• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
© Costasz | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων

 • A-
 • A+
«Κόκκινες» οφειλές

Σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάγκη να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που οι οφειλές τους έχουν «κοκκινίσει» και κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμό. Το καθεστώς θα είναι μεταβατικό και θα έχει ισχύ μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2023.

Οι θεσμοί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι αρνητικοί σε οποιουδήποτε είδους προστασία, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων δανειοληπτών που κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό και «ξεσπίτωμα» καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο φορέας που θα τους επέτρεπε να διαμείνουν για 12 χρόνια στο ακίνητο-πρώτη κατοικία.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και servicers) έχουν συμφωνήσει σε ένα μεταβατικό πλαίσιο, με το οποίο επί της ουσίας τράπεζες και servicers αναλαμβάνουν τον ρόλο του «φορέα» λαμβάνοντας ένα μίσθωμα -χαμηλότερο της δόσης του δανείου- αλλά και την επιδότηση του Δημοσίου που θα κυμαίνεται από 70-210 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει συμφωνήσει και η DGcomp, άρα δεν τίθεται ζήτημα state aid επειδή τράπεζες και servicers θα λαμβάνουν την κρατική επιδότηση.

Κατά την πάγια τακτική τους οι θεσμοί έθεσαν και στη χθεσινή συνάντηση με τους servicers ως κορυφαίο επιχείρημα τη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών, με τους πλειστηριασμούς να αποτελούν το κορυφαίο «μάθημα» για τους δανειολήπτες. Σημειώνεται ότι το κονδύλι για την επιδότηση του Δημοσίου δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, και είναι προϋπολογισμένο. Οι δυνητικά ωφελούμενοι από ένα τέτοιο μεταβατικό καθεστώς υπολογίζονται σε 3.000-5.000 ευάλωτους δανειολήπτες.

Ωστόσο είναι ελάχιστοι οι ευάλωτοι δανειολήπτες (60-80 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες) που έχουν λάβει το πιστοποιητικό «ευαλωτότητας», γεγονός που πιθανόν να οφείλεται, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, στον εφησυχασμό που δημιουργήθηκε λόγω του οριζόντιου «παγώματος» των πλειστηριασμών για πολλούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για «πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων», αν και όλοι παραδέχονται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα οι πλειστηριασμοί που θα αναρτώνται θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον εκρηκτικής αύξησης του κόστους διαβίωσης ακόμα και για τη μεσαία τάξη, πόσο μάλλον για τα χαμηλά εισοδήματα, πολύ δύσκολα θα διαχειριστεί ένα τσουνάμι πλειστηριασμών και ενώ τα σενάρια εκλογών βρίσκονται στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή η… λύση της «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ τραπεζών-servicers αν επιμείνουν οι θεσμοί δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των «κόκκινων» δανείων έχουν τιτλοποιηθεί και φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Αυτό σημαίνει ότι τράπεζες και servicers πρέπει να πιάσουν τους στόχους των ανακτήσεων, όπως περιγράφονται στα δεσμευτικά business plans που προβλέπει ο νόμος και παρακολουθούνται στενά από τις εποπτικές αρχές.

Από την άλλη πλευρά, ούτε για τις τράπεζες είναι «πολιτικά» εύκολο να σηκώσουν το ανάθεμα της κοινωνίας αλλά και να βρεθούν με ένα κοστοβόρο, για τις ίδιες, απόθεμα ακινήτων που κανείς δεν θα «χτυπήσει» στους πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών δεν σηματοδοτεί και τη διαγραφή τους.
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
H πανδημία «φρέναρε» τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταπτώσεων εγγυήσεων που είχε παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά πλέον οι υπηρεσίες του...
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθησυχαστικοί διαχειριστές δανείων και τράπεζες για τους πλειστηριασμούς
Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών δεν θα πλήξει τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δανείων.
Καθησυχαστικοί διαχειριστές δανείων και τράπεζες για τους πλειστηριασμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας