Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ επέβαλε το Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας, μετά από προσφυγή της Κομισιόν, επειδή δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις στην ταλαιπωρημένη εδώ και δεκαετίες και υπό πώληση ΛΑΡΚΟ, ενώ εκτός από το εφάπαξ πρόστιμο η χώρα απειλείται με πρόσθετη χρηματική ποινή 4 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης συμμόρφωσης στην απόφαση. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να εκτελέσει την απόφαση του 2017, η οποία της επέβαλε να ανακτήσει κρατικές εγγυήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στη μεταλλουργία στο διάστημα 2008-2011.
Η Κομισιόν είχε ξεκινήσει έρευνα για τη νομιμότητα των ενισχύσεων υπέρ της ΛΑΡΚΟ το 2013, ενώ η απόφαση του 2017 έδινε προθεσμία συμμόρφωσης μέχρι τα μέσα του 2019. Προθεσμία που πέρασε άπρακτη. Στο μεταξύ, καθώς δρομολογήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ μέσω των δύο παράλληλων διαγωνισμών, από τον ειδικό εκκαθαριστή και από το ΤΑΙΠΕΔ, η Κομισιόν έκρινε ότι η ανάκτηση των επίμαχων κρατικών ενισχύσεων δεν θα αφορά τους μελλοντικούς αγοραστές των ορυχείων και της μεταλλουργίας.
Η απόφαση, μάλλον αναμενόμενη, ίσως επιταχύνει την ολοκλήρωση των διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να εγκρίνει τη σύμβαση μίσθωσης του εργοστασίου. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την ιστορική μεταλλουργία νικελίου έχουν εκδηλώσει έξι επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους η Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παραμένουν εντελώς αποκλεισμένοι από τις διεργασίες αυτές. «Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία έχουν γκρεμιστεί, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουμε… Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει έτσι ώστε να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας και παραπέρα ανάπτυξης, διασφάλιση δηλαδή της ενιαίας λειτουργίας; Τι θα κάνει έτσι ώστε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων των εργολαβιών;» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων, που ζητά διάλογο. «Με τη διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αναμένουμε να μας ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση. Παράλληλα όμως δεν μένουμε θεατές, ετοιμαζόμαστε για να δώσουμε τη μάχη σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας