Μνημείο αναλγησίας χαρακτηρίζεται από αντιπολίτευση και φορείς εργαζομένων η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας (στο «βομβαρδισμένο» από τροπολογίες... διά πάσαν νόσον νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο), με την οποία οι γονείς μαθητών που νοσούν από Covid 19 τιμωρούνται με περικοπή μισθού 50% για τις μέρες που θα χρειαστεί να κάτσουν κοντά στα παιδιά τους.
Η τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού των εργαζόμενων γονιών του ιδιωτικού τομέα, που αναμενόταν εδώ και πολλές μέρες καθώς υπήρχε κενό ρύθμισης από την επανεκκίνηση των σχολείων στις 10/1, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και μια (τουλάχιστον) αμήχανη και άστοχη απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με το επιχείρημα ότι αυτό προβλέπει «η πάγια νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες εδώ και δεκαετίες κι αυτή έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Μόνο που αφενός η πανδημία δεν υπάγεται στην όποια κανονικότητα ρυθμίζει η πάγια νομοθεσία και, αφετέρου, αφού η κυβέρνηση εδώ και δυο χρόνια νομοθετεί υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και για τις νέες άδειες ειδικού σκοπού κατέθεσε χθες τροπολογία, ουδείς την εμπόδιζε την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της «πάγιας νομοθεσίας», όπως επιβάλλει η πανδημία.
Απρόβλεπτο κόστος
«Προφανώς η κυβέρνηση απλώς δεν ήθελε να δυσαρεστήσει εργοδότες που πίεζαν να αποφύγουν το επιπλέον κόστος», σχολιάζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι που επισημαίνουν ότι οι πλέον των 46.000 μαθητών που μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει και θα πολλαπλασιαστούν προκαλούν απρόβλεπτο και ανεπιθύμητο κόστος, το οποίο προστίθεται σε αυτό των χιλιάδων εργαζόμενων που δεν είναι γονείς, αλλά νοσούν και βγαίνουν σε πενθήμερη καραντίνα, όταν βεβαίως δεν πιέζονται «να πάρουν ένα ντεπόν και να πάνε στη δουλειά».
Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των παιδιών τους, λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ. Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά μόνο 4 ημέρες, ενώ για την πέμπτη ημέρα μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας. Η τροπολογία ισχύει έως τις 15 Απριλίου, αλλά μπορεί να παραταθεί με υπουργική απόφαση. Αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και παιδιών σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων (αναλυτικότερα στο efsyn.gr).
Πρακτικά, η ρύθμιση κοστίζει σε κάθε εργαζόμενο γονιό δυο χαμένα ημερομίσθια, σε μια συνθήκη κατά την οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα νοσήσουν, έστω και χωρίς ουσιαστικά συμπτώματα, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς τους κινδυνεύουν να χάσουν επιπλέον μεροκάματα, όταν, σχεδόν αναπόφευκτα, πάρουν τη... σκυτάλη του κορονοϊού από τα παιδιά τους.
Στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτα, αλλά υπερασπίζεται τη «νέα θετική ρύθμιση» με το επιχείρημα ότι «το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», στον οποίο το υπουργείο καταλογίζει «υποκρισία και ψευδολογία».
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Για τιμωρητική διάταξη έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., του οποίου τρεις συναρμόδιοι τομεάρχες (Υγείας, Εργασίας και Παιδείας), ο Ανδρέας Ξανθός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νίκος Φίλης, με κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι είναι αδιανόητο να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα των εργαζόμενων γονιών για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους. Οι τρεις βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία τεσσάρων άρθρων στο ίδιο νομοσχέδιο, που προβλέπει τόσο την πλήρη αποζημίωση των εργαζόμενων γονιών, όσο και την ανάλογη κάλυψη για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς που νοσούν.
«Με τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δημιουργείται πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τις πρόβες μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων».
«Να μην περάσει η απαράδεκτη και ντροπιαστική τροπολογία», ζητεί με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επισημαίνοντας επιπλέον ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους νομιμοποιώντας την εξ αποστάσεως εργασία των νοσούντων. Ζητεί μάλιστα να απαγορευτεί η εργασία σε όσους νοσούν.
Με... πρόστιμο εις είδος οι άδειες ειδικού σκοπού και στο Δημόσιο
Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Με… χρεώσεις η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Η δυνατότητα λήψης της σχετικής άδειας επεκτείνεται, με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών (κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης), σε δημοσίους υπαλλήλους γονείς μαθητών που νοσούν με κορονοϊό σε έως πέντε ημέρες το μέγιστο, από τις οποίες οι τρεις θα καταγράφονται ως δικαιολογημένες απουσίες και οι δύο θα «χρεώνονται» από την κανονική άδεια του υπαλλήλου. Πέραν του παραπάνω πενθήμερου δεν επιτρέπεται περαιτέρω άδεια ειδικού σκοπού.
Στην περίπτωση που το παιδί του υπαλλήλου συνεχίζει να νοσεί, ο εργαζόμενος γονέας έχει περιθώριο είτε να τηλε-εργαστεί είτε να επιλέξει να βρεθεί στην εργασία του με μειωμένο ωράριο (έως 25%) και να «χρεωθεί» τις αφαιρούμενες ώρες ώστε να τις αναπληρώσει αργότερα (χωρίς αλλαγές στις μισθολογικές αποδοχές). Για τη λήψη της άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου.
Τα παραπάνω αφορούν δημόσιους υπαλλήλους γονείς με παιδιά που είναι μαθητές τάξεων έως την Γ΄ Γυμνασίου (συμπεριλαμβανομένων βρεφών και νηπίων), καθώς και γονείς παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία και παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εάν ο ένας εκ των δύο γονέων του παιδιού που νοσεί με κορονοϊό είναι εργαζόμενος σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας ή εκπαιδευτικός, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Οι προβλέψεις της προωθούμενης διάταξης θα ισχύσουν έως τις 15 Απριλίου, με δυνατότητα παράτασης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας