• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.6°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.1°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 2.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.8°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 17.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 19.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.3°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  82%
Σήμερα στη Βουλή η ψήφιση του ν/σ για τον ΕΦΚΑ / EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Στη διαβούλευση των νέων διατάξεων για το Ασφαλιστικό δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του Κ. Χατζηδάκη να ρίξει ευθύνες στους εργαζομένους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ και καταγγέλλουν την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού φορέα.

Tον κοινωνικό αυτοματισμό, με υπόνοιες που υποδεικνύουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ και μιας γενικευμένης ανομίας, ενεργοποιεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να δημιουργήσει κριτήρια κοινωνικής αποδοχής της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού φορέα. Αυτήν την πεποίθηση εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) με αφορμή τις διατάξεις σχεδίου νόμου το οποίο αναμένεται μετά τη διαδικασία διαβούλευσης να κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τον ΕΦΚΑ.

Από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου η ΠΟΠΟΚΠ εστιάζει την κριτική της στις εξής ανατροπές:

 Στην «πρόσληψη» (επιλογή από το Δ.Σ. του φορέα!) γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και από το Δημόσιο σε θέσεις μετακλητών, με τριετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, πέραν αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο.

 Στη νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.

 Στη δημιουργία νέας μονάδας «Εσωτερικών Υποθέσεων» με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, ο οποίος θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους.

 Στην επιτάχυνση των διαδικασιών και των πειθαρχικών διώξεων, ενώ οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων.

 Στην κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια.

 Στην αναβάθμιση της «εξατομίκευσης» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί», προωθώντας τη λογική του «καρότου και του μαστίγιου» και φορτώνοντας τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων στους εργαζόμενους.

 Στην αλλαγή του συστήματος προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που στην ουσία, κατά την εκτίμηση της ΠΟΠΟΚΠ, πρόκειται για «εταιρεία εκποίησης-ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων».

Η ΠΟΠΟΚΠ ζητά από εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους να είναι σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων. «Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, οι ανατροπές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο προσθέτουν νέα “επεισόδια” στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ο “σίγουρος δρόμος”, όχι για να “κλείσει η πληγή”, αλλά για να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, με δραματικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προσφέροντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, ο πρόεδρος και η γ.γ. της ΠΟΠΟΚΠ, Αντώνης Κουρούκλης και Γιώτα Κίτσου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
Ελέγχους με τους οποίους η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά εάν και κατά πόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι...
Γιατί αγνόησε τη γνωμάτευση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς στις πλατφόρμες;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
Οι πρόσθετες αμοιβές των 1.000 υπαλλήλων που συμβάλλουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι • Τώρα η διοίκηση υπόσχεται εξόφληση ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
Στα 30 από 40 μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα ● Η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ θα είναι 10ετής από 20ετής, αλλά μόνο εάν δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες...
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας