• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.8°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.7°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 25.3°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  96%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακριβαίνει ο δανεισμός του Δημοσίου

 • A-
 • A+
Η επιτυχής έκδοση του νέου δεκαετούς σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των αδιανόητα χαμηλών επιτοκίων • Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ από προσφορές 15 δισ. με 1,84% • Η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ θα γίνει τελικά με ακριβότερο νέο δανεισμό

Σε «νέα εποχή» εισέρχονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (κατά συνέπεια και τα εταιρικά), όπως σηματοδοτεί το νέο 10ετές ομόλογο που η έκδοσή του ολοκληρώθηκε χθες. Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές ομολόγων, διεθνώς και στην Ευρώπη, η νέα έκδοση μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 1,84%, επιλέγοντας από προσφορές συνολικού ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ αυτές που υπόσχονται καλύτερη «συμπεριφορά» στη δευτερογενή αγορά στο μέλλον.

Απόλυτα λογικό, αφού δεν έχει σημασία μόνο τι συνέβη κατά την έκδοση, αλλά και ποια θα είναι η πορεία του νέου ομολόγου στη δευτερογενή αγορά το επόμενο διάστημα – από τη στιγμή μάλιστα που θα είναι το νέο ελληνικό ομόλογο αναφοράς και η απόδοσή του θα δίνει τον τόνο.

Ωστόσο, η νέα φάση στην οποία εισέρχονται τα ομόλογα διεθνώς και τα ελληνικά ομόλογα ιδιαίτερα ανατρέπει ένα βασικό έως σήμερα δεδομένο: το χαμηλό κόστος δανεισμού. Οι αποδόσεις ανεβαίνουν και σύντομα αναμένεται ότι θα προσεγγίσουν το ύψος του πληθωρισμού, οπότε θα ανατραπεί και ένα ακόμη πλεονέκτημα: ο δανεισμός με αρνητικό πραγματικό επιτόκιο.

Χάρη στην ευνοϊκή συγκυρία των πλουσιοπάροχων προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» των κεντρικών τραπεζών (μαζικές αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων), την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και την «προστασία» των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος αγορών (PEPP), τα ελληνικά ομόλογα πέτυχαν για μία περίπου διετία αδιανόητα χαμηλές αποδόσεις.

Επρόκειτο για ιδιαίτερη συνθήκη στα όρια της... επιστημονικής φαντασίας, αφού το ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν με αδιανόητα χαμηλό επιτόκιο (έφτασε σε μια περίοδο να είναι χαμηλότερο και από το κόστος δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου!). Δεν είναι κάτι τραγικό, αλλά επιστροφή στην «κανονικότητα». Όμως αυτή η επιστροφή έχει συνέπειες:

 • Την αύξηση του κόστους δανεισμού (δηλαδή της δαπάνης για τόκους) και
 • Την πιο «σκληρή» επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής από τις αγορές.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν η απόδοση 1,84% του νέου δεκαετούς είναι «εύλογη» με βάση τη δεδομένη συγκυρία, αλλά ότι η κυβερνητική πολιτική θα είναι με πολύ πιο αυστηρό τρόπο υπό έλεγχο από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές.

Όσο για την αύξηση του κόστους δανεισμού, το εύλογο παράδειγμα είναι η προαναγγελθείσα πρόωρη αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού προς το ΔΝΤ, αλλά και δυο δόσεων των διμερών δανείων με τις χώρες-μέλη (των GLF).

Το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να αποπληρώσει 1,713 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 5,29 δισ. ευρώ των διμερών δανείων. Τόσο τα δάνεια του ΔΝΤ όσο και τα GLF έχουν πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την απόδοση του νέου 10ετούς: του ΔΝΤ 1,05% και των GLF Euribor 6 μηνών + 50 μονάδες βάσης, δηλαδή -0,24%.

Η πρώτη-άμεση συνέπεια της αύξησης του κόστους δανεισμού είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει φτηνά δάνεια με ακριβό νέο δανεισμό. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι αποπληρωμές θα γίνουν με νέο δανεισμό με απόδοση όσο του νέου 10ετούς ομολόγου, τότε η επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι 13,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και 110 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων GLF.

Έτσι, η πρόωρη αποπληρωμή έχει πλέον μόνο πολιτική αξία: την οριστική «χειραφέτηση» από τα δάνεια του ΔΝΤ (στην πρώτη περίπτωση) και το... καλόπιασμα των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, που οι αποδόσεις των δανείων τους είναι αρνητικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stress test για ομόλογα & δανεισμό
Eν αρχή ην ο πληθωρισμός. Οχι επειδή οι νεοφιλελεύθεροι τον «δαιμονοποίησαν» επί σειρά δεκαετιών αλλά επειδή αυτός και η παραγωγικότητα είναι οι πιο ευαίσθητοι δείκτες της οικονομίας.
Stress test για ομόλογα & δανεισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» στην αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ
Αυτή θα είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μετά την αποπληρωμή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.
«Πράσινο φως» στην αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποπληρώθηκε μέρος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ
Την αποπληρωμή του ακριβού τιμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών. Πρόκειται για ενέργεια που είχε δρομολογηθεί έπειτα από το επίσημο...
Αποπληρώθηκε μέρος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γράφουν την επιταγή των 973,4 εκατ. ευρώ
Δεν ακούστηκε καμία αντίρρηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης για την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα ένα μέρος των δανείων προς το ΔΝΤ.
Γράφουν την επιταγή των 973,4 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τόμσεν: Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι οι πόροι που προσφέρει...
Τόμσεν: Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας