• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται «φρένο» στα καρτέλ

 • A-
 • A+
Με κομβικές αλλαγές στην Επιτροπή της Βουλής το νέο Δίκαιο Ανταγωνισμού • Αντιδρούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην προτεινόμενη απαγόρευση πρόσκλησης σε «σιωπηρή συμπαιγνία»

Τουλάχιστον δυο διαφορετικές γραμμές των εκπροσώπων της αγοράς αποτυπώθηκαν στη χθεσινή ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού κρατήθηκε στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης επί τέσσερις μήνες και επέστρεψε με κομβικές αλλαγές, αποσύροντας διάταξη που θα επέτρεπε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει αυτεπάγγελτα στα «οικοσυστήματα δομικής σημασίας», όπως είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες, σε περίπτωση κατάχρησης θέσης ισχύος. Επιπλέον, παρά τις αρχικές προβλέψεις, που ήθελαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μπορεί να παρεμβαίνει και στις αγορές κινητής τηλεφωνίας και ψηφιακών υπηρεσιών, τελικά το πεδίο αυτό παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η προσθήκη στο νομοσχέδιο, που αντικαθιστά το άρθρο που αποσύρθηκε για τα «οικοσυστήματα», αφορά την απαγόρευση της λεγόμενης πρόσκλησης σε «σιωπηρή συμπαιγνία». Δηλαδή να μην μπορεί μια επιχείρηση να γνωστοποιεί στους ανταγωνιστές της πληροφορίες, όπως η πρόθεση αλλαγής τιμολόγησης προϊόντων, με σκοπό να τους επηρεάσει ή να τους εξαναγκάσει να πράξουν το ίδιο, ώστε να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Η ρύθμιση αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο από 50 εκατομμύρια ευρώ και τουλάχιστον 250 υπαλλήλους, ενώ δεν αφορά τις γνωστοποιήσεις τιμών σε πελάτες-τελικούς καταναλωτές.

Κατά του νέου άρθρου 4 (προσθήκη 1Α στον ν. 3959/2011) τάχθηκαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), φορείς που εκπροσωπούν τις μεγάλες επιχειρήσεις που θίγονται από τη ρύθμιση. Αντίθετα υπέρ τάχθηκαν οι ενώσεις καταναλωτών (ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ) και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Αντίστοιχα οι ΜμΕ και οι καταναλωτές ήταν υπέρ της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες και στα οικοσυστήματα-ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ ο ΣΕΠΕ και οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας ήταν εναντίον.

Στην ακρόαση των φορέων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τη συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου, ο οποίος ορίζεται πρόεδρος σε τρεις εσωτερικές επιτροπές, πρακτική που «αλλοιώνει τον συλλογικό χαρακτήρα της Ολομέλειας και πηγαίνει μια Αρχή σε μονοπρόσωπο Οργανο». Ο ίδιος δήλωσε τη διαφωνία του με τον διορισμό ιδιωτών από την ελεύθερη αγορά σε θέσεις προϊσταμένων, αντί για μόνιμους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθηγητής Ι. Λιανός υπερασπίστηκε τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι επί της θητείας του αυξήθηκαν σημαντικά οι επιτόπιοι έλεγχοι, εντάθηκαν οι κλαδικές έρευνες και οι παρεμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς της αγοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Όλες οι κρατικές ενισχύσεις –Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφερειακές και ΕΣΠΑ– σε κοινό «καλάθι» κριτηρίων επιλογής • Από ειδική επιτροπή που ορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης θα περνούν όλα τα επενδυτικά σχέδια
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρεμβάσεις για βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Πακέτο παρεμβάσεων του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και την διοχέτευση ουσιαστικής...
Παρεμβάσεις για βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, καθώς το νομοσχέδιο διαιωνίζει προβλήματα μισθολογικών ανισοτήτων.
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ
Κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ σήμερα συνεχίζεται η δεύτερη ανάγνωση...
Παράθυρα... αναξιοκρατίας στο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2022 το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουν οι επιχειρήσεις από την εμπορία καυσίμων, φαρμάκων, ειδών...
Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας