• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 27.0°C
  0 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 20.8°C
  0 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δύσκολα έρχονται για τα ελληνικά ομόλογα

 • A-
 • A+
Πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2022 • Οι αναλυτές αναμένουν διαρκή αύξηση των αποδόσεων μέσα στη χρονιά

Τελικά ο ΟΔΔΗΧ διέψευσε στην πράξη τη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα περιμένει «καλύτερες μέρες» για να βγει στις αγορές αναβάλλοντας την πρώτη του ομολογιακή έκδοση για το 2022. Χθες ανακοίνωσε την έξοδο με δεκαετές ομόλογο που λήγει το 2032, «αψηφώντας» την αύξηση των αποδόσεων-μείωση των τιμών για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε προσδοκία ότι η Fitch την περασμένη Παρασκευή θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Ο σκεπτικισμός για τον χρόνο έκδοσης οφείλεται στην «αναταραχή» που προκάλεσε η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), που βγήκαν σχεδόν ταυτόχρονα στις αγορές απορροφώντας μεγάλο μέρος της ρευστότητας.

Ωστόσο, περαιτέρω αναβολή της έκδοσης εγκυμονούσε κινδύνους, καθώς είναι πλέον ορατή η επίσπευση της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα. Είναι βέβαιο πως όταν οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν αυτήν την προοπτική, οι αποδόσεις των ομολόγων θα γνωρίσουν νέα άνοδο. Για να μην πέσει σε αυτό το «βαρομετρικό χαμηλό», ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να πραγματοποιήσει την έκδοση τώρα.

Η απόδοση του εν ισχύι ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήγει τον Ιούνιο του 2031) κυμάνθηκε χθες περί τις 1,62-1,65 μονάδες βάσης. Ωστόσο, αυτό αφορά ένα ομόλογο με απομένουσα διάρκεια 9,5 χρόνια. Το νέο δεκαετές, που θα λήγει τον Ιούνιο του 2032, αφορά διάρκεια 10,5 ετών. Έτσι, η εκτίμηση είναι ότι η απόδοση θα κινηθεί στις 1,80-1,95 μονάδες βάσης. Το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί στο να αντλήσει 3-3,5 δισ. ευρώ. Συνολικά φέτος σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τουλάχιστον 4 εκδόσεις. Οι δύο εξ αυτών θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας (15 και 30 χρόνων) και η τρίτη μικρότερης (5 ή 7 χρόνων, όπου η αύξηση των αποδόσεων είναι μικρότερη).

Tο Ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον άλλη μία έκδοση πριν από το τέλος Μαρτίου, καθώς τότε λήγει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται. Ο ΟΔΔΗΧ, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να αντλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά στο διάστημα αυτό, που τα ελληνικά ομόλογα είναι υπό τις φτερούγες της ΕΚΤ.

Σπιράλ αυξήσεων

Ούτως ή άλλως, η αύξηση των αποδόσεων θα είναι διαρκής -και όχι μόνο για τα ελληνικά ομόλογα- καθώς η FED φαίνεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει, έστω και «απρόθυμα» και με διαφορά φάσης. Ετσι, αναμένεται μια σπειροειδής ανέλιξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων -και όχι μόνο- με κομβικά σημεία:

 • Άμεσα, την επιβεβαίωση της επίσπευσης του προγράμματος αύξησης των επιτοκίων από τη FED και στη συνέχεια σε κάθε νέα αύξηση επιτοκίου.
 • Τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ στα τέλη Μαρτίου, οπότε υποβαθμίζεται η «προστασία» των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Από τον Απρίλιο οι αγορές όχι μόνο θα αυξήσουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά πιθανότατα θα τεστάρουν τα όρια της προστασίας που θα προσφέρει η ΕΚΤ σ’ αυτά υπό το νέο «καθεστώς» που έχει εξαγγελθεί.

Αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές στη διεθνή συγκυρία ή εσωτερικές εξελίξεις που θα επαναφέρουν τον παράγοντα πολιτικό ρίσκο (να μην προκύπτει εύκολη και αξιόπιστη για τις αγορές κυβερνητική λύση μετά τις επόμενες εκλογές), η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει «αναλογικό» χαρακτήρα, δηλαδή ένα λογικό spread πάνω από τα γερμανικά.

Με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να κυμαίνεται στο μηδέν, η απόδοση του νέου ελληνικού δεκαετούς είναι 1,7-1,8 μονάδες πάνω. Αν η απόδοση του γερμανικού ξεπεράσει το 0,5%, η απόδοση του ελληνικού θα κινηθεί προς την περιοχή του 2,5%. Υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, ακόμη και τότε η πραγματική απόδοση μπορεί να είναι λίγο πάνω από το μηδέν…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόκκινος συναγερμός για ομόλογα-επιτόκια
Με τρόμο παρατηρεί η υπερχρεωμένη Ευρώπη τη διαρκή άνοδο των αποδόσεων-μείωση των τιμών των κρατικών ομολόγων. Με… σεισμικό επίκεντρο την Ιταλία, οι υπερχρεωμένες χώρες βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να...
Κόκκινος συναγερμός για ομόλογα-επιτόκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πολιτικό ρίσκο πλήττει τα ελληνικά ομόλογα
Η είσοδος σε προεκλογική περίοδο και η ανασφάλεια για τη δυνατότητα σχηματισμού «αποτελεσματικής» κυβέρνησης επηρεάζουν αρνητικά τις κινήσεις των επενδυτών.
Το πολιτικό ρίσκο πλήττει τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκτά ως ενέχυρα όλα τα ελληνικά ομόλογα, αποφάσισε η ΕΚΤ
Την αποδοχή του συνόλου των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα, ανεξάρτητα από τη χαμηλή αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, αποφάσισε το δ.σ. της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ενός συνόλου πρωτοφανών μέτρων χαλάρωσης των κανόνων...
Δεκτά ως ενέχυρα όλα τα ελληνικά ομόλογα, αποφάσισε η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμμετοχή της Ελλάδας στο QE εάν και εφόσον...
Υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE), εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συμμετοχή της Ελλάδας στο QE εάν και εφόσον...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζονται 600 εκατ. ευρώ στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
Στροφές για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν μείνει πίσω σκοπεύει να ανεβάσει η κυβέρνηση • Από τις εκθέσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα συντάξουν οι δανειστές στο πρώτο τρίμηνο του...
Παίζονται 600 εκατ. ευρώ στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργείται η εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα
Τέλος στο waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή ελληνικών τίτλων χωρίς επενδυτική βαθμίδα, τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας, βάζει και επίσημα η ΕΚΤ....
Καταργείται η εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας