκτώβριο 2019) σε θέση μέχρι πρότινος άμισθη, στη συνέχεια η θέση «χρίστηκε» έμμισθη και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθό σχεδόν 4.000 ευρώ και με αναγνώριση αναδρομικών έξι μηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται φορολογικός επιστήμων με 4ετή προϋπηρεσία σε... ΜΜΕ
Από αναγνώστη- εργαζόμενο σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, που για ευνόητους λόγους ζητάει να κρατηθεί η ανωνυμία του, λάβαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα καταγγελία για φωτογραφική προκήρυξη πρόσληψης...
Ζητείται φορολογικός επιστήμων με 4ετή προϋπηρεσία σε... ΜΜΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόφαση-σοκ για τις συμβασιούχες καθαρίστριες
Χωρίς δουλειά έμειναν από χθες άλλες 50 –από τις 114 συνολικά– συμβασιούχες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, καθώς τους γνωστοποιήθηκε δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αίτηση...
Απόφαση-σοκ για τις συμβασιούχες καθαρίστριες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέμα ημερών η απόφαση για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ
Εκδικάστηκε χθες η προσφυγή τους για παραμονή στις θέσεις που υπηρετούν μέχρι και 15 χρόνια, παρά τον αποκλεισμό τους από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 18μηνη παράταση των συμβάσεών τους.
Θέμα ημερών η απόφαση για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «αεροπειρατεία» στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
Εγκριση της Βουλής στον διορισμό τεσσάρων εκλεκτών της στο Ε.Σ. της κατ’ όνομα ανεξάρτητης αρχής επιχειρεί σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.
Κυβερνητική «αεροπειρατεία» στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό: Μετά τις κατεδαφίσεις τι;
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνωρίζει εμμέσως ότι με το σόου της μπουλντόζας απλώς κερδίζεται χρόνος, ενώ η «Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού» υπενθυμίζει τις εκκρεμότητες που σκιάζουν τον ρεαλισμό της επένδυσης.
Ελληνικό: Μετά τις κατεδαφίσεις τι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας