• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.4°C / 3.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 5.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 2.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -1.6°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.5°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.6°C / 6.0°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.9°C / 2.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.3°C / 3.1°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  68%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία

 • A-
 • A+
Την ώρα που οι προκρατήσεις για την εαρινή - θερινή περίοδο του 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές, οι επιχειρηματίες στους χειμερινούς προορισμούς είναι σε απόγνωση, καθώς ένα και μόνο 10ήμερο με αυξημένες πληρότητες στο σύνολο μιας περιόδου που διαρκεί 120 μέρες, δε σώζει την κατάσταση

Την επόμενη εβδομάδα, με τη δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδος, των εξελίξεων στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών του Νοεμβρίου 2021 (11μηνο), θα έχουμε σαφή εικόνα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τη χρονιά που πέρασε και χαρακτηρίστηκε από πολύ καλές επιδόσεις, κυρίως το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος, έναν πολύ καλό Οκτώβριο και τους τελευταίους τουρίστες να φεύγουν από τη χώρα μας και προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος κ.ά. στις αρχές Νοεμβρίου. Ανεξάρτητα από το αν «πιάσαμε» το 50% ή το 60% των εσόδων του 2019, που είναι η τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία και χρησιμοποιείται ως έτος αναφοράς, αυτό που αυτή τη στιγμή έχει σημασία είναι να δούμε ποιοι θα αντέξουν, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους. Τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και άρα είναι και τα πιο ευάλωτα. Τα προβλήματα για τα αστικά ξενοδοχεία είναι τεράστια, καθώς οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, κλαδικές εκθέσεις δεν έγιναν για πολύ μεγάλο διάστημα, συνέδρια και εκδηλώσεις ματαιώνονται επ’ αόριστον.

Και την ώρα που οι προκρατήσεις για την εαρινή - θερινή περίοδο του 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές, οι επιχειρηματίες στους χειμερινούς προορισμούς είναι σε απόγνωση, καθώς ένα και μόνο 10ήμερο με αυξημένες πληρότητες στο σύνολο μιας περιόδου που διαρκεί 120 μέρες δε σώζει την κατάσταση. Η μέση πληρότητα διαμορφώνεται σε μόλις 12%. Η μεγάλη εικόνα, όπως τονίζουν, δεν είναι οι 3-4 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί που πράγματι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαν 100% πληρότητα. Σύμφωνα με τις ενώσεις/συλλόγους ξενοδόχων των χειμερινών προορισμών:

● Στην Ημαθία, με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15ήμερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92%, ενώ το αντίστοιχο 15ήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με δύο μονάδες να μην καταφέρνουν να ανοίξουν.

● Στο Καρπενήσι, οι πληρότητες τα Χριστούγεννα του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15ήμερο φέτος έκλεισε με 50%.

● Στην Ορεινή Κορινθία, οι πληρότητες το 15ήμερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15ήμερο φέτος έκλεισε με 55%.

●Στη Δράμα, οι πληρότητες ήταν μόλις στο 35%, από 85% το 2019.

● Αντίστοιχη η εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι πληρότητες του 85% το 2019 έπεσαν φέτος στο 35%.

● Στα Καλάβρυτα, οι πληρότητες μετά την 8η Ιανουαρίου 2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25%, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών. Δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει, το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, σημειώνει χαρακτηριστικά η τοπική Ένωση Ξενοδόχων.

Λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη από την αρχή της πανδημίας, οι επιχειρήσεις -όχι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και της εστίασης- στους χειμερινούς προορισμούς, επί σχεδόν δύο χρόνια, είτε είναι κλειστές -και λόγω των λοκντάουν- είτε υπολειτουργούν και ο αγώνας επιβίωσης είναι τιτάνιος.

Οι ξενοδόχοι της περιφέρειας τονίζουν ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, που «ανοίγουν» Χριστούγεννα και Πάσχα, ενώ μάλιστα δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε 1000 πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Οι ξενοδόχοι ζητούν:

■ Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

■ Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

■ Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. «Οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας», αναφέρουν.

■ Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022.

■ Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.

■ Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαφείς οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων ζητούν οι ξενοδόχοι
Να καταστεί ξεκάθαρο με ποια υπηρεσία θα πρέπει να επικοινωνεί ο ξενοδόχος σε περίπτωση που πελάτης του διαγιγνώσκεται θετικός στον Covid-19 ζητάει, κατ’ αρχάς, με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και τον γ.γ....
Σαφείς οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων ζητούν οι ξενοδόχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
Χαμηλότερος κατά 35% ήταν ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ, με τα 3 στα 4 ξενοδοχεία να ανοίγουν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αβεβαιότητα μεταθέτει τις ελπίδες των ξενοδόχων
O Kυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων και άφησε πολύ μικρή χαραμάδα...
Η αβεβαιότητα μεταθέτει τις ελπίδες των ξενοδόχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας