• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.7°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  97%

Στην «κατάψυξη» οι φορολογικές ελαφρύνσεις

 • A-
 • A+
Απομακρύνεται και το ενδεχόμενο μειώσεων στον ΦΠΑ ενώ φουντώνει το κύμα ακρίβειας • Δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 10 δισ. εντός του έτους «καταπίνει» κάθε σκέψη για χαλάρωση και πρόσθετα μέτρα στήριξης

Στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια με τις υπεσχημένες μειώσεις φόρων σε εισοδήματα και ακίνητα, με το οικονομικό επιτελείο να επικαλείται τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και να αλλάζει γραμμή πλεύσης ακολουθώντας τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών θεσμών για δραστικό περιορισμό των διογκωμένων ελλειμμάτων της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με το σταγονόμετρο όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» ενώ κρατούν αποστάσεις και από το σενάριο με τις μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής που έχουν πάρει φωτιά οι τιμές τους από την ενεργειακή ακρίβεια και η ανάγκη για παρεμβάσεις λόγω και της πληθωριστικής καταιγίδας καθίσταται επιτακτική καθώς αδειάζουν οι τσέπες στα νοικοκυριά. Έχει ήδη επέλθει ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων ότι η ένταση των ανατιμήσεων θα κοπάσει στις αρχές του 2022, με το οικονομικό επιτελείο να αναδιπλώνεται και να μιλά για σπιράλ παρενεργειών στην οικονομία σε βάθος εξαμήνου.

Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης και της ανεξέλεγκτης εισοδηματικής αιμορραγίας τίθεται πλέον το ερώτημα τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με την καμπύλη της ακρίβειας να ανεβαίνει, καθώς οι νέοι τιμοκατάλογοι των σούπερ μάρκετ που περνούν σταδιακά στα ράφια περιλαμβάνουν αυξήσεις τιμών κατά μέσον όρο 10% σε ευρύ φάσμα προϊόντων πρώτης ανάγκης, ενώ το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζεται. Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αν υπάρξουν πυροσβεστικά σχέδια για την ακρίβεια, αυτά τελούν υπό το φίλτρο της δημοσιονομικής προσαρμογής που υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ για το 2022.

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έκλεισε με χαμηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα ο στόχος για δραστική μείωσή του σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης στα 2,296 δισ. ευρώ από 12,882 δισ. ευρώ φέτος, με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας, δεν επιτρέπει «χαλαρές» πολιτικές και μάλιστα εν μέσω αβεβαιοτήτων για την έκταση της ζημιάς από την πανδημία και τον πληθωρισμό στην πραγματική οικονομία και το ισοζύγιο του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι η καλύτερη των προβλέψεων εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 δεν σημαίνει διεύρυνση των περιθωρίων για παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό το σενάριο για επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετατίθεται για το 2023, υπό την αίρεση των εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα σφραγίσουν τόσο η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού όσο και οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που θα προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δημοσιονομικά

Αρμόδια πηγή τόνιζε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η υλοποίηση του μέτρου έχει να κάνει με τον «ελεύθερο χώρο» καθώς αυτό έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Διευκρίνιζε ακόμα ότι κατ’ αρχάς θα πρέπει να βρεθούν τα ταμειακά περιθώρια για να μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα πριν επεκταθεί και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που αφαιρούν έσοδα 1,6 δισ. ευρώ. 

Στο φορολογικό πεδίο τα μέτρα που θα τρέξουν φέτος αφορούν τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3% ή κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι κυβερνητικής δέσμευσης για 8%, μολονότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 500 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και θα μπορούσε το κομμάτι από την πίτα των φοροελαφρύνσεων να ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Χαμηλού κόστους είναι και το μέτρο της έκπτωσης 30% από τον φόρο εισοδήματος επί πέντε έτη αντί για τρία που προβλέπει νεότερη διάταξη στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 15,5% από το 22% που είναι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικά βλέπει το ΕΒΕΑ το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης
Τα μέτρα που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης από το Ζάππειο Μέγαρο «δίνουν μεγάλη ανάσα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού...
Θετικά βλέπει το ΕΒΕΑ το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αλλαγές στον φορολογικό χάρτη το 2019
«Κλειδωμένες» θεωρούνται οι αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, καθώς και στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και στον...
Οι αλλαγές στον φορολογικό χάρτη το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
Πρόστιμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συλλαμβάνονται να μην «κόβουν» αποδείξεις προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τα εκκρεμή...
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας