• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  94%
© Adrian825 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανικό «τεστ» στο Eurogroup

 • A-
 • A+
Η πρώτη παρουσία του Γερμανού νέου υπουργού Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση θα αποκαλύψει τις διαθέσεις των «βορείων» για σφίξιμο των δημοσιονομικών λουριών ● Σε αναζήτηση συμμάχων ο Χρ. Σταϊκούρας για το εξιτήριο από την ενισχυμένη εποπτεία και για τα μετά το 2023 πλεονάσματα

Σφίγγει ο κορσές με τα μέτρα στήριξης, καθώς το Eurogroup θα αφήσει σήμερα μικρή χαραμάδα όσον αφορά τις δαπάνες υγείας, αλλά η γενικότερη σύσταση θα είναι για όπισθεν στη χαλάρωση εν όψει της επιστροφής στους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2023.

Για την Ελλάδα, που έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και βρίσκεται με τις μηχανές αναμμένες για να... εκδράμει με 10ετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές -με στόχο να ανεβάσει τη στάθμη των διαθεσίμων κατά 3,5 δισ. ευρώ ώστε να εξοφληθεί το τελευταίο γραμμάτιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να έχει παράλληλα πυρομαχικά στη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας- η σημερινή συνεδρίαση έχει σπουδαίο ενδιαφέρον.

Αφενός γιατί είναι ανοιχτή η πολιτική διαπραγμάτευση για το εξιτήριο από την ενισχυμένη εποπτεία και η Αθήνα αυτήν την περίοδο περνάει από τις συμπληγάδες της 13ης αξιολόγησης. Αφετέρου γιατί θα πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για ήπια πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 και ώς το 2060, τα οποία όμως προϋποθέτουν ένα καλό δίκτυο συμμάχων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τους ομολόγους του σε σχέση με τα δύο αυτά ζητήματα. Και μόνο η παρουσία του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη νέα σύνθεσή του φτάνει για την ομάδα των οκτώ σκληρών χωρών του Βορρά και οπαδών των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για να αποκτήσουν αίσθημα υπεροχής και να μετατραπούν σε γεράκια της λιτότητας.

Από την τοποθέτηση του Λίντνερ θα φανούν οι διαθέσεις της Γερμανίας για το πού πάει το πράγμα αλλά και για την επόμενη μέρα της Ε.Ε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ τού να κλείσει η στρόφιγγα των παροχών, να υπάρξει δημοσιονομικό σφίξιμο με ελάχιστα περιθώρια στον προϋπολογισμό το 2022, και το 2023 να έρθουν οι κανόνες και τα φρένα στο χρέος και τα ελλείμματα.

Η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη και πολύ εύκολα με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή με την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης φορολογικής πολιτικής μπορεί να μπει ξανά στο κάδρο και να βρεθεί με χρέος «μη βιώσιμο», δηλαδή με δαπάνες εξυπηρέτησης άνω του ετήσιου ορίου 15% του ΑΕΠ.

Καμπανάκι για το χρέος έχει χτυπήσει η ΤτΕ καθώς στην ενδιάμεση έκθεση επισημαίνεται η πρόσθετη επιβάρυνση από τα μέτρα για την πανδημία (37,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022) και από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα με την έκθεση τούτα είχαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση επί τα χείρω του βασικού σεναρίου των προβλέψεων για το συγκεκριμένο μέγεθος, καθώς ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 στο 138%, περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις.

Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη δεκαετία κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας προβλέψεις, αν και χαμηλότερες από το επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στον γρίφο για την ελάφρυνση του χρέους
Την προσεχή Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας θα εξεταστεί και το αναπτυξιακό σχέδιο, ιδίως οι παράγραφοι που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ένα...
Παράταση στον γρίφο για την ελάφρυνση του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group
Αφετηρία για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, την ελάφρυνση του χρέους και το σχέδιο της ανάπτυξης μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου θα αποτελέσει το...
Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κληρώνει σήμερα η δόση των 5,7 δισ.
Με το πρώτο «κομμάτι» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πορεία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ασχοληθεί σήμερα το Eurogroup, αφήνοντας εκτός ατζέντας τις συζητήσεις για την...
Κληρώνει σήμερα η δόση των 5,7 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρόθυμοι «δορυφόροι» του στο Eurogroup ξεκαθαρίζουν πως για να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος χρειάζεται απόφαση της γερμανικής Βουλής, σενάριο που το αρνείται...
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ESM: Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ίσως αρχές του 2017
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις αρχές του 2017, αρκεί να συζητηθούν στα τέλη Νοεμβρίου από το δ.σ. του ESM. Αυτό υποστήριξε ο ο γ.γ. του ESM και του EFSF,...
ESM: Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ίσως αρχές του 2017

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας